Οι εκκλήσεις για πιο αργή έναρξη του σχολείου διατυπώνονται ξανά και ξανά στη Γερμανία. Οι υποστηρικτές επιχειρηματολογούν κυρίως με τις επικίνδυνες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στην ανάπτυξη και τις επιδόσεις των εφήβων.
Στη Βαυαρία, όταν χτυπάει το κουδούνι για το πρώτο μάθημα μεταξύ 7.30 και 8 π.μ., πολλοί μαθητές τρίβουν ακόμα την νύστα από τα μάτια τους, τεντώνουν τα κουρασμένα τους άκρα ή γλιστρούν όλο και πιο βαθιά στις καρέκλες τους για έναν μικρουπνάκο.
Μιλώντας για νυσταγμένα παιδιά: Η επιστήμη διακρίνει δύο χρονότυπους στους ανθρώπους – οι πρωινοί ονομάζονται “κορυδαλλοί – Lerchen (σ.σ πουλί)”, οι αργοπορημένοι “κουκουβάγιες”.
Ιδιαίτερα τα παιδιά στην εφηβεία τείνουν να ανήκουν στον δεύτερο τύπο, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί ζητούν να ξεκινάει αργότερα το σχολείο.
Το “Quarks” αναφέρει ότι μελέτες δείχνουν ότι το σχολείο θα πρέπει να ξεκινά στις 8.30 π.μ. ή ακόμη και στις 9 ή 10 π.μ.
Σύμφωνα με το “Geo”, το εσωτερικό ρολόι πολλών μαθητών θα υπαγόρευε μια κανονικοί ώρα ύπνου από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.μ. – το σχολικό ρολόι χτυπά σε διαφορετικό ρυθμό.
Η πολύ πρώιμη έναρξη του σχολείου έρχεται επομένως σε αντίθεση με τον φυσικό ρυθμό των παιδιών και των εφήβων.
Αυτό έχει μοιραίες συνέπειες για τη μάθηση και τις επιδόσεις: ό,τι μαθαίνεται αποθηκεύεται στη μακροπρόθεσμη μνήμη μόνο μετά από οκτώ έως δέκα ώρες ύπνου.
Αν οι έφηβοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι σχολικοί τους βαθμοί υποφέρουν.
Ήδη από το 2012, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ έδειξε ότι πολλοί έφηβοι κοιμούνται πολύ λίγο και ως εκ τούτου δεν αισθάνονται ξεκούραστοι και ικανοί να αποδώσουν.
Στη χειρότερη περίπτωση, η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.
Άλλα συμπτώματα είναι η υπερκινητικότητα και η έλλειψη συγκέντρωσης – κανένα από τα οποία δεν ευνοεί ιδιαίτερα τις μαθητικές επιδόσεις.
Πολλές ώρες στις οθόνες
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το το ωράριο που ευθύνεται για την έλλειψη ύπνου πολλών νέων, αλλά και η προσωπική τους συμπεριφορά: Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του κινητού τηλεφώνου και του διαδικτύου έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
Μια ερευνητική ομάδα από την Δανία δημοσίευσε το 2021 μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χρήση ηλεκτρονικών μέσων συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ύπνου.
Είναι πιθανό ότι το μπλε φως της οθόνης μειώνει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνη.
Φταίνε λοιπόν οι ίδιοι οι νέοι για την έλλειψη ύπνου; Τουλάχιστον εν μέρει.
Πολλοί έφηβοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κοιμηθούν πριν από τις 11 το βράδυ και ο βιορυθμός του καθενός είναι διαφορετικός.
Άλλωστε, πόσο πιθανό είναι οι έφηβοι να μειώσουν οικειοθελώς τον χρόνο τους στην οθόνη, προκειμένου να κερδίσουν έξτρα πόντους για καλό βαθμό στο πρώτο μάθημα στις 8 το πρωί;
Σε κάθε περίπτωση, με την έκκλησή τους για πιο αργή έναρξη του σχολείου, οι ειδικοί δεν ρίχνουν το βάρος στους νέους, αλλά στους πολιτικούς.
Οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να μιλήσουν υπέρ της μεταγενέστερης έναρξης του σχολείου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Αυτά θα αλλάξουν για τους οδηγούς την 1η Σεπτεμβρίου 2023…
- Φορολογία στη Γερμανία: Πληρωμές φόρων – Πόσο και για ποιο λόγο;
- Γιατί η γερμανική σημαία είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή;
- Όλο και περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν χτίζουν σπίτια από άχυρο