Πολλοί νέοι δεν τα πάνε καθόλου καλά. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Γερμανικού Σχολικού Βαρόμετρου του Ιδρύματος Robert Bosch, τα οποία παρουσιάστηκαν τώρα στη Στουτγάρδη.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τέταρτο των 1.530 μαθητών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής τους είναι χαμηλή και το 21% δήλωσε ότι έχει ψυχολογικό στρες.
Το τραγικό είναι ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 33% για τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ, διότι: Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα πράγματα ήταν χειρότερα για την ευημερία των μαθητών μας.
Έλλειψη επικοινωνίας και ενδιαφέροντος
«Πρέπει να μας ανησυχεί όταν το ένα τέταρτο των μαθητών βιώνει το σχολείο ως πιεστικό, αξιολογεί τη δική του ποιότητα ζωής ως χαμηλή και δηλώνει ότι είναι εκτεθειμένο σε διάφορους υπαρξιακούς φόβους», εξηγεί η Dagmar Wolf, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του ιδρύματος.
Ένα σημαντικό πρόβλημα στα σχολεία: η ηγεσία και η εποικοδομητική υποστήριξη στην τάξη.
Για παράδειγμα, το 41% των μαθητών αισθάνεται έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των εκπαιδευτικών που θέλουν πραγματικά να μάθουν αν ένα θέμα έχει γίνει κατανοητό ή όχι.
Το 28 τοις εκατό στερείται της ανατροφοδότησης που χρειάζονται για να βελτιώσουν τα πράγματα.
Το ένα τρίτο των μαθητών θα ήθελε επίσης να έχει περισσότερες ευκαιρίες να διευκρινίζει τα προβλήματα με τον καθηγητή στην τάξη.
Οι εκπαιδευτικοί είναι επίσης δυσαρεστημένοι
Wolf: «Μια νέα αντίληψη της διδασκαλίας που εστιάζει στη μαθησιακή διαδικασία είναι απαραίτητη για μια κουλτούρα ατομικής υποστήριξης – εκτός από τη διάγνωση που υποστηρίζεται από δεδομένα, απαιτούνται επίσης εναλλακτικές μορφές και χρόνοι εξέτασης προκειμένου να καθιερωθεί η ατομική μαθησιακή ανάπτυξη ως νέο πρότυπο».
Παρεμπιπτόντως, τα αποτελέσματα της έρευνας για τους εκπαιδευτικούς από το Σχολικό Βαρόμετρο 2024 επίσης κάθε άλλο παρά ρόδινα φαίνονται.
Οι ελλείψεις προσωπικού, οι πολύ μεγάλες και ετερογενείς τάξεις και η συμπεριφορά των μαθητών προβληματίζουν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα θα άλλαζαν ακόμη και καριέρα αν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Χρειάζεται να μιλάτε γερμανικά για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία;
- Μετακόμιση σπιτιού στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω άδεια από την εργασία μου;
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Γερμανοί ειδικοί συνιστούν: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα
- Ευρώπη: Έρχεται ενιαίο σύστημα κρατήσεων για τρένα έως το 2026;