Όλοι πιθανώς γνωρίζουν την παπαρούνα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λιγότερα για την οπιούχο παπαρούνα. Ποια είναι η σχέση με το όπιο; Και υπόκειστε σε ποινική δίωξη αν έχετε το φυτό στον κήπο σας στη Γερμανία;
Η παπαρούνα του οπίου ψηφίστηκε δηλητηριώδες φυτό της χρονιάς το 2021. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τους σπόρους του που περιέχουν μορφίνη και τον χυμό οπίου που εξάγεται από αυτούς.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παυσίπονο και υπνωτικό χάπι, αλλά έχει επίσης μεθυστική δράση
Η χρήση της οπιούχου παπαρούνας στην ιστορία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς αλλά και για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οπιούχο παπαρούνα, καθώς και την απάντηση στο ερώτημα αν επιτρέπεται η καλλιέργεια αυτού του αμφιλεγόμενου φυτού στη Γερμανία.
Τι είναι η οπιούχος παπαρούνα;
Η παπαρούνα του οπίου (ή Papaver somniferum) είναι ένα φυτικό είδος της οικογένειας των παπαρούνων και ανήκει στο γένος “παπαρούνα”. Η οπιούχος παπαρούνα είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά στον κόσμο.
Οι σπόροι του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ελαίου (έλαιο παπαρούνας) ή ως τροφή (σπόροι παπαρούνας).
Αν και οι σπόροι παπαρούνας συνδέονται κυρίως με τα κέικ και τα ρολά παπαρούνας, το φυτό είναι επίσης γνωστό γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για το ίδιο φυτό.
Η οπιούχος παπαρούνα είναι υπεύθυνη και για τα δύο “προϊόντα” – τις ψυχοδραστικές ουσίες ως όπιο και τους γευστικούς σπόρους για μαγειρική απόλαυση.
Οι σπόροι που πωλούνται ως παπαρούνες ψησίματος είναι σχεδόν απαλλαγμένοι από τα αλκαλοειδή του οπίου, οπότε οι παπαρούνες μπορούν να καταναλωθούν κανονικά.
Επιπλέον, τα πιθανά ίχνη οπιοειδών ουσιών μπορούν να μειωθούν με το ψήσιμο στο φούρνο.
Πώς γίνεται το ίδιο φυτικό είδος να παρέχει τόσο διαφορετικές “πρώτες ύλες”;
Όλα τα μέρη της οπιούχου παπαρούνας (συμπεριλαμβανομένου του γαλακτοφόρου χυμού) περιέχουν διαφορετικά αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της μορφίνης (και της παράγωγης της ηρωίνης).
Ειδικά ο γαλακτοφόρος χυμός έχει υψηλή συγκέντρωση.
Ο χυμός εξάγεται από άγουρους, χαραγμένους καρπούς κάψας και αποξηραίνεται για να παραχθεί το ναρκωτικό όπιο.
Είναι επικίνδυνη η παπαρούνα;
Οι σπόροι της οπιούχου παπαρούνας, που πωλούνται ως μπλε παπαρούνα, γκρίζα παπαρούνα ή παπαρούνα ψησίματος στο σούπερ μάρκετ, δεν περιέχουν οπιούχα συστατικά καθαυτά, αλλά μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον γαλακτώδη χυμό κατά τη συγκομιδή.
Επομένως, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ίχνη οπιούχων στο τελικό προϊόν. Στη Γερμανία, επομένως, καλλιεργούνται μόνο ποικιλίες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε οπιούχα.
Το 2007, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Κινδύνου (BfR) καθόρισε μια κατευθυντήρια τιμή για την επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε μορφίνη στις βρώσιμες παπαρούνες.
Πρόκειται για τέσσερα χιλιοστόγραμμα μορφίνης ανά κιλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετρούμενη τιμή στα τρόφιμα που πωλούνται είναι σημαντικά χαμηλότερη.
