Ο 30χρονος εντατικολόγος και καρδιολόγος, Δημήτρης Σίσκος, πέρασε τη μέρα των Χριστουγέννων δίνοντας μάχες για να κρατήσει στη ζωή τους ασθενείς του στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου του Μπέργκις Γκλάντμπαχ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην κεντροδυτική Γερμανία, όπου εργάζεται.
Ήταν μια εφημερία για γερά νεύρα, όπως λέει, όχι μόνο λόγω της εορταστικής μέρας που τον βρήκε στο καθήκον.
Πέρα από τους 10 ασθενείς που είχε να φροντίσει, κλήθηκε να χειριστεί τέσσερις νέες εισαγωγές: τρία βαριά εμφράγματα και μια 84χρονη γυναίκα με κορωνοϊό, ο οποίος είχε προκαλέσει ήδη βαριές βλάβες στα πνευμόνια της.
Μιλώντας στο iatronet, ο νεαρός γιατρός, που μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει την εμπειρία του στη μάχη με την πανδημία, κάνει τις μοιραίες συγκρίσεις του καλύτερου συστήματος υγείας της Ευρώπης με όσα μαθαίνει ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ στέλνει μήνυμα ενθάρρυνσης στους εδώ συναδέλφους του, τους οποίους χαρακτηρίζει “μάγκες”, γιατί “παλεύουν με τα χέρια, χωρίς τα όπλα που έχουμε εμείς εδώ”, όπως λέει.
Θεσσαλονικιός “ερωτικός μετανάστης”
Ο 30χρονος μεγάλωσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια φοιτώντας με υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο και σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ, αλλά ήδη από το πέμπτο έτος της φοίτησής του είχε έτοιμες τις βαλίτσες του για τη Γερμανία. “Δεν καθυστέρησα ούτε μέρα. Δεν μπορούσα να περιμένω χρόνια για την ειδικότητα. Εδώ βρήκα την εκπαίδευση και τα εφόδια που χρειαζόμουν για να προχωρήσω”, λέει. Παρόλο που είχε σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα, παντρεύτηκε Ελληνογερμανίδα και δηλώνει πλέον “ερωτικός μετανάστης“. Τους επόμενους μήνες, θα ανοίξει και το ιδιωτικό του ιατρείο.
Αφού έκανε την ειδικότητά του στην Καρδιοχειρουργική και την Εντατικολογία, εργάστηκε στο γερμανικό σύστημα Υγείας, αρχικά στην Κολωνία και στη συνέχεια στο γειτονικό Μπέργκις Γκλάντμπαχ, στην ανατολική όχθη του Ρήνου. Η πόλη των 175.000 κατοίκων έχει τρία νοσοκομεία και συνολικά 45 κλίνες εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία και διαθέτει 14 κλίνες ΜΕΘ.
“Κάθε 7,8,10 μέρες φτάνουμε στο σημείο να έχουμε 14 στις 14 καλυμμένες κλίνες”, λέει, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο αδιεξόδου. “Κάνουμε προγραμματισμό, έχουμε τους μηχανισμούς και την υποδομή να βρίσκουμε λύσεις. Κι όταν μιλάμε για κλίνες εντατικής, εννοούμε κανονικές κλίνες, πλήρως οργανωμένες. Όχι να βάζουμε έναν αναπνευστήρα στον κομοδίνο και να το βαπτίζουμε εντατική”, σημειώνει με νόημα.
Ο ασθενής επιλέγει ως πού θα φτάσει η θεραπεία του
Η πρώτη κίνηση που κάνει όταν δέχεται νέο περιστατικό, όπως και κάθε εντατικολόγος στη Γερμανία, είναι να τηλεφωνεί στον οικογενειακό γιατρό του ασθενή.
Από εκείνον πληροφορείται για το ιστορικό του, αλλά και για το έντυπο συγκατάθεσης που έχουν υπογράψει οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες. Στο οποίο αναφέρουν ρητώς ως πού επιτρέπουν να φτάσει η θεραπεία τους. Αν ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο χρειαστούν διασωλήνωση.
“Στο έγγραφο αυτό, μπορεί να δηλώσει κάποιος ότι αν φτάσω στο σημείο να μου βάλετε αναπνευστήρα στο στόμα, να μου τρυπάτε κεντρικές αρτηρίες και να μου κάνετε πιέσεις στο στήθος για να αναπνεύσω, δεν θέλω να δεχτώ άλλη θεραπεία. Θέλω να με αφήσετε να πεθάνω. Μπορεί να ακούγεται λίγο μακάβριο, αλλά είναι κοινή πρακτική εδώ”, εξηγεί.
