Βία, έλλειψη εκπαιδευτικών και ερειπωμένα σχολεία: οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά της, σύμφωνα με έρευνα…
Σχεδόν κάθε δεύτερος εκπαιδευτικός στη Γερμανία βλέπει ψυχολογική ή σωματική βία μεταξύ των μαθητών στο σχολείο του.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήγαγε το Robert Bosch Stiftung.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 47% των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι τα προβλήματα αυτά υπάρχουν στο σχολείο τους, με τα σχολεία σε κοινωνικά μειονεκτούσες περιοχές να πλήττονται ιδιαίτερα.
Με τη σειρά τους, οι εκπαιδευτικοί υποφέρουν επίσης από αυτό: το 36% δήλωσε ότι «εξαντλείται συναισθηματικά» αρκετές φορές την εβδομάδα. Το 27 τοις εκατό θα ήθελε να παραιτηθεί.
Ποιο είναι το σχολικό βαρόμετρο;
Για την τρέχουσα έκδοση του γερμανικού σχολικού βαρόμετρου, 1608 εκπαιδευτικοί σε γενικά και επαγγελματικά σχολεία στη Γερμανία ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Forsa μεταξύ 13 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Το Robert Bosch Stiftung αναθέτει την αντιπροσωπευτική έρευνα από το 2019.
Η πρόκληση της ένταξης στα σχολεία στη Γερμανία
Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τη συμπεριφορά των μαθητών ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτό δήλωσε το 35 % των εκπαιδευτικών.
Η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη πρόκληση (33%) ήταν η αντιμετώπιση τάξεων στις οποίες υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μαθητών.
Αυτό αναφέρεται σε τάξεις στις οποίες οι μαθητές βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της μαθησιακής τους ανάπτυξης, έχουν διαφορετικό πολιτισμικό και οικογενειακό υπόβαθρο και μερικές φορές χρειάζονται ειδική υποστήριξη.
Λιγότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς θεωρούν το ενταξιακό σχολείο ως πλεονέκτημα.
Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι τα παιδιά δεν λαμβάνουν την ειδική υποστήριξη που χρειάζονται σε μια τάξη χωρίς αποκλεισμούς.
«Μαζική έλλειψη προσωπικού»
Όταν ρωτήθηκαν τι πρέπει να γίνει επειγόντως στα σχολεία, το 41% είδε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού.
Η Dagmar Wolf από το Robert Bosch Stiftung είδε τα αποτελέσματα της έρευνας ως στιγμιότυπο ενός άρρωστου συστήματος: οι εκπαιδευτικοί έπρεπε εδώ και καιρό να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της «τεράστιας έλλειψης προσωπικού».
Επιπλέον, υπάρχουν πάντα νέες επιβαρύνσεις. Προκειμένου να παραμείνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία στο μέλλον, η επαγγελματική ευημερία θα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν επίσης για τα ετοιμόρροπα σχολικά κτίρια: το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την ανακαίνιση.
Υπουργός Παιδείας Stark-Watzinger: Ανησυχητικά αποτελέσματα
Η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Bettina Stark-Watzinger (FDP) χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ανησυχητικά.
Δήλωσε στην εφημερίδα Funke Mediengruppe ότι η έκθεση καθιστά σαφές πόσο μεγάλη είναι η πίεση για δράση στην εκπαίδευση, ενώ σχετικά με την έρευνα η Susanne Lin-Klitzing, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, δήλωσε στην Tagesspiegel: «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εκπαιδευτικοί πρέπει να βιώνουν διάφορες μορφές βίας στην καθημερινότητά τους».
Το αυξανόμενο επίπεδο βίας στα σχολεία, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η ετοιμόρροπη κατάσταση πολλών σχολείων οδηγούν σε πρόσθετο άγχος για όλους.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η πλειονότητα (75%) των εκπαιδευτικών είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και το σχολείο τους.
Και σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι πεπεισμένοι ότι οι μαθητές αισθάνονται άνετα στο σχολείο τους: το 92% το πιστεύει αυτό.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Η Γερμανία κόβει χρήματα σε “τεμπέληδες” που δεν θέλουν να εργαστούν!
- Εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης: Τι αξίζει περισσότερο;
- Ζητούνται επειγόντως εργαζόμενοι στο Μόναχο: Πληροφορίες από την SWM
- Οι αλλαγές στις θεωρητικές εξετάσεις για την άδεια οδήγησης στη Γερμανία
- Γερμανία: Νέα εφαρμογή Bürgergeld για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων
- Εξαφανίστηκε 6χρονος στη Γερμανία: Μπορείτε να βοηθήσετε;
- Ποιες εποχιακές «καλοκαιρινές θέσεις εργασίας» είναι διαθέσιμες στη Γερμανία