Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προσφέρονται σε μεγάλους αριθμούς στη Γερμανία. Πώς λειτουργεί όμως αυτή η επιχείρηση; Και ποιες είναι οι νομικές συνέπειες αν σας πιάσουν;
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε μερικές σχετικές φράσεις στη γραμμή αναζήτησης του Telegram και δεκάδες κανάλια εμφανίζονται στη λίστα αποτελεσμάτων.
Προσφέρουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή κίτρινες κάρτες εμβολιασμού με ψευδή καταχώρηση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού – για περίπου 450 ευρώ το τεμάχιο, μερικές φορές και λιγότερο.
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον πάροχο και το προϊόν. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν στο Darknet, το κρυφό μέρος του διαδικτύου στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο ορισμένοι και όπου γίνονται παράνομες συναλλαγές, για να αποκτήσουν ένα ψεύτικο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά μπορούν να το κάνουν πολύ άνετα στο Telegram, μια υπηρεσία messenger που χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως.
Τα σχόλια των χρηστών του Telegram στις σχετικές ομάδες και τα κανάλια είναι ανάμεικτα: Από τη μία πλευρά, υπάρχουν αναφορές για “απάτες”, δηλαδή για απατεώνες που τσεπώνουν τα χρήματα αλλά δεν παραδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ένας χρήστης αναφέρει ότι εξαπατήθηκε τέσσερις φορές πριν λάβει ένα πλαστό πιστοποιητικό.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολυάριθμοι χρήστες που δίνουν θετικά σχόλια: Τα πιστοποιητικά έφτασαν και άντεξαν ακόμη και τους ελέγχους, γράφουν. Ισχυρίζονται επίσης ότι δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες εάν κάποιος συλληφθεί με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πώς λειτουργεί η επιχείρηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Telegram;
Οι πωλητές προσπαθούν να φανούν αξιόπιστοι. Κάποιοι δημοσιεύουν βίντεο ή φωτογραφίες με κίτρινα βιβλία εμβολιασμού και αυτοκόλλητα με αριθμούς παρτίδας των εμβολίων κατά του Covid. Άλλοι δικαιολογούν τις τιμές τους με την υψηλή ζήτηση και το γεγονός ότι “δεν υπάρχουν άλλοι αξιόπιστοι προμηθευτές”.
Σε γενικές γραμμές, οι πωλητές ενεργούν προσεκτικά: μόλις ένας χρήστης εκδηλώσει ενδιαφέρον, η συζήτηση μεταφέρεται από το δημόσια ορατό κανάλι σε μια ιδιωτική συνομιλία. Μερικές φορές η παραγγελία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη μέσω ενός προγράμματος υπολογιστή.
Οι πληρωμές γενικά δεν γίνονται με τραπεζικό έμβασμα ή Paypal, αλλά μέσω Bitcoin ή δωροκάρτες iTunes – ο στόχος είναι να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ανώνυμες.
Τι προσφέρεται;
Στο Telegram, οι απατεώνες προσφέρουν διάφορους τύπους πιστοποιητικών εμβολιασμού. Μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
1. Ψευδής καταχώρηση για τον εμβολιασμό Covid 19 στο κίτρινο βιβλιάριο εμβολιασμού: για το σκοπό αυτό εκτυπώνονται αυτοκόλλητα με ψεύτικους αριθμούς παρτίδας και πλαστογραφούνται οι σφραγίδες των κέντρων εμβολιασμού καθώς και μια υπογραφή.
Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από ορισμένους παρόχους το εμβόλιο που θέλουν να καταχωρηθεί στο βιβλιάριο εμβολιασμού τους. Ωστόσο, στη συνέχεια πρέπει να πάνε στο φαρμακείο με το κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να λάβουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – ή να επιδείξουν το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Η αστυνομία είχε ήδη προειδοποιήσει την άνοιξη του τρέχοντος έτους να μην κοινοποιεί κανείς φωτογραφίες του πιστοποιητικού εμβολιασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον εμβολιασμό με Covid, επειδή ο αριθμός παρτίδας του εμβολίου Covid που φαίνεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού διευκολύνει τους απατεώνες να προβούν σε παραχάραξη.
