Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Ίδρυμα Robert Bosch. Είναι ορατή μια λύση;
Σύμφωνα με το ετήσιο γερμανικό σχολικό βαρόμετρο, τα δύο τρίτα (67%) των διευθυντών θεωρούν την έλλειψη προσωπικού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το σχολείο τους.
Το 80 τοις εκατό των σχολείων με μεγάλο ποσοστό μαθητών σε “κοινωνικά δύσκολες καταστάσεις”, για παράδειγμα με μαθησιακές δυσκολίες ή που μιλούν τα γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα, δήλωσαν ότι η έλλειψη προσωπικού αποτελεί πρόβλημα.
“Δεν υπάρχει γρήγορη και, κυρίως, εύκολη λύση για την έλλειψη εκπαιδευτικών”, δήλωσε η Dagmar Wolf από το Robert Bosch Stiftung.
Ωστόσο, η πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού στη διοίκηση, καθώς και η εισαγωγή περισσότερων βοηθών διδασκαλίας ή ξένων εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση, είπε η ίδια.
Επί του παρόντος, πολλά σχολεία απαιτούν τουλάχιστον επίπεδο Γ1, ή ανώτερου επιπέδου πιστοποιητικό στα γερμανικά προκειμένου να διδάξουν, ακόμη και σε δίγλωσσα ή διεθνή σχολεία όπου η γλώσσα διδασκαλίας είναι σε άλλη γλώσσα από τα γερμανικά.
Οι διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν επίσης την αργή πρόοδο στην ψηφιοποίηση και τον κακό τεχνικό εξοπλισμό (22%) ως πιεστικά ζητήματα, ακολουθούμενα από την υπερβολική γραφειοκρατία (21%) και τον δικό τους μεγάλο φόρτο εργασίας (20%).
Στη Γερμανία υπάρχει δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για τους τύπους των σχολείων, το σχολικό ημερολόγιο και τα μαθήματα.
Από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη, όλα τα παιδιά φοιτούν σε ένα Grundschule, το οποίο έχει ένα γενικό πρόγραμμα σπουδών.
Αλλά από την πέμπτη τάξη τα παιδιά χωρίζονται σε διαφορετικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του Hauptschule ή του Realschule.
Ανεπαρκής υποστήριξη για τους νέους μετανάστες στη Γερμανία
Από τον Μάρτιο του 2022, τα σχολεία έχουν εκπαιδεύσει σχεδόν τόσους νέους μετανάστες μαθητές από άλλες χώρες όσο και Ουκρανούς μαθητές – σε ποσοστό 2,7% και για τις δύο ομάδες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 59 τοις εκατό των διευθυντών σχολείων δεν πιστεύει ότι οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες μαθητές λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στο Grundschule: Το 71 τοις εκατό των δημοτικών σχολείων δήλωσε στην έρευνα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί επαρκή υποστήριξη.
Μόνο το 43 τοις εκατό των σχολείων δηλώνουν ότι εξακολουθούν να έχουν περιθώρια για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες.
“Δεν είναι σε θέση να καλύψουν το χαμένο έδαφος”
Η πλειονότητα των διευθυντών των σχολείων πιστεύει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα τρέχοντα μαθησιακά κενά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία είδε τα σχολεία να κλείνουν τις πόρτες τους για μήνες το 2020 και το 2021.
Μόνο το 32% των διευθυντών σχολείων πιστεύει ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους μαθητές να καλύψουν τη διαφορά μετά την πανδημία είναι αποτελεσματικά.
Σε ποσοστό 42%, η ετυμηγορία είναι καλύτερη στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την άλλη πλευρά, τα σχολεία σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις και εκείνα με το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών με μαθησιακές ελλείψεις δεν καλύπτονται από τα προγράμματα υποστήριξης – μόνο το 23% και το 25% των ερωτηθέντων βλέπουν θετική επίδραση εκεί.
Το 70 τοις εκατό των διευθυντών σχολείων δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μαθησιακών ελλείψεων.
“Η κραυγαλέα έλλειψη εκπαιδευτικών και ειδικών είναι η αχίλλειος πτέρνα του σχολικού συστήματος”, δήλωσε στο DPA η Anja Bensinger-Stolze από το εκπαιδευτικό συνδικάτο GEW.
Όχι μόνο φρενάρει σχεδόν κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης της σχολικής πολιτικής, αλλά θέτει πλέον σε κίνδυνο τις εκπαιδευτικές προσπάθειες στη Γερμανία στο σύνολό της”, δήλωσε η Bensinger-Stolze.
“Η έλλειψη εκπαιδευτικών δεν είναι απλώς ένας αριθμός για εμάς στα σχολεία, αλλά μια πραγματική απειλή για την παιδαγωγική ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών”, μοιράστηκε ο εθνικός πρόεδρος του VBE Gerhard Brand.
Ο ίδιος προειδοποίησε κατά της συντόμευσης της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, η οποία στη Γερμανία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος σπουδών πτυχίου.
Η αντιπροσωπευτική μελέτη διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 1.500 διευθυντές σχολείων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Forsa, σε όλη τη Γερμανία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;
- Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;