Τι επιτρέπεται να βάζουμε στο γκαράζ μας; Προσοχή στα αυστηρά πρόστιμα
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα γκαράζ ως αποθηκευτικούς χώρους. Φαίνεται αρχικά ότι αυτό είναι δικαίωμά τους. Όμως μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…
Κάθε πρωί το ίδιο σκηνικό. Σε έναν επαρχιακό δρόμο, μια γκαραζόπορτα ανοίγει. Ωστόσο, δεν βγαίνει αυτοκίνητο, αλλά αποκαλύπτεται πλήθος από κουτιά και άλλα αντικείμενα που φτάνουν μέχρι το ταβάνι: μεταχειρισμένες και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, χαρτιά και διάφορα άλλα αντικείμενα. Το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αντιδρά εκνευρισμένος όταν ρωτάς για αυτό.
Αρχικά φαίνεται ότι είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί τον χώρο όπως επιθυμεί. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως φαίνεται από τους σχετικούς κανονισμούς.
Τι επιτρέπεται να κάνεις με το γκαράζ σου;
Βασικό νομικό πλαίσιο που ισχύει σε πολλές κοινότητες είναι η νομοθεσία για τις θέσεις στάθμευσης, η οποία ρυθμίζει πόσες θέσεις στάθμευσης πρέπει να διατηρούνται για κάθε οικιστική μονάδα. Ο σκοπός είναι να διασφαλίζεται ότι τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών ή των ενοικιαστών δεν παρκάρονται στον δρόμο, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Ωστόσο, στην πράξη τα γκαράζ χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι ή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, με τα αυτοκίνητα να παρκάρονται στους δρόμους και να μπλοκάρουν τον δημόσιο χώρο. Συχνά, οι πεζοδρόμοι καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα, επιδεινώνοντας την κατάσταση, ειδικά στην επαρχία όπου οι οικογένειες έχουν συνήθως περισσότερα από ένα αυτοκίνητα.
Πρωτοβουλία για στάθμευση στα γκαράζ
Η πόλη Mörfelden-Walldorf, κοντά στη Φρανκφούρτη, ξεκίνησε το καλοκαίρι την καμπάνια “Garagenparken” για να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα γκαράζ τους για στάθμευση.
Με χιουμοριστικές αφίσες και φυλλάδια, η πόλη προωθεί τα οφέλη του παρκαρίσματος στα γκαράζ: προστασία από τις καιρικές συνθήκες, μείωση του κινδύνου κλοπής και ενδεχόμενες εκπτώσεις στην ασφάλεια. Η καμπάνια είχε θετική ανταπόκριση.
Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χρήση του γκαράζ
Η πόλη δεν επιβάλλει τη χρήση των γκαράζ, καθώς δεν υπάρχει νομική υποχρέωση. Ο Γερμανικός Αυτοκινητιστικός Σύλλογος (ADAC) αναφέρει ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το γκαράζ τους, εκτός αν αυτό αναφέρεται σε ασφαλιστικό συμβόλαιο. Ωστόσο, ο ADAC προειδοποιεί ότι η χρήση του γκαράζ ως αποθηκευτικός χώρος μπορεί να παραβιάζει τους κανονισμούς ή τους όρους ενοικίασης.
Τι δεν επιτρέπεται να βάζετε στο γκαράζ
Ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο από το Διοικητικό Δικαστήριο του Darmstadt το 2012 έκρινε ότι οι γκαράζ πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση οχημάτων και όχι για άλλες χρήσεις όπως αποθήκευση ποδηλάτων ή άλλων αντικειμένων. Μάλιστα, τα γκαράζ που απαιτούνται από τον νόμο για οικοδομικές άδειες πρέπει να παραμένουν ελεύθερα για τη στάθμευση οχημάτων.
Αποθηκευτικός χώρος και γκαράζ
Οι κανονισμοί είναι αυστηροί: τα γκαράζ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι ή χώροι εργασίας. Μόνο εξοπλισμός σχετικός με το αυτοκίνητο, όπως ελαστικά ή σχάρες, επιτρέπεται να αποθηκεύεται στο γκαράζ.
Προειδοποιήσεις για παράνομη χρήση
Ο οργανισμός Haus und Grund προειδοποιεί ότι η αποθήκευση αντικειμένων σε γκαράζ μπορεί να θεωρηθεί παράνομη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρχές μπορούν να διατάξουν την αφαίρεση των αντικειμένων και να επιβάλουν πρόστιμα.
Πρωτοβουλίες άλλων πόλεων
Η πρωτοβουλία για τη στάθμευση στα γκαράζ έχει εξαπλωθεί και σε άλλες κοινότητες, όπως η Elz, όπου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στάθμευσης. Οι δήμοι προωθούν την καμπάνια μέσω φυλλαδίων, κοινωνικών δικτύων και διαφημίσεων.
Παρόλο που δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημοι έλεγχοι, η πόλη Mörfelden-Walldorf συνεχίζει την καμπάνια της, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης με ήπια και χιουμοριστικά μέσα.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αυτός είναι ο χρόνος που πρέπει να εργαστείτε για σύνταξη 1500 ευρώ
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Μειωμένο καθαρό εισόδημα από το 2025: Ποιοι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα;
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Γιατί η κυβέρνηση κάνει τόσα πολλά για τους ανέργους και τόσο λίγα για τους εργαζόμενους;
- Οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την θέρμανση με φυσικό αέριο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;