2. Οι παραχαράκτες προσφέρουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid 19. Στους αγοραστές δίνεται ένας κωδικός QR που υποτίθεται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εγγραφούν απευθείας σε εφαρμογές όπως το CovPass ή στην εφαρμογή προειδοποίησης Corona App.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πάροχοι ισχυρίζονται ότι οι πελάτες τους “προστίθενται στη βάση δεδομένων”, υπονοώντας ότι έχουν άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.
Είτε μέσω διεφθαρμένων φαρμακοποιών είτε επειδή έχουν “χακάρει” αυτή τη βάση δεδομένων. Οι κωδικοί QR στα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού διαθέτουν μια ηλεκτρονική υπογραφή που υποτίθεται ότι τα προστατεύει από την παραχάραξη και η οποία ελέγχεται κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου.
Κάθε φορέας έκδοσης (π.χ. φαρμακεία ή κέντρα εμβολιασμού) διαθέτει το δικό του ψηφιακό κλειδί. Τα ψηφιακά κλειδιά όλων αυτών των χωρών της ΕΕ αποθηκεύονται σε μια ασφαλή βάση δεδομένων.
Έτσι, οποιοσδήποτε είχε πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούσε να δημιουργήσει ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού με κωδικό QR που περιέχει ηλεκτρονική υπογραφή.
Είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα πλαστά πιστοποιητικά;
Οι φαρμακοποιοί είναι ευαισθητοποιημένοι ώστε να αναγνωρίζουν τις πλαστές καταχωρίσεις στα κίτρινα βιβλιάρια εμβολιασμού: “Φυσικά, οι φαρμακοποιοί εξετάζουν ιδιαίτερα προσεκτικά εάν ένα δελτίο εμβολιασμού φαίνεται καινούργιο και περιέχει λίγες ή καθόλου καταχωρίσεις, εκτός από τα εμβόλια κατά του Covid-19”, γράφει μια εκπρόσωπος του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι φαρμακοποιοί έχουν εκπαιδευμένο μάτι, καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά απόπειρες πλαστογράφησης συνταγών. Επιπλέον, τα επιμελητήρια και οι ενώσεις φαρμακοποιών δημοσιεύουν ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές που ενημερώνονται εβδομαδιαίως.
Αναφέρουν τι ακριβώς πρέπει να ελέγχεται: “Δεν αρκεί μόνο η κίτρινη κάρτα εμβολιασμού να ελέγχεται ως προς την πληρότητα και την αξιοπιστία της, αλλά απαιτείται και η προσκόμιση δελτίου ταυτότητας και ο έλεγχος της ταυτότητας”.
Μια καταχώρηση για τον εμβολιασμό Covid-19 είναι εύλογη εάν, για παράδειγμα, το κέντρο εμβολιασμού που αναφέρεται είναι κοντά στον τόπο κατοικίας του ατόμου.
Αν κάποιος κάνει κλικ στα διάφορα κανάλια του Telegram που προσφέρουν τέτοια πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, γίνεται σαφές: οι πλαστογράφοι δεν έχουν πάντα τις σφραγίδες όλων των κέντρων εμβολιασμού στη Γερμανία, αλλά μερικές φορές μόνο ορισμένων τοποθεσιών.
Εάν ένα άτομο δεν μπορεί στη συνέχεια να εξηγήσει εύλογα γιατί εμβολιάστηκε σε μια τοποθεσία που απέχει πολύ από τον πραγματικό τόπο διαμονής του ή εάν τα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν ταιριάζουν με την ταυτότητα, οι φαρμακοποιοί αρνούνται να εκδώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, γράφει η εκπρόσωπος του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Αποκάλυψη πλαστών κωδικών QR με σάρωση
Εδώ και αρκετό καιρό, τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid 19 προσφέρονται επίσης στο Telegram, μαζί με έναν κωδικό QR που υποτίθεται ότι αντέχει σε έλεγχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για αδέξιες πλαστογραφίες, λέει η Christine Schönig.
Είναι ειδικός πληροφορικής στην εταιρεία ασφάλειας πληροφορικής Checkpoint Technologies και παρατηρεί εδώ και καιρό την αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Αυτός ο τύπος πλαστογράφησης γίνεται ιδιαίτερα αισθητός όταν ο κωδικός QR σαρώνεται με τις αντίστοιχες εφαρμογές, για παράδειγμα την εφαρμογή CovPassCheck του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI).
