Είναι σπάνιο ένα κέρμα των 2 ευρώ από την Ελλάδα; Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αυτό το ερώτημα όταν λαμβάνουν ένα μυστηριώδες νόμισμα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Η απάντηση είναι εκπληκτική – εξαρτάται από το έτος.
Μια φορά κι έναν καιρό, στα μακρινά εδάφη της αρχαίας Ελλάδας, η όμορφη Ευρώπη, κόρη ενός βασιλιά, πήρε μια απόφαση: ήθελε να μείνει στην ιστορία – όχι μόνο ως θύμα μιας θεϊκής φάρσας, αλλά ως ένα πολυπόθητο σπάνιο αντικείμενο στα πορτοφόλια των ανθρώπων του 21ου αιώνα: «Πώς μπορώ να κάνω τους πάντες να με γνωρίσουν;» αναρωτήθηκε η Ευρώπη.
Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Πρέπει να είμαι σε ένα νόμισμα! Αλλά όχι σε οποιοδήποτε νόμισμα – σε ένα πολύ ιδιαίτερο».
Η Ευρώπη γνώριζε ότι ο Δίας, ο ανώτερος των θεών, είχε έφεση στις μεταμορφώσεις. Του άρεσε ιδιαίτερα η μορφή ενός υπέροχου λευκού ταύρου.
Έπεισε τον Δία να μεταμορφωθεί για άλλη μια φορά σε αυτό το μεγαλοπρεπές ζώο – αλλά αυτή τη φορά όχι για να την απαγάγει, αλλά για να απαθανατιστεί σε ένα λαμπερό νόμισμα.
«Θέλω να καβαλήσω το νόμισμα των 2 ευρώ!» απαίτησε.
Ο Δίας, ο οποίος έμεινε έκπληκτος με την επιχειρηματική της οξυδέρκεια, συμφώνησε – αλλά όχι χωρίς τον δικό του όρο: «Πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι άνθρωποι θα νομίζουν ότι ανακάλυψαν κάτι πολύ ξεχωριστό».
Ένας καθημερινός θησαυρός στο πορτοφόλι; Ή ένα νόμισμα μαζικής παραγωγής;
Μια απλή αναζήτηση στο Google ή μια ματιά στις τρέχουσες διαδικτυακές δημοπρασίες το καθιστά σαφές: το νόμισμα των 2 ευρώ με τη γυναίκα πάνω στον ταύρο πρέπει να είναι ένας σύγχρονος θησαυρός.
5.000 ευρώ για αυτό το σπάνιο νόμισμα; Μια ευκαιρία! 20.000 ευρώ – καθόλου εξωπραγματικό.
Οι τιμές ανέβηκαν στα 80.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2024 – υποτίθεται.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Το Μουσείο του Μέλλοντος της Νυρεμβέργης αναπτύσσει ξεναγήσεις για τυφλούς
- Συναγερμός για πλημμύρες στη Γερμανία: δημοσιεύονται οι τρέχουσες προβλέψεις
- Ισολογισμός: Πόσοι επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο του Μονάχου
- Καταιγίδες πάνω από την Ευρώπη: ΕΚΤΑΚΤΗ προειδοποίηση από την μετεωρολογική υπηρεσία
- Πρώτο χιόνι της σεζόν στη Γερμανία είναι γεγονός: Έως και μισό μέτρο
- Ελέγξτε το πορτοφόλι σας: Αυτά τα κέρματα των 2 ευρώ αξίζουν πολλά χρήματα
- Τράπεζες: Έπεσε το σύστημα – Διαταραχή στις πληρωμές με κάρτες σε όλη τη χώρα
Με την πρώτη ματιά, δεν είναι καν τόσο τραβηγμένο για ένα νόμισμα να φτάσει σε αυτή την αγοραστική αξία.
