Σχεδόν στα 800 δισ. ευρώ έφτασε ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών χωρών για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think-tank Bruegel, που σημειώνει ότι απαιτούνται πιο στενευμένες δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Η δυναμική πρέπει να αλλάξει, σημειώνει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bruegel, από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Από αυτά τα 681 δισ. ευρώ, τα 268 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μόνο από τη Γερμανία. Υψηλές δαπάνες αλλά κάτω από 150 δισ. ευρώ κατέγραψαν επίσης οι Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Η Βρετανία διέθεσε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στην Ευρώπη πρόκειται για στήριξη ύψους 792 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο ο λογαριασμός είχε φτάσει στα 706 δισ. ευρώ.
Για τη χώρα μας το Bruegel υπολογίζει ότι τα μέτρα στήριξης ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 5,2% του ετήσιου ΑΕΠ.
Σε κατά κεφαλήν βάση, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία και στη Γερμανία αντιστοιχούν κατά σειρά οι μεγαλύτερες δαπάνες.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη στήριξη καταγράφουν η Σλοβακία, η Γερμανία και η Μάλτα.
Tο Bruegel υπογραμμίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις έχουν επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξής τους σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής ενέργειας.
Η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούν δημοσιονομικό χώρο για να διατηρήσουν τόσο ευρεία χρηματοδότηση, εξηγεί.
«Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που είναι de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερες εισοδηματικές πολιτικές στήριξης που στοχεύουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο Giovanni Sgaravatti του Bruegel.
Η ανάλυση για τις δαπάνες έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα αναστατώσει την εσωτερική αγορά του μπλοκ, σημειώνει το Reuters αναφέροντας την κριτική που έχει δεχθεί το Βερολίνο για το τεράστιο πακέτο στήριξης, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.
Πηγή: naftemporiki
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Σεισμός-Τουρκία: Κύμα αγάπης από τον Ελληνισμό του Μονάχου