Η περιεκτικότητα σε μορφίνη μπορεί να μειωθεί και πάλι σημαντικά με το πλύσιμο των σπόρων και επίσης με τη θερμότητα (ψήσιμο, ατμός).
Η BfR συνιστά επομένως να πλένονται πρώτα οι ακατέργαστοι σπόροι παπαρούνας και στη συνέχεια να ξηραίνονται στο φούρνο.
Το ψήσιμο κέικ παπαρουνόσπορου και παρόμοιων προϊόντων στο φούρνο μειώνει επίσης την ποσότητα μορφίνης.
Για λόγους ασφαλείας, το BfR συνιστά στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε παπαρουνόσπορο, όπως το κέικ παπαρουνόσπορου.
Εάν αγοράσετε σπόρους παπαρούνας από άλλες χώρες, η περιεκτικότητα σε μορφίνη μπορεί να είναι υψηλότερη.
Στο παρελθόν υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις δηλητηρίασης επειδή οι άνθρωποι είχαν φάει σπόρους παπαρούνας με σημαντική μόλυνση από γαλακτώδη χυμό.
Είναι η οπιούχος παπαρούνα ναρκωτικό;
Η οπιούχος παπαρούνα εμπίπτει στον νόμο περί ναρκωτικών. Ο γαλακτώδης χυμός της οπιούχου παπαρούνας περιέχει διάφορα αλκαλοειδή (συμπεριλαμβανομένης της μορφίνης και της κωδεΐνης), τα οποία έχουν ψυχοδραστική δράση.
Το αποξηραμένο όπιο ταξινομείται ως ναρκωτικό.
Η κατανάλωση προϊόντων οπιούχου παπαρούνας επιφέρει έντονα ηρεμιστικά και ανακουφιστικά από τον πόνο αποτελέσματα – αυτό επιπρόσθετα κρύβει ένα σημαντικό δυναμικό εθισμού.
Οπιοπαπαρούνα: Ποιες είναι οι επιδράσεις του φυτού;
Ο γαλακτώδης χυμός της οπιούχου παπαρούνας και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν έχουν πολυάριθμες επιδράσεις, για παράδειγμα:
- Ανακούφιση από τον πόνο
- Χαλάρωση
- Ευφορία
- Καταστολή
Η κατάχρηση της οπιούχου παπαρούνας μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η σοβαρή εξάρτηση, η απώλεια της όρεξης σε σημείο εξάντλησης και πλήρους εξασθένησης, η ατονία, ο μυϊκός πόνος, η επιβράδυνση της αναπνοής και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η καλλιέργεια, η επεξεργασία και το εμπόριο της οπιούχου παπαρούνας ρυθμίζονται νομοθετικά στις περισσότερες χώρες, προκειμένου να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο και να καταστεί δυσκολότερη η κατάχρηση ναρκωτικών.
Επιτρέπεται η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στη Γερμανία;
Στη Γερμανία, τα φυτά οπιούχου παπαρούνας υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Συνεπώς, η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας υπόκειται σε υποχρέωση έκδοσης άδειας, ανεξαρτήτως του αριθμού των φυτών, τόσο για εμπορική όσο και για ιδιωτική χρήση.
Πώς μπορώ να λάβω άδεια για την καλλιέργεια;
Στη Γερμανία, η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας επιτρέπεται μόνο με επίσημη άδεια, η οποία πρέπει να ζητηθεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οπίου.
Οι ερασιτέχνες κηπουροί πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τέλος 95 ευρώ και να λάβουν αρχικά άδεια διάρκειας τριών ετών.
Μετά από αίτηση είναι δυνατή η δωρεάν παράταση. Η έκταση καλλιέργειας για τους ιδιώτες περιορίζεται σε δέκα τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια όλων των ποικιλιών.