Φανταστείτε τον εαυτό σας να ψάχνει στο πορτοφόλι του και να βρίσκει ένα νόμισμα των 2 ευρώ που μοιάζει περισσότερο με ελληνική μυθολογία παρά με συνηθισμένα ψιλά.
Μια κομψή γυναίκα που ιππεύει έναν ταύρο – τι θα μπορούσε να σημαίνει;
«Πρέπει να είναι κάποιο σημάδι!», θα σκεφτείτε.
«Ίσως είναι άμεσος απόγονος του ευρώ από την εποχή των μινώταυρων!» Αλλά πριν αρχίσετε να φτιάχνετε χώρο στη βιτρίνα σας δίπλα στους αρχαίους θησαυρούς, ας δούμε τα γεγονότα.
Σχετικά με τον Sebastian Wieschowski
Ο Sebastian Wieschowski συλλέγει νομίσματα από την παιδική του ηλικία και είναι ειδικός στη νομισματική και τα πολύτιμα μέταλλα.
Αρθρογραφεί για γερμανικά και διεθνή εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης από το 2012.
Με τα δικά του βιβλιογραφικά έργα (π.χ. τη «Bullion Bible» ή το «Rarities Radar») και το περιεχόμενο πολυμέσων (ως «Coinosseur» στο YouTube), ασχολείται με θέματα τάσεων και μέλλοντος για τους συλλέκτες και θέλει να μεταδώσει το πάθος του – ως χόμπι, αλλά και ως επένδυση.
Μια μεγάλη στιγμή του ευρωπαϊκού πολιτισμού – όχι ένα εξάρι στο λαχείο!
Πρώτα τα καλά νέα: ναι, το νόμισμα που απεικονίζει την Ευρώπη πάνω στον ταύρο είναι πράγματι ένα γνήσιο νόμισμα των 2 ευρώ.
Προέρχεται από την Ελλάδα και έχει κοπεί ως το λεγόμενο «νόμισμα κυκλοφορίας» από το 2002.
Με άλλα λόγια, το νόμισμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέρματα που έχουν κυκλοφορήσει από την Ελλάδα: Εκεί που βλέπουμε τον γερμανικό ομοσπονδιακό αετό στη Γερμανία, οι Έλληνες έχουν τοποθετήσει την Ευρώπη τους.
Το μοτίβο δεν είναι επίσης -όπως συχνά υποτίθεται- λάθος κοπής, αλλά κανονική έκδοση που παρήχθη σε σειρά εκατομμυρίων.
Δείχνει τη στιγμή από την αρχαία μυθολογία κατά την οποία η Ευρώπη μεταφέρεται στην πλάτη του Δία με τη μορφή ταύρου.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Η παρεξήγηση που περιβάλλει αυτό το νόμισμα θα μπορούσε να οφείλεται στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του, τον οποίο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν διφορούμενο με την πρώτη ματιά.
Οι συλλέκτες τείνουν συχνά να ερμηνεύουν τα ασυνήθιστα ή ελκυστικά σχεδιασμένα νομίσματα ως σπάνια σφάλματα κοπής.
Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς συνηθισμένο νόμισμα των 2 ευρώ – αν και με ασυνήθιστη ιστορία.
Επιπλέον, ορισμένα κέρματα έχουν ένα γράμμα στο κάτω αστέρι στην άκρη του νομίσματος, ενώ άλλα όχι – ένα πολύτιμο μυστικό σύμβολο που μεταφέρει την αγοραία αξία σε εντελώς διαφορετικούς γαλαξίες;
Τα γεγονότα: Μόνο μετά την σοδεία του 2002 γίνεται ενδιαφέρον για τους συλλέκτες
Πόσο πολύτιμο είναι πραγματικά αυτό το θρυλικό νόμισμα;
Παρά την καλλιτεχνική απεικόνιση του μύθου, το κέρμα των 2 ευρώ δεν αποτελεί σπανιότητα ή σφάλμα κοπής.
Παράχθηκε σε μεγάλη κλίμακα και αποτελεί μέρος του νομίσματος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρώ.
