Οι κάτοικοι του Upahl, μιας μικρής πόλης στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, αντιδρούν στην έλευση περισσότερων προσφύγων. Οι περισσότεροι διαδηλωτές λένε ότι δεν τροφοδοτούνται από ακροδεξιά αισθήματα, αλλά μάλλον από έναν αγώνα για επιβίωση.
Ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το χωριό Upahl της βόρειας Γερμανίας είναι γεμάτος ξύλινα πλακάτ, με ζωηρά γράμματα που ξεχωρίζουν από τον γκρίζο ουρανό και τα λασπωμένα χωράφια.
“Το Upahl λέει όχι”, γράφει το ένα. “Σκεφτείτε τα παιδιά μας!” λέει ένα άλλο.
Οι πινακίδες αντιτίθενται σε ένα σχεδιαζόμενο κέντρο για 400 αιτούντες άσυλο στην πόλη με πληθυσμό 500 κατοίκων.
Όπως πολλές κοινότητες σε ολόκληρη τη Γερμανία, η περιφέρεια του Βορειοδυτικού Μεκλεμβούργου, όπου βρίσκεται το Upahl, έχει γίνει μάρτυρας της αύξησης των αφίξεων αιτούντων άσυλο και ανθρώπων με επίσημο καθεστώς πρόσφυγα.
Σχεδόν 218.000 αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν στη Γερμανία πέρυσι – υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2020 και ο μεγαλύτερος αριθμός από την εισροή του 2015-16.
Το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο προερχόταν από την εμπόλεμη Συρία και το Αφγανιστάν, ακολουθούμενος από την Τουρκία και το Ιράκ.
Επιπλέον, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν από την Ουκρανία.
Στους τελευταίους χορηγήθηκε ειδικό καθεστώς που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου για να τους επιτραπεί να παραμείνουν στη Γερμανία.
Για να αντιμετωπιστούν οι αφίξεις, επιτάχθηκαν αθλητικές αίθουσες στο βορειοδυτικό Μεκλεμβούργο για την προσωρινή στέγαση των νεοεισερχομένων.
Ήσυχη ζωή
Όμως, με την υπάρχουσα χωρητικότητα να έχει εξαντληθεί και με 20 έως 30 νέες αφίξεις κάθε εβδομάδα, οι τοπικοί αξιωματούχοι ψήφισαν τον Ιανουάριο να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο στο Upahl χρησιμοποιώντας μεταποιημένα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς.
Πρόκειται να ανοίξει τον Μάρτιο.
“Λόγω των πολλών ανθρώπων που έχουν έρθει σε εμάς (από την Ουκρανία) συν τους αιτούντες άσυλο… έχουμε μια κατάσταση που δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε στο AFP ο Tino Schomann, επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής.
“Χρειάζομαι περισσότερες θέσεις, περισσότερη χωρητικότητα”, είπε.
Ωστόσο, ορισμένοι ντόπιοι αντιτίθενται στο κέντρο και έχουν οργανώσει αρκετές διαδηλώσεις κατά του συγκεκριμένου σχεδίου.
“Η ζωή στο Upahl είναι τόσο όμορφη επειδή όλα είναι πολύ ήσυχα”, δήλωσε ο Jan Achilles, 46 ετών, περιβαλλοντικός αναλυτής που είναι επίσης εκπρόσωπος της κοινότητας.
“Όταν 500 άνθρωποι, είτε πρόσφυγες είτε Γερμανοί είτε οτιδήποτε άλλο, στοιβάζονται σε έναν μικρό χώρο, δημιουργούνται προβλήματα”.
Ο συνταξιούχος οδηγός φορτηγού Bernd Wien, 66 ετών, ο οποίος ζει στο Upahl από το 1980, έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαδηλώσεις.
“Θέλουμε απλώς να ζήσουμε εδώ ήσυχα, να απολαύσουμε τη σύνταξή μας”, είπε.
Μετά από μήνες παρακλήσεων από τοπικούς αξιωματούχους σε όλη τη Γερμανία για περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ διοργανώνει την Πέμπτη συνάντηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Πριν από τις συζητήσεις, η Faeser υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να δοθεί μια συνολική εικόνα της “κοινής ανθρωπιστικής προσπάθειας” που απαιτείται.
Ο Reinhard Sager, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Περιφερειών, κάλεσε τον καγκελάριο Olaf Scholz να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
“Οι δήμοι στη Γερμανία κάνουν πραγματικά σπουδαία δουλειά και η προθυμία των ιδιωτών να βοηθήσουν είναι ακόμη μεγάλη”, δήλωσε ο Sager.
Όμως “πρέπει επειγόντως να ανακουφίσουμε την πίεση που ασκείται στις τοπικές αρχές – η πίεση είναι σημαντική και αυξάνεται από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα”.
Ακροδεξιοί φόβοι
Το 2015-16, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αξιοποίησε την οργή για την εισροή αιτούντων άσυλο στη Γερμανία για να κερδίσει ψήφους και τελικά να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.
Ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν εντοπιστεί σε πρόσφατες διαδηλώσεις στο Upahl και αλλού και αυξάνονται οι φόβοι ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα.
“Η γενική κατάσταση είναι τελικά πολύ πιο δραματική από ό,τι το 2015 λόγω του πολέμου, του πληθωρισμού, των οικονομικών κρίσεων και των νέων προσφύγων”, δήλωσε στο AFP ο Hajo Funke, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων INSA, περίπου οι μισοί Γερμανοί -51%- πιστεύουν ότι η χώρα δέχεται πάρα πολλούς πρόσφυγες.
Ωστόσο, η υποστήριξη του AfD είναι πιθανό να έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο επειδή “ο φόβος του βίαιου φασισμού είναι ευρέως διαδεδομένος σε περισσότερο από το 80% του γερμανικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Funke.
Η κάτοικος του Upahl Anika Reisch, 38 ετών, συμπάσχει με τους ανθρώπους που έρχονται στο χωριό “οι οποίοι είναι ψυχικά τραυματισμένοι, και ανησυχούν για το μέλλον”.
Αλλά η μητέρα δύο παιδιών, η οποία διατηρεί μια ασφαλιστική επιχείρηση στη γωνία από το σχεδιαζόμενο νέο κέντρο, εξακολουθεί να μην το θέλει στο κατώφλι της.
“Δεν μπορεί να πάει καλά ούτε για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Δεν έχουν καθόλου ιδιωτική ζωή. Δεν μπορούν να… συμφιλιωθούν με όλα όσα έχουν βιώσει.
Αυτό δεν μπορεί να πάει καλά για καμία πλευρά”, δήλωσε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Σεισμός-Τουρκία: Κύμα αγάπης από τον Ελληνισμό του Μονάχου
- Ποιοι συνταξιούχοι στη Γερμανία δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Συμβουλές: Μακροχρόνια ανικανότητα για εργασία στη Γερμανία;