Η Ελβετία και Αυστρία θα ενταχθούν στο Sky Shield της Γερμανίας
Η Ελβετία, γνωστή για τη στρατιωτική της ουδετερότητα, ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο σχέδιο της Γερμανίας για την ευρωπαϊκή εναέρια ασπίδα, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο αεράμυνας έρχεται πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας -Βιόλα Άμχερντ, Μπόρις Πιστόριους και Κλαούντια Τάνερ- στη Βέρνη την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Θα συζητήσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των τριών γερμανόφωνων χωρών.
Οι υπουργοί θα υπογράψουν επίσης ένα μνημόνιο κατανόησης σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Sky Shield, η οποία αφορά τις προμήθειες, και μια συμφωνία για την προώθηση της ερευνητικής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
“Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης, η Ελβετία και η Αυστρία προστίθενται στα 17 ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν ήδη στην ESSI”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
“Είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας να προσανατολίσει την πολιτική της για την ασφάλεια και την άμυνα με μεγαλύτερη συνέπεια προς τη διεθνή συνεργασία και να αυξήσει τις συνεισφορές της”.
Η Αυστρία, επίσης ουδέτερη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ESSI, με τον καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να επιμένει ότι η απόφαση αυτή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ουδετερότητα της Αυστρίας.
Διατήρηση της ουδετερότητας
Η Ελβετία έχει από καιρό τη θέση της καλά εξοπλισμένης στρατιωτικής ουδετερότητας και η περίκλειστη χώρα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποχρεωτική στράτευση για τους άνδρες.
Αλλά η ουδετερότητας της Ελβετίας συζητείται έντονα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ενώ η πλούσια χώρα των Άλπεων, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ακολουθήσει το παράδειγμα του μπλοκ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, έχει επιδείξει μέχρι στιγμής λιγότερη ευελιξία όσον αφορά τη στρατιωτική της ουδετερότητα.
Παρά τις πιέσεις του Κιέβου και των συμμάχων, η Ελβετία έχει αρνηθεί να επιτρέψει στις χώρες που κατέχουν όπλα ελβετικής κατασκευής να τα επανεξάγουν στην Ουκρανία.
Η Ελβετία δήλωσε ότι κάθε χώρα μπορεί να ελέγξει την έκταση της συμμετοχής της στο σχέδιο Sky Shield.
“Είναι δυνατό για τα ουδέτερα κράτη να συμμετέχουν σε πολλούς τομείς”, δήλωσε η κυβέρνηση.
“Η Ελβετία και η Αυστρία έχουν καθορίσει τους όρους τους σχετικά με την ουδετερότητα σε μια πρόσθετη δήλωση, δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι δεν θα συμμετάσχουν ούτε θα εμπλακούν σε διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις”.
Με επικεφαλής τη Γερμανία, 17 ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, έχουν συνασπιστεί για την επίγεια αεράμυνα στο πλαίσιο του σχεδίου ESSI.
Το σύστημα Sky Shield θα περιλαμβάνει κοινή προμήθεια για συστήματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων του γερμανικής κατασκευής Iris-T, του αμερικανικού Patriot και των αμερικανοϊσραηλινών πυραύλων Arrow-3.
Ωστόσο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία δεν έχουν υπογράψει το σχέδιο, με το Παρίσι να υποστηρίζει αντ’ αυτού ένα σύστημα αεράμυνας που θα χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
- 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νερό βρύσης στη Γερμανία
- Γερμανία: Πότε πληρώνεται το Εισόδημα του Πολίτη (Bürgergeld)
- Ποια γερμανική ασφάλιση χρειάζεστε για ατυχήματα;
- Προβλέπεται νέα παροχή για γονείς: Ποιος παίρνει πόσα ευρώ;
- Πιο καυτό από ποτέ φέτος: Ο καύσωνας φτάνει το Σαββατοκύριακο
- Το τρένο περνά μέσα από ένα σπίτι στο Βερολίνο (Vid)
- 60.000 οικογένειες στη Γερμανία δεν δικαιούνται το Elterngeld
- Καιρός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ακραία ζέστη και στη Στουτγάρδη