Η Ημέρα των Αγίων Πάντων (Allerheiligen) ακολουθεί πάντα την Ημέρα της Μεταρρύθμισης (Reformationstag) στη Γερμανία. Αλλά σε ποια ομόσπονδα κρατίδια είναι δημόσια αργία; Και ποια είναι η σημασία που κρύβεται πίσω από αυτό;
Κάθε χρόνο, η Ημέρα των Αγίων Πάντων σηματοδοτεί την έναρξη της μνήμης των νεκρών. Τα νεκροταφεία στην πόλη και στην ύπαιθρο φωτίζονται με το φως των κεριών και οι τάφοι διακοσμούνται με λουλούδια. Αυτό το αρχαίο έθιμο εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα.
Ημέρα των Αγίων Πάντων: Δημόσια αργία σε πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια
Η Ημέρα των Αγίων Πάντων γιορτάζεται παραδοσιακά την 1η Νοεμβρίου. Σε πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια, οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν σε ένα επιπλέον ρεπό. Η Ημέρα των Αγίων Πάντων είναι αργία μόνο σε αυτά:
- Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Βαυαρία
- Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
- Ρηνανία-Παλατινάτο
- Saarland
Η Ημέρα των Αγίων Πάντων είναι η λεγόμενη “σιωπηλή αργία” και, ως εκ τούτου, υπόκειται στον νόμο περί αργιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ησυχία την ημέρα των Αγίων Πάντων. Υπάρχει γενική απαγόρευση του χορού.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για παράδειγμα, ισχύει από τις πέντε το πρωί έως τις έξι το απόγευμα. Μια παράβαση μπορεί να κοστίσει έως και 1.000 ευρώ σε πρόστιμα.
Στη Βαυαρία, η απαγόρευση ισχύει ακόμη και από τις δύο έως τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, τα καταστήματα είναι κλειστά και στα πέντε ομόσπονδα κρατίδια. Άλλες “σιωπηλές διακοπές” περιλαμβάνουν:
- Μεγάλη Παρασκευή
- Ημέρα Μνήμης
- Κυριακή των Νεκρών
Η Ημέρα των Αγίων Πάντων γιορτάζεται σε αυτές τις χώρες
Η Ημέρα των Αγίων Πάντων είναι επίσης αργία σε πολλές άλλες χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Σημασία της Ημέρας των Αγίων Πάντων
Η Ημέρα των Αγίων Πάντων είναι μια ημέρα μνήμης κατά την οποία οι Καθολικοί θυμούνται τους νεκρούς τους. Στολίζουν τους τάφους, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι οι άνθρωποι βρίσκονται δίπλα στον Θεό μετά τον θάνατο.
Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους αγίους της Εκκλησίας. Με αυτή τη γιορτή, ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία τιμά όχι μόνο τις αγιοποιημένες γυναίκες και τους αγιοποιημένους άνδρες, αλλά και τους ανθρώπους που έζησαν την πίστη τους με έναν αθόρυβο τρόπο.
Ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δήλωσε για την εορτή: “Στην εορτή των Αγίων Πάντων, κοιτάζουμε με ευγνωμοσύνη το μεγάλο πλήθος των πιστών που ήδη μετέχουν στη δόξα του Θεού στον ουρανό”. Η Ημέρα των Αγίων Πάντων γιορτάζεται από τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, και οι περισσότεροι από αυτούς την 1η Νοεμβρίου. Εξαίρεση αποτελούν μεμονωμένες χώρες, όπως η Κολομβία, όπου η γιορτή πέφτει στις 7 Νοεμβρίου. Η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τους Αγίους Πάντες την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή.
Η προέλευση της Ημέρας των Αγίων Πάντων
Οι ρίζες της γιορτής ανάγονται στον 4ο αιώνα. Η τότε Ανατολική Εκκλησία εισήγαγε για πρώτη φορά την Ημέρα των Αγίων την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή – στην Ελληνική Εκκλησία τιμούσαν έτσι τη μνήμη των μαρτύρων.
300 χρόνια αργότερα, η Δυτική Εκκλησία ακολούθησε το παράδειγμά της και όρισε την Ημέρα των Αγίων Πάντων την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.
Από το 835, ο Πάπας Γρηγόριος Δ’ καθιέρωσε ότι η Ημέρα των Αγίων Πάντων θα εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου σε όλη τη Δυτική Εκκλησία.
Μέχρι σήμερα, η Ημέρα των Αγίων Πάντων θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του εκκλησιαστικού έτους. Μαζί με τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την Πεντηκοστή και την Ανάληψη, είναι μια από τις μεγάλες γιορτές των Καθολικών. Την Ημέρα των Αγίων Πάντων, οι κληρικοί παραδοσιακά φορούν λευκά άμφια. Το λειτουργικό χρώμα έχει σκοπό να μεταδώσει την αγνότητα και τη χαρά.
Παραδοσιακά έθιμα της Ημέρας των Αγίων Πάντων
Πιθανότατα το πιο γνωστό έθιμο της Ημέρας των Αγίων Πάντων είναι ο αγιασμός των τάφων. Την ημέρα αυτή, οι συγγενείς επισκέπτονται τους τάφους στο νεκροταφείο και προσεύχονται για τους νεκρούς.
Οι τάφοι προετοιμάζονται εορταστικά και συχνά ανάβουν τα λεγόμενα φώτα της ψυχής ως σύμβολα της πίστης στην ανάσταση. Οι ιερείς ευλογούν τους τάφους με αγιασμό.
Ένα άλλο και ταυτόχρονα νόστιμο έθιμο είναι το ψήσιμο των στεφάνων των Αγίων Πάντων ή των πλεξίδων των Ψυχών.
Αυτά τα γλυκά πλέκονται σε μια πλεξούδα και πασπαλίζονται με χρωματιστή ζάχαρη. Το έθιμο αυτό ανάγεται στην αρχαία κουλτούρα του πένθους. Σε αυτόν τον πολιτισμό, συνηθιζόταν να κόβονται τα πλεγμένα μαλλιά ως ένδειξη πένθους.
Ημέρα των Αγίων Πάντων, Ημέρα των Ψυχών και Κυριακή των Νεκρών
Η Ημέρα των Ψυχών στις 2 Νοεμβρίου, η οποία συνδέεται στενά με την Ημέρα των Αγίων Πάντων, είναι η πραγματική ημέρα μνήμης των νεκρών από την Καθολική Εκκλησία.
Οι πιστοί τοποθετούν “φώτα ψυχής” στους τάφους, κάνουν συμπροσευχές, διακοσμούν τους τάφους και προσεύχονται για τις ψυχές στο καθαρτήριο που, σύμφωνα με την Εκκλησία, δεν έχουν ακόμη επιτύχει την πλήρη ένωση με τον Θεό.
Το Καθαρτήριο είναι επομένως ένας τόπος μετάνοιας και δεν πρέπει να συγχέεται με την κόλαση. Η ημέρα καθιερώθηκε το 998 από τον Οντίλο, ηγούμενο του μοναστηριού του Κλούνι στη Γαλλία.
Σήμερα, ωστόσο, η Ημέρα των Ψυχών δεν είναι πλέον επίσημη αργία.
Στην Προτεσταντική Εκκλησία, η Ημέρα των Αγίων Πάντων δεν γιορτάζεται, αλλά μάλλον ανεπίσημα ως ημέρα μνήμης των Αγίων. Οι Προτεστάντες τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους την Totensonntag ή την Ewigkeitssonntag. Αυτό γίνεται πάντα την Κυριακή πριν από την πρώτη Advent.
Περισσότερα για την Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.