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) κατόπιν αιτήματος του #Faktenfuchs: “Ένας κωδικός QR που δεν συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ δεν μπορεί να ενσωματωθεί στις εφαρμογές που προορίζονται για το σκοπό αυτό”.
Η εφαρμογή CovPassCheck του RKI ελέγχει την ψηφιακή υπογραφή, το λεγόμενο πιστοποιητικό D-Trust, ως προς την εγκυρότητά της. “Ένας πλαστογραφημένος κωδικός QR δεν μπορεί να έχει έγκυρο πιστοποιητικό”.
Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το παράδειγμα ενός πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού που διέρρευσε στο #Faktenfuchs κατά τη διάρκεια της έρευνας για αυτό το άρθρο. Με την πρώτη ματιά, αυτός ο κωδικός QR μοιάζει με οποιονδήποτε άλλο.
Αυτό είναι το πρόβλημα, λέει η ειδικός πληροφορικής Schönig. “Δεν μπορείς να δεις πολλά από τον κωδικό QR. Δεν λέει πολλά, πρέπει να σκανάρεται στο τέλος”. Και όντως: αν προσπαθήσετε να σαρώσετε τον κωδικό QR, η εφαρμογή σας λέει μόνο: “Certificate invalid”. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυθεντικοί κωδικοί QR είναι κρυπτογραφημένοι και έτσι ασφαλείς, λέει ο Schönig.
Αυτή η κρυπτογραφική υπογραφή αποθηκεύεται σε επίπεδο της ΕΕ: “Υπάρχει μια επιπλέον βάση δεδομένων στην ΕΕ και αυτή η βάση δεδομένων διατηρείται με μεγάλη ακρίβεια.
Ωστόσο, στην περίπτωση ενός άλλου πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού, η εφαρμογή δείχνει ότι το πιστοποιητικό είναι έγκυρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα πλαστά δεδομένα εμβολιασμού καταχωρήθηκαν απευθείας από απατεώνα γιατρό ή φαρμακοποιό.
Πολλοί δεν σαρώνουν τον κωδικό
Μια σάρωση του κωδικού QR θα μπορούσε να αποκαλύψει μερικές από τις πιθανές πλαστογραφήσεις. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν την εφαρμογή του RKI, η οποία επιτρέπει τη σάρωση των κωδικών QR στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Δεν είναι ο κανόνας, για παράδειγμα, να σαρώνετε τον κωδικό QR σε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν πάτε σε ένα εστιατόριο.
Το ότι υπάρχει ήδη μια σχετική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πλαστογραφήσεις που κυκλοφορούν αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από μια έρευνα στην Ομοσπονδιακή Ένωση BDT.
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των κλαμπ όχι μόνο ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά τα συγκρίνουν, για παράδειγμα, με έλεγχο ταυτότητας και με την εφαρμογή σάρωσης CovPass του RKI. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα κλαμπ στο Μόναχο δέχονται επίσης μόνο ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και όχι τα κίτρινα βιβλιάρια εμβολιασμού.
Ψεύτικος ιστότοπος της ΕΕ για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη
Το γεγονός ότι οι κωδικοί QR ελέγχονται με βάση μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων χρησιμοποιείται από ορισμένους απατεώνες στο Telegram.
Όταν παρουσιάζουν την προσφορά τους, συχνά λένε – όπως περιγράφεται παραπάνω – “Σας έχουμε προσθέσει στη βάση δεδομένων”. Σύμφωνα με την Schönig, αυτό αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες.
Οι αναλυτές της εταιρείας ασφάλειας πληροφορικής Checkpoint Security, στην οποία εργάζεται η Schönig, ανακάλυψαν τα εξής όταν ανέλυσαν έναν ψεύτικο κωδικό QR που εστάλη: Ο κωδικός QR περιείχε μια διεύθυνση διαδικτύου.
Πίσω από αυτό υπήρχε η διαφημιζόμενη υποτιθέμενη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων – αλλά επρόκειτο για έναν ψεύτικο ιστότοπο. Αυτό χρησιμεύει επίσης για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών.
“Σε αυτόν τον ιστότοπο, την επίσημη ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμένους, όπως θέλουν να με κάνουν να πιστέψω, εμφανίζεται το όνομά μου!
Και αν στη συνέχεια έχω την αίσθηση ότι αυτό που αγόρασα εδώ έχει μια κάποια νομιμότητα – τότε φυσικά αισθάνομαι επιβεβαιωμένη και σίγουρη”.
Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθείτε σε έναν μη επίσημο, ψεύτικο ιστότοπο. Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ είναι “απολύτως ασφαλές”.
Η κρυπτογραφική υπογραφή διασφαλίζει ότι η αυθεντικότητα, η νομιμότητα και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού Covid μπορούν να επαληθευτούν. Μόνο οι υγειονομικές αρχές και οι μεμονωμένες μονάδες – στη Γερμανία τα φαρμακεία – που εκδίδουν τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων.
Ωστόσο, ακριβώς εδώ οι χάκερς βρήκαν ένα παραθυράκι στη Γερμανία. Κατάφεραν να καταχωρήσουν ένα εικονικό φαρμακείο στην πύλη φαρμακείων, όπως ανέφερε η Handelsblatt. Τότε, τα φαρμακεία αντέδρασαν αμέσως και σταμάτησαν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Το κενό ασφαλείας έχει έκτοτε διορθωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Συνδέσμου Φαρμακοποιών. “Αυτό αποκλείει την εγγραφή μη εξουσιοδοτημένων τρίτων ή τη δημιουργία ψεύτικου λογαριασμού.
Κάθε πιστοποιητικό έχει επίσης έναν αριθμό από τον οποίο μπορεί να αναγνωριστεί με σαφήνεια το φαρμακείο που το εκδίδει.” Η παρακολούθηση είναι επομένως δυνατή.
Πλαστά από απατεώνες φαρμακοποιούς ή γιατρούς
Ωστόσο, απατεώνες φαρμακοποιοί ή γιατροί θα μπορούσαν να κάνουν ψευδείς καταχωρήσεις στο σύστημα ή να εκδώσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, σε μια συνομιλία με έναν πλαστογράφο πιστοποιητικών εμβολιασμού, την οποία ένας χρήστης μοιράστηκε στο Twitter και η οποία έλαβε μεγάλη προσοχή.
Μια αντίστοιχη υποψία προέκυψε πρόσφατα σε ένα ιατρείο στο Wemding της Σουηβίας.
Εκεί, το ιατρείο ενός γενικού γιατρού ερευνήθηκε αφού υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο γιατρός είχε εκδώσει πιστοποιητικά εμβολιασμού χωρίς στην πραγματικότητα να εμβολιάζει. Τέτοιες περιπτώσεις έγιναν γνωστές και αλλού στη Γερμανία.
Εντοπισμός του πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού
Εάν οι αρχές ανακαλύψουν ότι έχει εκδοθεί ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, είναι συνήθως δυνατό να “εντοπιστεί το ίδρυμα έκδοσης ενός πλαστού πιστοποιητικού”.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεξεργάζονται επί του παρόντος μια λύση για το πώς μπορούν να μπλοκαριστούν μεμονωμένα γνωστά και πλαστά πιστοποιητικά.
Πόσες πλαστογραφίες κυκλοφορούν;
Τον Αύγουστο του 2021, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών διεξήγαγε έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με την ποινική ευθύνη για την παραγωγή και πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA), η πλαστογράφηση των κίτρινων βιβλιαρίων εμβολιασμού εξακολουθεί να είναι ένα αριθμητικά μικρό φαινόμενο – σε σύγκριση με άλλες προσφορές που αφορούν προσωπικά έγγραφα.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για πλαστά βιβλιάρια εμβολιασμού “σε διάφορα κανάλια”. Διαφορετικές ρυθμίσεις στα ομόσπονδα κρατίδια (ρύθμιση 2G ή 3G) είναι επίσης πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην περιφερειακή κατανομή των εν λόγω παραβάσεων.
Το Γραφείο Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Βαυαρίας (BLKA) συγκέντρωσε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία ερευνά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά μπορεί να δώσει μόνο έναν κατά προσέγγιση αριθμό.
Από τις 04.10.2021, το BLKA γνωρίζει λιγότερες από 250 περιπτώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολύ λίγες περιπτώσεις ερευνώνται για πλαστογραφίες του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (λιγότερες από 20 περιπτώσεις).
“Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσκομίστηκαν στα φαρμακεία πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να ληφθεί ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό συνήθως εντοπιζόταν από το προσωπικό”.