Ποιες ποικιλίες οπιούχου παπαρούνας είναι νόμιμες στη Γερμανία;
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών, στη Γερμανία επιτρέπεται η καλλιέργεια μόνο ποικιλιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε μορφίνη.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δύο θερινές ποικιλίες παπαρούνας “Mieszko” και “VIOLA”, καθώς και η χειμερινή ποικιλία παπαρούνας “ZENO MORPHEX”, κάθε μία από τις οποίες έχει περιεκτικότητα σε μορφίνη μικρότερη από 0,02 τοις εκατό.
Επεξεργασία και χρήση παπαρούνας οπίου
Η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στη Γερμανία χρησιμοποιείται κυρίως για τη βιομηχανία τροφίμων.
Εκεί, ο σπόρος της παπαρούνας χρησιμοποιείται σε αρτοσκευάσματα όπως κέικ παπαρούνας.
Οι σπόροι μπορούν να αλεστούν ή να χρησιμοποιηθούν ολόκληροι για να προσδώσουν στα αρτοσκευάσματα την ιδιαίτερη γεύση ή υφή. Εναλλακτικά, από τους σπόρους της οπιούχου παπαρούνας μπορεί να εξαχθεί έλαιο παπαρούνας.
Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική και ανατολίτικη κουζίνα. Ως λάδι ψυχρής έκθλιψης, δεν πρέπει να ζεσταίνεται πολύ και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κρύα πιάτα όπως σαλάτες και για τη στρογγυλοποίηση της γεύσης μετά το μαγείρεμα.
Οπιούχος παπαρούνα στον κήπο: Τι να κάνετε;
Όποιος βρίσκει οπιούχες παπαρούνες στον κήπο πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
- Σωστή αναγνώριση
- Έλεγχος νομικών κανονισμών
Στη συνέχεια, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε για τους νομικούς κανονισμούς σχετικά με την καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας.
Σε ορισμένες χώρες (όπως η Γερμανία), η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας είναι παράνομη χωρίς την κατάλληλη άδεια.
Ως εκ τούτου, οι εγχώριοι κηπουροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους νόμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μόνο λουλούδι οπιούχου παπαρούνας στον κήπο πιθανόν να μην τιμωρείται πολύ αυστηρά, αλλά δεν μπορείτε να βασίζεστε σε αυτό.
Αφαίρεση του φυτού
Εάν ζείτε σε χώρα όπως η Γερμανία, όπου δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια χωρίς άδεια, θα πρέπει να απομακρύνετε το φυτό από τον κήπο σας.
Είναι λογικό να φοράτε γάντια για να αποφύγετε την επαφή με τον γαλακτώδη χυμό. Το επόμενο βήμα είναι να πετάξετε το φυτό στα σκουπίδια.
Ανταλλαγή με επαγγελματία
Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια τοπική αρχή ή με έναν επαγγελματία κηπουρό.
Αυτοί θα παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη και θα σας βοηθήσουν με τον σωστό χειρισμό της οπιούχου παπαρούνας.
Πώς μπορεί να φροντιστεί η παπαρούνα του οπίου;
Αφού λάβετε την άδεια καλλιέργειας, θα πρέπει επίσης να φροντίζετε σωστά τα φυτά. Η φροντίδα της οπιούχου παπαρούνας απαιτεί ορισμένα ειδικά μέτρα για να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας.
- Η γερμανική λέξη είναι -> Schlafmohn
- Η ελληνική λέξη είναι -> Μήκων η υπνοφόρος
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Εξερευνήστε 10 μονοπάτια πεζοπορίας της Γερμανίας
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ιστορικό χαμηλό: Περιοχή στη Γερμανία απαγορεύει το πότισμα
- Χιλιάδες δωρεάν εισιτήρια για ταξίδια μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας
- 8 σημάδια ότι το καλοκαίρι έφτασε στη Γερμανία
- Γερμανία: Έρχονται ακραίες καιρικές συνθήκες Ωμέγα
- Και όμως υπάρχει: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη έρημο της Γερμανίας