Ένας χρόνος πένθους, αλλά και οργής για την δικαιοσύνη που ακόμα δεν έχει αποδοθεί για το δυστύχημα των Τεμπών… Ένας χρόνος θρήνου, αλλά και θυμού για τις προσπάθειες συγκάλυψης ενός εγκλήματος… Ένας χρόνος και μια υπόσχεση που πρέπει όλοι να δώσουμε: αυτή την φορά δεν θα ξεχάσουμε!
«Το παιδί μου θέλει δικαιοσύνη. Η συγκάλυψη της αλήθειας γι’ αυτό το έγκλημα είναι ύβρις προς τα παιδιά μας. Πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να βρεθούν απέναντι στη δικαιοσύνη. Εμείς πλέον είμαστε ζωντανοί νεκροί. Μέσα στο τρένο αυτό πέρα από την κόρη μου, υπήρχαν κι άλλα παιδιά με όνειρα που σπούδαζαν. Όλα τους υπέροχα παιδιά που ήθελαν να ζήσουν»-Άλμα Λάτα, μητέρα της 20χρονης Κλαούντια.
«Μια ομάδα φονιάδων διεφθαρμένων πολιτικών, επιχειρηματιών, διοικητών Οργανισμών και υπαλλήλων, εκμεταλλευόμενοι μια σκόπιμα και διαχρονικά απογυμνωμένη Δικαιοσύνη, χωρίς επιστημονικό προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές και με τους κακοποιούς να γνωρίζουν τις αδυναμίες της, σκότωσαν το παιδί μου, την Αναστασία μου, μόλις 18 χρόνων»-Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 18χρονης Αναστασίας.
«Δεν μας πήρε κανείς για συγγνώμη και δεν θέλουμε. Συγγνώμη από πού; Από δολοφόνους; Που πήραν τα υπολείμματα των παιδιών και τα πετάξανε; Και τα βρήκαμε 10 μήνες μετά με τους ειδικούς σκύλους; Πέρα από τη δολοφονία, ήρθε και η βαρβαρότητα και συνεχίστηκαν οι ύβρεις. Υπήρχε ακόμα μία αγνοούμενη, η Εριέττα, και αυτοί παραβίασαν τον τόπο της τραγωδίας. Ακόμα και σήμερα είναι αγνοούμενη. Ο Καραμανλής πήγε εκεί και στεναχωριόταν επειδή τελείωσε η πολιτική του καριέρα. Αυτό τον στεναχώρησε και αυτό φάνηκε και στην Εξεταστική. Μιλούσε με θράσος και κυνισμό. Όλα για το εισιτήριο»-Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη.
«Έναν χρόνο μετά έχω τόσα πολλά να πω, δεν ήρθε η ώρα. Από την ημέρα του εγκλήματος αυθόρμητα στην αρχή, με προσπάθεια αργότερα, κρατάω τον θυμό. Γιατί επικεντρώθηκα στο πώς και όχι στο γιατί. Πώς να διορθώσω, πώς να γιατρέψω, να σώσω. Ο Γεράσιμος δίνει τιτάνια μάχη. Ακόμα, όλα είναι κρίσιμα. Ψάχνω το βλέμμα, τη φωνή, τη μουσική του… και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πιο πέρα από το παιδί μου είναι αυτό: “Ποτέ να μην ξανασυμβεί”. Και η μόνη τιμωρία όσων φταίνε είναι μπουν στη θέση μας. Όχι αυτών που “έφυγαν”. Αλλά στη θέση όσων έμειναν. Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω την εικόνα με τα δύο βαγόνια σε ορθή γωνία. Ο Γεράσιμος έναν χρόνο μετά είναι σε κώμα. Και η εξέλιξη της κατάστασής του είναι απρόβλεπτη»-Μητέρα του 21χρονου Γεράσιμου, μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι.
