Έρευνα: Εν μέρει αποτυχία ο κανόνας 2G στη Γερμανία
Εμβολιασμένοι, αναρρωμένοι – οι υπόλοιποι μένουν απέξω: Αυτός ήταν ο κανόνας 2G που ίσχυε τον περασμένο χειμώνα στη Γερμανία. Μελέτες δείχνουν τώρα ότι δεν είχε ανάλογη επιτυχία…
Πριν από περίπου ένα χρόνο, όποιος δεν μπορούσε να αποδείξει τον εμβολιασμό ή την ανάρρωσή του, περιοριζόταν αυστηρά στις δραστηριότητες αναψυχής του.
Ο κανόνας 2G ίσχυε σε πισίνες, κινηματογράφους, θέατρα και πολλές άλλες εγκαταστάσεις, ενίοτε και σε τμήματα του λιανικού εμπορίου.
Επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε όσους είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 και σε όσους είχαν μόλις αναρρώσει από μια μόλυνση και είχαν επιβεβαίωση γι’ αυτό.
Κατά καιρούς, πολλές πόρτες απαιτούσαν επίσης απόδειξη 2G plus, δηλαδή εμβολιασμένος ή αναρρωμένος, καθώς και Covid-Test.
Ο κανόνας 3G, εμβολιασμένος, αναρρωμένος ή με Covid-Test, εφαρμόστηκε στη Γερμανία κατά περιόδους σε ΜΜΜ, σε χώρους εστίασης, στις αγορές και σε αρκετούς άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Οι περιορισμοί πρόσβασης έληξαν στη Βαυαρία τον Απρίλιο του 2022
Η συζήτηση για τον κανόνα 2G ξεκίνησε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2021. Στη Βαυαρία, εισήχθη σε πολλά μέρη στα μέσα Νοεμβρίου 2021.
Μετά από κάποιες, μερικές φορές συγκεχυμένες, αλλαγές και χαλαρώσεις, οι περιορισμοί έληξαν στις αρχές Απριλίου 2022.
Άλλα ομόσπονδα κράτη είχαν τους δικούς τους κανονισμούς, και σε άλλα κράτη, επίσης, μόνο εμβολιασμένοι και αναρρωμένοι περνούσαν κατά καιρούς από τους ελέγχους εισόδου.
Στο Ισραήλ ήταν απαραίτητο το λεγόμενο “Πράσινο πάσο”, ενώ στην Ιταλία το έγγραφο ονομαζόταν “Super Green Pass”.
Στόχοι: λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, περισσότεροι εμβολιασμοί
Ο κανόνας 2G αποσκοπούσε στη μείωση της επαφής μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ατόμων σε χώρους με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και στην επίτευξη τριών στόχων:
- Πρώτον, μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων.
- Δεύτερον, προστασία των ανεμβολίαστων από τη μόλυνση, επειδή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου και νοσηλείας.
- Τρίτον, να παρακινήσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.
Η έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων συνοψίζει εάν και ποιες επιτυχίες είχαν τα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα 2G.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανέθεσε σε αυτήν να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των κανόνων και κανονισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona, δηλαδή να τις αξιολογήσει με εμπειρογνωμοσύνη, επαγγελματισμό και διαφάνεια.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολογεί τα μέτρα του Covid στη Γερμανία
Τα περισσότερες κρατίδια κατάργησαν μέτρα όπως ο κανόνας 2G μετά από λίγους μόνο μήνες. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες σχετικά με το πώς επηρέασαν την εξάπλωση του κοροναϊού, και αυτές δεν καταλήγουν σε ένα συνεπές συμπέρασμα.
“Συνολικά, ωστόσο, η αποδεδειγμένη επίδραση σε επίπεδο πληθυσμού φαίνεται μάλλον μικρή”, αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις αρχές Ιουλίου 2022.
Ωστόσο, οι 2G και 3G κανόνες θα πρέπει όχι μόνο να προλαμβάνουν νέες λοιμώξεις, αλλά και να αποτελούν κίνητρο για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Στη Δανία, ο αριθμός των νέων εμβολιασμών αυξήθηκε όταν θεσπίστηκαν οι κανόνες 3G. Ωστόσο, αυτό συνέβη κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα τέλη Απριλίου 2021, όταν λιγότερο από το δέκα τοις εκατό ήταν πλήρως εμβολιασμένο.
