Μια επαναστατική μέθοδο στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής, και συγκεκριμένα στην επούλωση χρόνιων τραυμάτων, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Έλληνας Πλαστικός – Επανορθωτικός Χειρουργός Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής και η επιστημονική του ομάδα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου Γερμανίας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Λευκός Σταυρός» στην Αθήνα.
Η επαναστατική θεραπεία «ΧΙΠ» βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς
Το επιστημονικό άρθρο, με τίτλο «Επανορθωτική τραυμάτων πλήρους πάχους με χρήση αναγεννητικών παραγόντων προερχόμενων από υποξιακή προπαρασκευή περιφερικού αίματος: Μία σειρά κλινικών περιστατικών», δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό «Organogenesis».
Στο άρθρο αυτό, το οποίο προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον γιατρών και επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζεται η αποτελεσματικότητα της πρωτοποριακής θεραπείας «ΧΙΠ» (HYPPP – hypoxia preconditioned products) σε κλινικά περιστατικά.
Η μη χειρουργική θεραπεία «ΧΙΠ» απευθύνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβητικά έλκη, εγκαύματα και μετεγχειρητικά τραύματα και βασίζεται στο αίμα του ίδιου του ασθενούς.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο αναγέννησης ιστών, στην οποία χρησιμοποιείται αυτόλογο βιολογικό υλικό.
Συγκεκριμένα, ένα «κοκτέιλ» πρωτεϊνούχων παραγόντων, το οποίο προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, αφού αυτό υποβληθεί σε επεξεργασία για 4 ημέρες.
Όταν χορηγείται τοπικά, π.χ. σε μορφή κρέμας ή ως ενέσιμο, έχει την ικανότητα να αναγεννά δραστικά το δέρμα, καθώς και άλλους ιστούς, και να επουλώνει τραύματα σε χρόνο ρεκόρ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, δεδομένου του γεγονότος ότι τραύματα που κανονικά χρειάζονταν χειρουργική αντιμετώπιση έκλεισαν μόνο με την εφαρμογή του συγκεκριμένου υλικού!
«Με τη θεραπεία ΧΙΠ επουλώνονται δύσκολα τραύματα, για τα οποία θα χρειαζόταν κανονικά μεταμόσχευση δερματικού ιστού»
Ο Δρ. Χατζηπαναγής εξηγεί τα πορίσματα της ερευνητικής εργασίας: «Για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε με μη χειρουργικό τρόπο την επούλωση δύσκολων, δηλαδή μεγάλης επιφάνειας (>10χ10cm) τραυμάτων πλήρους πάχους, τα οποία κανονικά χρειάζονται μεταμόσχευση δερματικού ιστού για αποτελεσματική αποκατάσταση.
Μέσω της τροφοδότησης του τραύματος με αγγειογενετικούς παράγοντες, τους οποίους λαμβάνουμε εύκολα από το αίμα του ασθενούς, διεγείρουμε την δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, ώστε να υπερβούμε την αδράνεια του ιστού, ενώ βρίσκεται υπό χρόνια υποξία, δηλαδή δεν οξυγονώνεται όσο πρέπει.
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η αγγειογενετική δυνατότητα της υποξιακής προπαρασκευής του περιφερικού αίματος μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό προβλέψιμων αγγειακών θεραπειών.»
Για την ανάπτυξη της επαναστατικής θεραπείας «ΧΙΠ» χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας σε Αγγλία και Γερμανία
Τονίζεται επίσης ότι η κλινική αυτή εργασία είναι αποτέλεσμα 15 ετών έρευνας, την οποία ο Δρ. Χατζηπαναγής είχε αρχίσει το 2007 κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.
Η έρευνα συνεχίστηκε και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με στόχο τη δημιουργία της πρώτης εμφυτεύσιμης συσκευής για την πρόκληση φυσιολογικής αγγειογένεσης, κάτι που όντως επιτεύχθηκε το 2011 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σανγκάης και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «J. Control Release».
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η καινοτόμα αυτή θεραπεία τραυμάτων είχε προηγουμένως (ενώ βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο) λάβει πληθώρα διεθνών βραβείων και διακρίσεων, όπως το Γερμανικό Βραβείο Καινοτομίας στη Βιοτεχνολογία 2013 και το Βραβείο «Science4Life 2016».
Μάλιστα, το 2013 η γερμανική κυβέρνηση είχε επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ στην κλινική ανάπτυξη της θεραπείας, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «EXIST».
«Η θεραπεία αυτή θα βοηθήσει ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια τραύματα, που καθιστούν τη ζωή τους αβάσταχτη»
Έχοντας ήδη βοηθήσει πολλούς ασθενείς στη Γερμανία, ο Δρ. Χατζηπαναγής στοχεύει τώρα στην ευρεία εφαρμογή της θεραπείας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
Ο Δρ. Χατζηπαναγής τονίζει ότι «η θεραπεία αυτή έχει τεράστια δυνατότητα να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια τραύματα, που καθιστούν την καθημερινή τους ζωή αβάσταχτη.
Το όνειρο μου είναι ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να την εντάξουμε και στη δημόσια παροχή υγείας».
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Organogenesis» υπό τον τίτλο: «Full-thickness dermal wound regeneration using hypoxia preconditioned blood-derived growth factors: A case series».
Πηγή: Newsit
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Φορολογία στη Γερμανία: Πληρωμές φόρων – Πόσο και για ποιο λόγο;
- Γιατί η γερμανική σημαία είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή;
- Όλο και περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν χτίζουν σπίτια από άχυρο
- Έλλειψη ύπνου: Θα έπρεπε το σχολείο να ξεκινάει αργότερα;
- Γερμανία: Τι αλλάζει ο νέος νόμος θέρμανσης για τους ενοικιαστές;
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω την άδεια μου για να ξεκινήσω νέα εργασία;