Το ελληνικό νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι στην Αθήνα παρήγαγε το ίδιο περίπου 75 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ οι Έλληνες παρήγγειλαν 70 εκατομμύρια επιπλέον αντίτυπα από τους συναδέλφους τους στο φινλανδικό νομισματοκοπείο «Suomen Rahapaja» στο Vantaa – και οι Φινλανδοί απαθανατίστηκαν στο αστέρι με τη μορφή ενός μικρού «S» για το «Suomi».
Αυτοί οι υψηλοί αριθμοί κυκλοφορίας είναι απολύτως φυσιολογικοί για την εισαγωγική φάση του ευρώ – οι περισσότερες χώρες παρήγαγαν αφάνταστα μεγάλες ποσότητες, ιδίως τα πρώτα χρόνια, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μετρητά.
Γι’ αυτό και η έκδοση του 2002 από την Ελλάδα δεν αποτελεί σπανιότητα – αλλά αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια:
Το 2003, η Ελλάδα έκοψε μόνο 550.000 τεμάχια. Το 2005, το 2006, το 2008 και το 2009, η Ελλάδα έθεσε σε κυκλοφορία ένα εκατομμύριο νέα κέρματα των 2 ευρώ – μόνο ένα κλάσμα της αρχικής κυκλοφορίας του 2002.
Όποιος βρει αυτά τα κέρματα στα ρέστα του μπορεί να χαρεί, καθώς αξίζουν περίπου οκτώ έως 10 ευρώ σε άθικτη κατάσταση.
Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα έκανε στη συνέχεια ένα διάλειμμα για μερικά χρόνια και δεν άρχισε να παράγει ξανά νέα κέρματα των 2 ευρώ πριν από το 2023 – επειδή οι μάζες κερμάτων των πρώτων ετών έχουν προφανώς διαρκέσει μέχρι σήμερα.
Με το χέρι στην καρδιά: Σας έκανε και εσάς να γελάσετε η Ευρώπη στον ταύρο;
Η γοητεία μας για το αρχαίο και το μυθικό μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στην υπερεκτίμηση της αξίας των αντικειμένων της καθημερινής μας ζωής.
Αλλά είναι ακριβώς αυτά τα καθημερινά αντικείμενα, όπως το νόμισμα των 2 ευρώ με την Ευρώπη και τον ταύρο, που προσφέρουν την ευκαιρία να βιώσουμε την ιστορία και τη μυθολογία με προσιτό τρόπο – χωρίς να περιμένουμε να κερδίσουμε το λαχείο.
Παρακαλώ κάντε τη χάρη στους πολλούς πολύπαθους εμπόρους κερμάτων σε αυτή τη χώρα και μην τηλεφωνήσετε για ένα κέρμα των 2 ευρώ με τη γυναίκα πάνω στον ταύρο. Μπορεί να είστε ο καλών νούμερο 8 ή 12 εκείνη την ημέρα.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα τέτοιο «μυθικό» νόμισμα, απολαύστε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας και σκεφτείτε την πονηρή Ευρώπη που κατάφερε να μας μπερδέψει λίγο όλους.
Άλλωστε, η σίγουρη για τον εαυτό της κυρία θα ήταν σίγουρα περήφανη που κάθε λίγες μέρες αυτές τις μέρες μπαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φιγουράρει στην κορυφή των τιμών ρεκόρ στις διαδικτυακές δημοπρασίες.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- Γερμανίδα αεροσυνοδός: Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπλουζάκι στο αεροπλάνο προς Ελλάδα;
- Μεγάλη αλλαγή του καιρού: Σοκαρισμένος μετεωρολόγος – «Θα ήταν καταστροφή»
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;
- Όσοι παραλείπουν ραντεβού στον γιατρό θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ πρόστιμο;
- SOS: Η BMW ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα – Ποια μοντέλα επηρεάζονται;