«Αισθάνομαι πάρα πολλές τύψεις γι’ αυτό. Γιατί έζησα. Γιατί δε μπορώ να καταλάβω τι περισσότερο είχα εγώ από τα παιδιά, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν… Είναι οι τύψεις του επιζώντα… Ένας να πει, φταίω, φταίξαμε…»-Εύη Τσάπαρη, επιζήσασα.
Το απόγευμα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 αναχωρεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 19:22 για να εκτελέσει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με συνολικά 352 επιβαίνοντες.
Για περίπου 20 χλμ. και σχεδόν για 12 λεπτά, το τρένο κινείται σε κάθοδο, στην ίδια γραμμή με την εμπορευματική αμαξοστοιχία υπ’ αριθμόν 63503 με δύο άτομα προσωπικό.
Στις 23:21, τα δύο τρένα, συγκρούονται μετωπικά στα Τέμπη, και τα πρώτα βαγόνια, τυλίγονται στις φλόγες…
Εκείνο το απόγευμα 57 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο τρένο έχοντας στα χέρια τους ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι στο θάνατο…
Eκείνο το βράδυ 57 άνθρωποι δεν έφτασαν στο σπίτι τους…
Δολοφονήθηκαν από ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους, από ανθρώπους χωρίς τσίπα, που δεν έδειξαν ίχνος ντροπής μετά το έγκλημά τους, από ανθρωπάκια δειλά που έκαναν ό,τι μπορούσε, εκμεταλλευόμενοι την θέση τους, την εξουσία τους για να «κρύψουν» τις ευθύνες τους.
Ήταν ένα έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων και ξεκαθαρίζει ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, μάθαμε ότι εξαφανίστηκαν βαγόνια του τρένου από το σημείο του δυστυχήματος, ότι μπαζώθηκε η περιοχή και καταστράφηκαν στοιχεία, ενώ δεν γνωρίζουμε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Όσα μάθαμε αυτόν τον έναν χρόνο για το έγκλημα των Τεμπών μας υποχρεώνουν ως κοινωνία να μη σιωπήσουμε. Και πως να σιωπήσουμε όταν ακούμε γονείς να λένε ότι βρήκαν πεταμένα, άθαφτα, μέρος από τα κορμιά των παιδιών τους.
Διότι αυτοί που έπρεπε δεν έψαξαν, τους έδωσαν απλά να θάψουν ό,τι να ‘ναι για να περιορίσουν το πολιτικό κόστος.
Πως να σιωπήσουμε όταν ακούμε τον πολιτικό υπεύθυνο με περίσσιο θράσσος να κουνάει το δάχτυλο στους συγγενείς των θυμάτων και να τους υποδεικνύει να θρηνήσουν βουβά και να μην ξεσπούν δημόσια!
«Το εξώδικο δεν έλεγε ότι ο σιδηρόδρομος δεν ήταν ασφαλής, αλλά ότι υπάρχουν ζητήματα… ασφάλειας» είπε ο αρμόδιος υπουργός στην εξεταστική επιτροπή.
«Είναι ντροπή και ντρέπομαι.. που θέτετε θέματα ασφαλείας… Και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως… Είναι ντροπή» συμπλήρωσε. Αντί να πει ότι είναι ντροπή και ντρέπεται που δεν καταφέρε να φτιάξει την ασφάλεια των τρένων για να μη σκοτωθούν 57 άνθρωποι…
Πως να σιωπήσουμε όταν ακούμε τον πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων να λέει ότι «σηκώσαμε ένα κομμάτι λιωμένο αλουμινίου κ από κάτω βρήκαμε κάτι άλλο, ένα ανθρώπινο υπόλειμμα.
Σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να το βρει κάποιος πολύ πριν από μας».
Στα Τέμπη έγιναν δύο εγκλήματα: ένα είναι το δυστύχημα, το δεύτερο είναι η συγκάλυψη. Γι’ αυτό δεν φεύγει ο θύμος, δεν σβήνει η οργή…
Στο τελικό πόρισμα «καταπέλτη» της επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) που παραδόθηκε στον εφέτη-ανακριτή, καταγράφονται τα εγκληματικά κενά ασφαλείας του σιδηροδρόμου, τα ανθρώπινα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ΕΔΑΠΟ:
-Ο ΟΣΕ έχει ανακοινώσει πόρισμα μίας σελίδας με σφάλμα στην ακολουθία των γεγονότων.