Επειδή ο έλεγχος της γνησιότητας των βιβλιαρίων εμβολιασμού είναι πολύ χρονοβόρος, οι ποινικοί ανακριτές της BKA θεωρούν ότι υπάρχει ένα “μεγάλο σκοτεινό πεδίο” – τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν επίσης απλώς να μην εντοπιστούν.
Το BKA αναμένει επίσης ένα υψηλό σκοτεινό πεδίο για πλαστά ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μια εκπρόσωπος προσθέτει: “Μπορεί επίσης να υποτεθεί ότι ο αριθμός των περιπτώσεων στον τομέα αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί όσο περισσότερο εφαρμόζεται ο κανόνας 2G στην καθημερινή ζωή”.
Ποιες νομικές συνέπειες αντιμετωπίζουν οι απατεώνες;
Στις ομάδες του Telegram όπου προσφέρονται οι πλαστογραφήσεις, εδώ και λίγες ημέρες διαδίδεται επίσης ο ισχυρισμός ότι οι απατεώνες δεν χρειάζεται να φοβούνται νομικές συνέπειες.
“Η απόδειξη ενός πλαστού διαβατηρίου εμβολιασμού σε ένα εστιατόριο δεν τιμωρείται επειδή δεν είναι δημόσια αρχή”, αναφέρεται σε μια ομάδα, παραπέμποντας σε ένα βίντεο του SternTV στο οποίο συζητούνται οι νομικές συνέπειες μιας πλαστογραφίας.
Ο χρήστης συνεχίζει υποστηρίζοντας: “Δεν υπόκεισθε σε ποινική δίωξη χωρίς ετικέτα στην πρώτη σελίδα. Αλλά οι γιατροί ναι, αν το πλαστογραφήσουν”. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια; Δεν μπορούν να τιμωρηθούν οι απατεώνες που επιδεικνύουν το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους σε ένα εστιατόριο;
Η ομάδα του #Faktenfuchs ρώτησε όλους τους εισαγγελείς της Βαυαρίας με πόσες υποθέσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ασχολούνται επί του παρόντος και πόσες κατηγορίες έχουν ήδη απαγγελθεί.
Το αποτέλεσμα: περισσότεροι από τους μισούς έχουν να κάνουν με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά καμία εισαγγελία δεν έχει ασκήσει ακόμη κατηγορίες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, για παράδειγμα, η εισαγγελία του Μονάχου Ι αναφέρει ότι οι έρευνες είναι χρονοβόρες.
Είναι δύσκολο για τις εισαγγελικές αρχές να προβούν σε μια γενική αξιολόγηση – η οποία αποτελεί τη βάση της έρευνας του SternTV. Πρέπει να δουν σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ποιες παράγραφοι του ποινικού δικαίου εφαρμόζονται.
Αυτό σημαίνει ότι οι 22 εισαγγελικές αρχές της Βαυαρίας αξιολογούν την κατάσταση πολύ διαφορετικά σε ορισμένες περιπτώσεις στις απαντήσεις τους σε ένα ερώτημα του #Faktenfuchs.
Τίθεται υπό αμφισβήτηση η παράγραφος περί πλαστογραφίας εγγράφων (άρθρο 267 StGB) του Ποινικού Κώδικα. Η πλαστογράφηση εγγράφων διαπράττεται από εκείνους που πλαστογραφούν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα χρησιμοποιούν σε νομικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Rudolf Ratzel, πρόεδρο της Επιτροπής Ιατρικού Δικαίου του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου (DAV), αυτό ισχύει εάν η πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή περιορίζεται από κανονισμούς.
Αυτό θα μπορούσε επομένως να περιλαμβάνει επίσης εστιατόρια, κινηματογράφους, κλαμπ. Η απόπειρα πλαστογράφησης εγγράφων είναι επίσης αξιόποινη, αναφέρει ο νόμος.
Επιπλέον, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι κανονισμοί για την πλαστογράφηση εγγράφων υγείας (§§ 277-279 StGB), οι οποίοι ως ειδικός νόμος υπερισχύουν της παραγράφου για την πλαστογράφηση εγγράφων.
Αυτό σημαίνει ότι: Θα μπορούσε να μην έχει σημασία το άρθρο 267 StGB σχετικά με την πλαστογράφηση εγγράφων στην προκειμένη περίπτωση, αλλά αντίθετα πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί για τα υγειονομικά έγγραφα.