Ο αριθμός των εμβολιασμών αυξήθηκε επίσης στην Ελβετία και το Ισραήλ όταν θεσπίστηκαν κανόνες 3G. Στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ωστόσο, οι αριθμοί μειώθηκαν. Σε αυτές τις χώρες, περίπου το 51 έως 60 τοις εκατό του πληθυσμού είχε ήδη εμβολιαστεί.
Μια σύγκριση μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας έδειξε ότι στη Λιθουανία εμβολιάστηκαν περισσότεροι άνθρωποι όταν θεσπίστηκαν περιορισμοί πρόσβασης.
Ωστόσο, αυτό συνέβη κυρίως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, πολύ λιγότερο ευάλωτες στο Covid-19. Στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα (εδώ: άνω των 70 ετών), ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση.
Επίδραση του 2G και της ανακοίνωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού
Μελέτη του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο αριθμός των πρώτων εμβολιασμών στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2021.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή του κανόνα 2G, το “λουκέτο για τους ανεμβολίαστους” και η ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού αύξησαν το ποσοστό εμβολιασμού κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Η ανακοίνωση και η εισαγωγή του κανόνα 2G είχε το ισχυρότερο αποτέλεσμα.
“Αντιεμβολιαστικό κίνημα” εξαιτίας του κανόνα 2G
Ο κανόνας 2G περιόρισε σοβαρά τη ζωή πολλών ανεμβολίαστων ανθρώπων τον περασμένο χειμώνα. Κάποιοι παρακινήθηκαν να εμβολιαστούν τελικά κατά του covid.
Από την άλλη πλευρά, έρευνες σε διάφορες χώρες έδειξαν ότι η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων εμβολιασμού και ανοσίας μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για εμβολιασμό.
Αυτό επισημάνθηκε, για παράδειγμα, από τον αντιπρόεδρο του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας, Julian Nida-Rümelin, στις αρχές Νοεμβρίου 2021, λίγο πριν από την εισαγωγή των περιορισμών πρόσβασης:
“Ο εξαναγκασμός των μη εμβολιασμένων να εμβολιαστούν τώρα, αποκλείοντάς τους από κοινωνικές, πολιτιστικές ή οικονομικές δραστηριότητες, οδηγεί σε έναν αντιεμβολιαστικό κίνημα, στον οποίο οι άνθρωποι είναι περήφανοι που αντιστέκονται”.
Έτσι, μεταξύ των πεπεισμένων αντιπάλων, ο κανόνας 2G θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την αντίθεση στον εμβολιασμό και να επιτύχει έτσι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκεται.
Η έκθεση αξιολόγησης επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των κανόνων 2G και 3G. Ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το αν και πώς οι 2G και 3G μείωσαν τον αριθμό των λοιμώξεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει σαφής επιστημονική δήλωση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, ιδίως πέραν της τρίμηνης περιόδου.
Με τις νέες παραλλαγές του ιού, η προστασία από τη μόλυνση μειώθηκε
Ωστόσο, οι περιορισμοί πρόσβασης όπως το 2G δεν ήταν εν μέρει άσκοποι και περιττοί.
Τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία δεν προστατεύουν μόνο από τη σοβαρή πορεία της νόσου, αλλά και από τη μόλυνση. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις μελέτες έγκρισης και τις επακόλουθες έρευνες.
Ωστόσο, η προστασία εξασθένησε όταν εξαπλώθηκαν νέες παραλλαγές του κορονοϊού.
Αυτό ήταν ήδη εμφανές με την παραλλαγή Delta, η οποία ήταν ακόμη διαδεδομένη στα τέλη του 2021, και σαφώς με την Omikron, η οποία καθιερώθηκε γρήγορα από τις αρχές του 2022.
Επί του παρόντος, η προστασία από τη μόλυνση είναι υψηλή μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό ή την αποκατάσταση, αλλά μειώνεται απότομα κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων.
Ως εκ τούτου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: εάν ο αριθμός των λοιμώξεων στον πληθυσμό είναι υψηλός, ο έλεγχος θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση πρόσβασης αντί του κανόνα 2G, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;
- Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;
- Έρχεται Αρκτικό κύμα ψύχους έως -20 βαθμούς στη Γερμανία;
- Χάος στους δρόμους: Πολυάριθμα τροχαία λόγω χιονόπτωσης
- Έρχονται νέες ζώνες τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία;