Έντομο δολοφόνος συνεχίζει και εξαπλώνεται σε όλη τη Γερμανία
Η ασιατική σφήκα κατέκτησε πρώτα τα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια, τώρα κινείται ανατολικά στη Γερμανία.. Και αφήνει στο πέρασμά του ένα ίχνος καταστροφής…
Μόνο ένα από αυτά τα έντομα, που εισήχθησαν αρχικά στη Γαλλία το 2004, τρώει έως και 50 μέλισσες την ημέρα.
Ωστόσο, η συλλογική καταστροφή που προκαλείται από τη συσσώρευση αυτών των σφηκών είναι τεράστια: Στα τέλη του καλοκαιριού, μια και μόνο φωλιά μπορεί να περιέχει έως και 8000 σφήκες.
Σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, μια τέτοια αποικία σκοτώνει και τρώει περισσότερα από έντεκα κιλά εντόμων κατά τη διάρκεια του έτους.
Μια μέλισσα ζυγίζει μόλις πάνω από 110 χιλιοστόγραμμα – μια μπουκιά καθώς πετάει.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης (BfN) έχει το χωροκατακτητικό είδος στο ραντάρ της. Και ανησυχεί για την εξάπλωσή του στη Γερμανία.
Σε απάντηση σε ερώτημα της BamS, λένε:
«Η ασιατική σφήκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2014, τόσο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Έκτοτε, υπήρξαν ανιχνεύσεις και από άλλα ομόσπονδα κρατίδια: Έσση (2019), Αμβούργο (2019), Σάαρλαντ (2020), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (2022), Βαυαρία (2022)».
Για το 2023 αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά από το Βερολίνο. Η εξάπλωση εξαπλώνεται επομένως σε ομόκεντρους κύκλους από το επίκεντρο στη Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, η ασιατική σφήκα έχει εγκατασταθεί ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία λόγω έλλειψης φυσικών θηρευτών και ασθενειών.
Η ασιατική σφήκα λέγεται ότι έχει ήδη σκοτώσει το 29% των μελισσοσμηνών στη Γαλλία. Αλλά όχι μόνο αυτές.
«Στη Γαλλία, διαπιστώθηκε ότι έως και το 66% του φάσματος τροφής της ασιατικής σφήκας στις αστικές περιοχές αποτελείται από μέλισσες, αλλά εκτός αστικών περιοχών το ποσοστό πέφτει στο 35% σε αγροτικά τοπία και στο 33% σε δάση», εξηγεί η Ruth Birkhölzer από το BfN.
Τα μέτρα και οι πύλες αναφοράς στη Γερμανία καθορίζονται από τα επιμέρους ομόσπονδα κρατίδια. Τα μέτρα δεν είναι πολύ διαφορετικά.
Το σύνθημα παντού είναι: πρώτα αναφέρετε, μετά σκοτώστε.
Δεν είναι περίεργο. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το 2023 αναφέρθηκαν και απομακρύνθηκαν συνολικά 550 φωλιές, δηλαδή εικοσαπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, υπήρξαν περίπου 430 την ίδια περίοδο.
Φροντίστε να το αναφέρετε στην αρχή προστασίας της φύσης
«Για το σκοπό αυτό, αρκετά ομόσπονδα κρατίδια έχουν δημιουργήσει πύλες αναφοράς ή έχουν ορίσει αρμόδιο προσωπικό ως πρόσωπα επικοινωνίας», αναφέρει το BfN.
«Η παρατήρηση της φωλιάς θα πρέπει επομένως να αναφέρεται στην κρατική αρχή το συντομότερο δυνατό. Εναλλακτικά, η κατώτερη αρχή προστασίας της φύσης της περιφέρειας ή της πόλης μπορεί να βοηθήσει με την αναφορά».
Πώς μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε τους εισβολείς σε σύγκριση με τους ντόπιες σφήκες;
Ο ευκολότερος τρόπος είναι από την κοιλιά τους: εκτός από μια παχιά λωρίδα πορτοκαλί χρώματος, αυτή είναι μαύρη σε αντίθεση με την κατά βάση κίτρινη κοιλιά των ντόπιων ειδών.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Γίνε μέλος, δωρεάν, και έλα στην παρέα του grland.info
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Σημαντικό! Νέο πακέτο συντάξεων ΙΙ: Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο;
- Πρέπει να το ξέρετε: Αυτά αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2024