Το πρόβλημα: Οι παράγραφοι αυτές ποινικοποιούν μόνο τη χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού έναντι αρχών και ασφαλιστικών εταιρειών – όχι την παρουσίασή του σε εστιατόριο, για παράδειγμα.
Ωστόσο, ο νόμος περί προστασίας από τις λοιμώξεις θα μπορούσε να είναι σχετικός με αυτό. Επικαιροποιήθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2021 για να συμπεριλάβει την παράγραφο 75α για τη διευκόλυνση της ποινικής δίωξης. Αυτό δήλωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Οι νομικοί διαφωνούν στο ζήτημα της ποινικής ευθύνης
Επειδή αυτή η διάταξη του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις είναι ακόμη νέα, οι εισαγγελείς δυσκολεύονται να εκτιμήσουν αν η §75α ποινικοποιεί την προσκόμιση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια ή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
“Το πεδίο εφαρμογής αυτού του νέου κανόνα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως”, γράφει εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Σβάινφουρτ.
Μεμονωμένοι εισαγγελείς υποθέτουν ακόμη και ότι η πλαστογράφηση και η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού θα εμπίπτει στην πλαστογράφηση εγγράφων – αλλά η πράξη θα παραμείνει ατιμώρητη.
Η εισαγγελία του Μπάμπεργκ, για παράδειγμα, γράφει ότι η χρήση σε εστιατόρια, κινηματογράφους κ.λπ. θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο διοικητική παράβαση και όχι ποινικό αδίκημα λόγω των κανονισμών 2G ή 3G.
Για τον δικηγόρο Rudolf Ratzel της DAV, είναι ωστόσο σαφές ότι η παραγωγή και η χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι αξιόποινη: “Όποιος χρησιμοποιεί ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού – το οποίο είναι έγγραφο – για να εξαπατήσει άλλους, είναι ένοχος πλαστογραφίας ή χρήσης πλαστού εγγράφου και συνεπώς υπόκειται σε ποινική δίωξη. Αυτό είναι ξεκάθαρο”.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης γράφει επίσης ότι η χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού τιμωρείται εάν παρουσιάζονται σε αρχές ή ασφαλιστικές εταιρείες.
Επιβεβαιώνουν επίσης την εκτίμηση του Ratzel ότι πρόκειται για πλαστογραφία και, επομένως, τιμωρείται η παρουσίαση ενός πλαστού πιστοποιητικού σε ιδιώτες τρίτους.
Δεν υπάρχει ακόμη δεδικασμένο
Το γεγονός ότι οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνουν εν μέρει διαφορετικές νομικές εκτιμήσεις οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ακόμη δεδικασμένο.
Κανένας πλαστογράφος πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν έχει καταδικαστεί ακόμη, ούτε έχει καταδικαστεί κανείς για τη χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε εστιατόριο, για παράδειγμα.
Συμπέρασμα
Στο Telegram προσφέρονται διάφοροι τύποι πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού: Πλαστογραφίες εγγραφής για εμβολιασμούς στα κίτρινα πιστοποιητικά εμβολιασμού και πλαστογραφημένα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Οι φαρμακοποιοί είναι προετοιμασμένοι να αναγνωρίζουν τις πλαστογραφίες των κίτρινων βιβλιαρίων εμβολιασμού.
Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού με πλαστό κωδικό QR δεν περιέχουν ψηφιακή υπογραφή και μπορούν έτσι να αποκαλυφθούν ως πλαστά από την εφαρμογή CovPassCheck του Ινστιτούτου Robert Koch.
Εάν απατεώνες φαρμακοποιοί ή γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού παρόλο που δεν έχει γίνει ο εμβολιασμός, δεν πρόκειται για πλαστογραφία με την κλασική έννοια.
Ωστόσο, εάν οι αρχές το αντιληφθούν αυτό, για παράδειγμα μέσω πληροφοριών από πολίτες, η ψηφιακή υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί ποια πιστοποιητικά δημιουργήθηκαν από ποιον φορέα και να μπλοκαριστούν μεμονωμένα πιστοποιητικά.
Το κατά πόσον η παραγωγή και η χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο, αποτελεί ποινικό αδίκημα αμφισβητείται ακόμη και μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να πρόκειται για πλαστογραφία.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.