-Η Hellenic Train έχει καταλήξει σε πόρισμα 20 σελίδων, στο οποίο δεν εντοπίζεται καμία ευθύνη της εταιρίας.
-Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει ανακοινώσει πόρισμα 23 σελίδων, στο οποίο αποδέχεται την ευθύνη του ΟΣΕ, αλλά εξετάζει μόνο το τυπικό σκέλος.
-Από το υπουργείο Μεταφορών η μόνη ενέργεια ήταν ο διορισμός της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
-Η τριμελής επιτροπή κατέληξε σε πόρισμα 228 σελίδων, όπου αποδέχεται ευθύνη του ΟΣΕ, αλλά βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, όπως είπαν οι πραγματογνώμονες των οικογενειών.
Μπροστά σε αυτόν τον τραγέλαφο, να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς, τις οικογένειές τους, να ενώσουμε την φωνή μας με τις φωνές αυτών των ανθρώπων που παλεύουν για να μην συνεχιστεί η συγκάλυψη του εγκληματος.
Κάποιοι τους είπαν ότι πρέπει ο πόνος τους να είναι βουβός. Είναι αυτοί που δεν θέλουν την δικαιοσύνη, αυτοί που δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, αυτοί που «κρύβονται» πίσω από την βουλευτική ασυλία τους, αυτοί που έκαναν τα πάντα για να συγκαλύψουν, αυτοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν.
Όταν ως κοινωνία βρούμε ξανά την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά, τον σεβασμό μας, όταν αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, τότε θα δούμε μπροστά μας την δικαιοσύνη.
Oι δικές μας φωνές είναι οι φωνές των νεκρών, είναι οι φωνές ανθρώπων που ζουν σε μια χώρα που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο ανεύθυνοι εγκληματίες, απόντες υπεύθυνοι, μια χώρα εκμαυλισμένη σε πολλά επίπεδα, μια χώρα όπου κυριαρχεί ακόμα το «πάμε κι όπου βγει»…
Ο δικός τους αγώνας είναι για το κέρδος, ο δικός μας για τη ζωή. Ο δικός τους αγώνας είναι για την συγκάλυψη, ο δικός μας για τη δικαιοσύνη.
Είναι η στροφή στα Τέμπη που το λαό θεριεύει και τον γεμίζει με αδικία μίσος και οργή
Είναι η στροφή στα Τέμπη φωνή ψυχών που εκπέμπει το έγκλημα τους μην αφήσουμε να ξεχαστεί
Φεύγω να πάρω τρένο ίσα που προλαβαίνω
Για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα
Εδώ που ζω κι υπάρχω μετά βίας ανασαίνω και άμα πεθάνω θα μου πουν ήταν κακιά η ώρα…
Γιώργος Μπουρνάζης, 15 ετών
Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
Θώμη Πλακιά, 20 ετών
Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετων
Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
Δημήτρης Οικού, 29 ετών
Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, 32 ετών
Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
Βάιος Βλάχος, 34 ετών
Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
Μαρία Εγούτ, 55 ετών
Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
Μαρία Μιάρη, 56 ετών
Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
Σύριος μετανάστης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω δείγματος DNA που εστάλη από τον αδελφό του από την Ολλανδία
Εριέττα 23 ετών αγνοείται
Πηγή: Βάσω Πρεβεζιάνου | SDNA.gr
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- 86 χρονών: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γερμανίας!
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Αυτοκινητόδρομος στη Γερμανία κινδυνεύει να καταρρεύσει
- Κοιτάζοντας στο έτος 2100: Θα γίνει το Βερολίνο έρημος;
- Σύμφωνα με το Google: Οι 10 καλύτερες πόλεις με πίτσα στην Ευρώπη