Σας εξηγούμε τη σημαντική γερμανική λέξη ‘Anmeldung’
Η ‘Anmeldung’ είναι η πρώτη εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων με τη γερμανική γραφειοκρατία. Είναι επίσης μια νομική απαίτηση.
Για τους περισσότερους μετανάστες, η πρώτη τέτοια εμπειρία έρχεται κατά την τακτοποίηση αιτήσεων (Anmeldung).
Η λέξη μεταφράζεται επίσημα ως “εγγραφή” και υποδηλώνει τη διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσει κάθε άτομο που ζει στη Γερμανία για να δηλώσει τη διεύθυνσή του.
Μόλις το κάνετε αυτό, λαμβάνετε το λεγόμενο Meldebescheinigung – ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει την εγγραφή σας στον εκάστοτε δήμο.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την αίτηση εγγραφής – ιδίως όσον αφορά το τι συμβαίνει όταν μετακομίζετε ή φεύγετε από τη Γερμανία – γι’ αυτό ετοιμάσαμε έναν βασικό οδηγό για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία.
Όπως συμβαίνει με όλους αυτούς τους οδηγούς, δεν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τις γνήσιες νομικές συμβουλές ή τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες αρχές κατά τη μετακόμιση στη Γερμανία. Τα παρακάτω αποτελούν απλώς μια γενική επισκόπηση της αίτησης, τι είναι, πώς λειτουργεί – και τι πρέπει να γίνει όταν φεύγετε από τη χώρα.
Νομική απαίτηση
Μπορεί να έχει προκαλέσει σοκ σε ορισμένους -ιδιαίτερα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρειάστηκε να υποστούν τη διαδικασία έκδοσης γερμανικής βίζας- αλλά η συμπλήρωση της δήλωσής σας αποτελεί νομική απαίτηση για όποιον ζει στη Γερμανία.
Όποιος φτάνει στη Γερμανία με σκοπό να ζήσει εδώ, υποχρεούται να εγγραφεί εντός 14 ημερών από την εγκατάστασή του (αν και επί του παρόντος, λόγω της πανδημίας, η προθεσμία αυτή έχει παραταθεί σε έξι εβδομάδες).
Οι τουρίστες γενικά δεν σκοπεύουν να ζήσουν στη Γερμανία και αποτελούν εξαίρεση, πράγμα που σημαίνει ότι τους επιτρέπεται να παραμείνουν έως και τρεις μήνες χωρίς να εγγραφούν στον εκάστοτε δήμο.
Πώς να κάνετε σωστά δήλωση εγγραφής και διαγραφής στο δήμο σας στη Γερμανία
Ακόμη και αν μείνετε ωστόσο εδώ μόνο προσωρινά – για παράδειγμα ως φοιτητές – εξακολουθείτε να είστε υποχρεωμένοι να εγγραφείτε στο δήμο.
Κάθε φορά που μετακομίζετε ή αλλάζετε σπίτι, υποχρεούστε να δηλώσετε εκ νέου τη νέα σας διεύθυνση – ανεξάρτητα από το αν μετακομίζετε από το Βερολίνο στη Βαυαρία ή απλά στο δρόμο πιο κάτω.
Αν δεν το έχετε κάνει ακόμη – έχουμε ακούσει αναφορές Βρετανών που ζουν στη Γερμανία για αρκετό καιρό και μόλις τώρα κατανοούν τη σημασία της διαδικασίας δήλωσης λόγω του Brexit – βεβαιωθείτε ότι ενεργείτε γρήγορα.
Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να πείτε στην αρμόδια υπηρεσία ότι ζείτε εδώ έξι μήνες χωρίς να έχετε κάνει εγγραφή είναι να τους πείτε ότι ζείτε εδώ εννέα μήνες χωρίς να έχετε κάνει εγγραφή. Υπάρχουν πρόστιμα για καθυστερημένη εγγραφή, αν και οι αναφορές για την επιβολή τους είναι σπάνιες.
Προβλήματα σε όσους δεν κάνουν την απαραίτητη εγγραφή τους στο δήμο
Εκτός του ότι είναι παράνομο – λόγος αρκετός για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε – το να ζείτε στη Γερμανία χωρίς Meldebescheinigung περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες του τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε.
Χωρίς ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την εγγραφή σας, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά από τα εξής: να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό, να βρείτε ορισμένα είδη εργασίας, να υποβάλετε αίτηση για βίζα ή άδεια παραμονής, να πάρετε αριθμό φορολογικού μητρώου, να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο ή σε πανεπιστήμιο ή σχολείο.