Οι γιατροί δεν κάνουν επιλογή ασθενών, αλλά είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την επιθυμία αυτού που έχει ζητήσει να μην του χορηγηθεί επιπλέον θεραπεία. Η 84χρονη που εισήχθη ανήμερα τα Χριστούγεννα με κορωνοϊό είχε υπογράψει πως επιθυμεί να υποβληθεί σε κάθε διαθέσιμη θεραπεία, παρά τη βεβαρημένη υγεία της.
Χθες, η κλινική είχε 3 κενές κλίνες σε σύνολο 14. “Το ιδιαίτερο με αυτό τον ιό είναι ότι προκαλεί πραγματικά μεγάλες βλάβες στα πνευμόνια του ασθενή. Με αποτέλεσμα ο άρρωστος να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εντατική.
Ένας 50χρονος μπορεί να χρειαστεί 8 – 10 μέρες, ένας 80χρονος μπορεί να μείνει και δύο μήνες. Και στο τέλος να μην τα καταφέρει. Για αυτό, η σύσταση προς τους πολίτες είναι: μείνετε στο σπίτι για να μη χρειαστεί να έρθετε εδώ”, επισημαίνει.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι εντατικές μονάδες στη Γερμανία είναι κοινές και δεν έχουν διαχωριστεί σε Covid και μη Covid, καθώς διαθέτουν άριστο εξαερισμό και πλήρη εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας για τη μη μετάδοση του ιού από ασθενή σε ασθενή.
Υπάρχει πάντα plan Β για επιστράτευση κλινικών και αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Ειδικά σε περίπτωση αυξημένης πίεσης για περιστατικά κορωνοϊού. Αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.
Οι Έλληνες συνάδελφοι είναι “μάγκες”
Ο 30χρονος παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και μιλάει με συναδέλφους και συμφοιτητές του που εργάζονται σε ελληνικά νοσοκομεία. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες υγειονομικούς είναι ξεκάθαρο:
“Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συναδέλφους μου και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπερβάλλουν εαυτούς και κάνουν κάτι σπουδαίο, που θα μείνει και θα γραφτεί στην ιστορία. Αυτοί είναι οι μάγκες, όχι εμείς.
Εμείς παλεύουμε με όπλα, αυτοί με τα χέρια, με πραγματική αυτοθυσία”, επισημαίνει. Και προσθέτει: “Σκέφτομαι συχνά πως αυτοί οι συνάδελφοι πηγαίνουν στο σπίτι μετά την εφημερία και λένε τα καταφέραμε καλά. Αλλά αν είχαμε και το τάδε μηχάνημα, θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει ακόμη περισσότερους”.
Ο κ. Σίσκος χαρακτηρίζει ως μύθο την κοινή πεποίθηση περί σιδηράς πειθαρχίας των Γερμανών στα μέτρα περιορισμού διασποράς σε σχέση με τους απείθαρχους Έλληνες.
“Μπορώ να πω από την εμπειρία μου πως σε θέματα όπως η χρήση μάσκας και τα μέτρα αποστασιοποίησης οι Έλληνες είμαστε καλύτεροι.
Και εδώ ο κόσμος κυκλοφορεί και συνωστίζεται, και εδώ έγιναν πάρτι που οδήγησαν στη διασπορά. Η διαφορά είναι πως εδώ το σύστημα Υγείας έχει την υποδομή να ανταποκριθεί στις ανάγκες σωστής νοσηλείας. Παρόλο που υπάρχουν κι εδώ ελλείψεις προσωπικού”, υποστηρίζει.
Ο εμβολιασμός
Ο Δημήτρης Σίσκος έχει ήδη πάρει ημερομηνία για να εμβολιαστεί κατά του COVID-19 στις 18 Ιανουαρίου, ενώ θα συμμετάσχει και ενεργά στο πρόγραμμα, εμβολιάζοντας ο ίδιος ασθενείς. Το εμβολιαστικό κέντρο της πόλης έχει στηθεί στο υπόγειο ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου.
“Έχουν διαμορφωθεί οι χώροι με παραβάν, χωρίς πόρτες για σωστό εξαερισμό. Υπάρχουν χώροι υποδοχής, ιατρεία για τον εμβολιασμό, χώροι αναμονής μετά το εμβόλιο. Όλα είναι οργανωμένα στην εντέλεια”, λέει.
Για περισσότερα νέα των Ελλήνων της Ομογένειας πατήστε ΕΔΩ!
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.
Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.