Εντάξει, ξέρετε ότι πρέπει να το κάνετε, αλλά πώς;
Πρώτον, θα πρέπει να έχετε μια κατοικία όπου μπορείτε να εγγραφείτε – και την άδεια του ιδιοκτήτη για να το κάνετε.
Θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό – δηλαδή ένα συμβόλαιο ενοικίασης – μαζί με το λεγόμενο Wohnungsgeberbestätigung, το οποίο είναι ένα έντυπο υπογεγραμμένο από τον ιδιοκτήτη σας, στο οποίο αναφέρεται ότι σας επιτρέπεται να μένετε εκεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί μόνο το μισθωτήριο συμβόλαιο, αν και όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε κάποιους που επιμένουν στη γραφειοκρατία.
Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες δεν μετράνε από μόνα τους, αν και αν έχετε έναν φίλο που θα σας επιτρέψει να δηλώσετε ότι μένετε μαζί του – με την προϋπόθεση ότι όντως μένετε μαζί του – τότε αυτό επιτρέπεται.
Πολλές υπενοικιάσεις που διαφημίζονται σε ιστοσελίδες όπως το WG-Gesucht αναφέρουν αν δίνουν βεβαίωση εγγραφής. Ορισμένες ιστοσελίδες βραχυχρόνιας στέγασης, όπως η Wunderflats, έχουν επίσης δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους ξένους να ξεκινήσουν τόσο με ένα προσωρινό διαμέρισμα όσο και με μια αίτηση.
Η αίτηση εγγραφής πρέπει να γίνει στο Bürgeramt (γραφείο πολιτών που μερικές φορές ονομάζεται Bürgerbüro, Kundenzentrum ή Kreisverwaltungsreferat), όπου θα σας δοθεί το έγγραφο Anmeldung bei einer Meldebehörde για να το συμπληρώσετε. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα.
Όπως σε κάθε επαφή με την κυβέρνηση, προσπαθήστε να κλείσετε ραντεβού για να γλιτώσετε τη μεγάλη αναμονή. Αυτό θα είναι συνήθως εφικτό μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου. Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού, τότε θα πρέπει να πάτε και να τραβήξετε έναν αριθμό και να περιμένετε.
Και κάτι τελευταίο: λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένοι υπάλληλοι δεν θα θέλουν να μιλήσουν στα Αγγλικά. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία – από την ομιλία μέχρι τη συμπλήρωση των εντύπων – λίγο πιο δύσκολη για τους αλλοδαπούς.
Είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας κάποιον που να μιλάει λίγα γερμανικά, αν και οι χειρονομίες και η υγιής χρήση των εφαρμογών μετάφρασης στο τηλέφωνό σας είναι πιθανό να αρκούν.
Ich melde mich ab
Μια από τις πιο δυσνόητες πτυχές του συστήματος δήλωσης είναι το σύστημα Abmeldung, δηλαδή η διαδικασία διαγραφής από τον εκάστοτε δήμο.
Όταν φεύγετε από τη Γερμανία -είτε σκοπεύετε να επιστρέψετε είτε όχι- είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσετε ότι θα διαγραφείτε. Εάν δεν το πράξετε, όσον αφορά τη γερμανική κυβέρνηση, εξακολουθείτε να ζείτε στη χώρα!
Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό όσον αφορά την υποχρέωση καταβολής φόρων μετά την αποχώρησή σας, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει ζήτημα για την ασφάλιση υγείας – καθώς μπορεί να είστε υπόχρεοι να πληρώσετε, παρόλο που δεν ζούσατε στη Γερμανία.
Όπως είναι σύνηθες, μόλις επανεγγραφείτε θα λάβετε ένα πιστοποιητικό που θα επιβεβαιώνει ότι το κάνατε, το οποίο θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε δυσκολίες στο μέλλον.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 7 τρόποι για να μιλάτε για τα χρήματα σαν Γερμανοί
- Κανόνες για την οδήγηση ηλεκτρονικού σκούτερ στη Γερμανία
- 10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!
- Επιλέξτε το σωστό σχολείο εκμάθησης γερμανικής γλώσσας
- Τι είναι το γερμανικό Rundfunkbeitrag; Πρέπει να πληρώσω;
- Bildungsurlaub: Τι είναι οι “εκπαιδευτικές διακοπές” στη Γερμανία;
- Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα