Μετά τη συνάντηση ακροδεξιών στο Πότσνταμ, τα σχέδια για μαζικές απελάσεις προκαλούν μεγάλο φόβο σε πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία. Αυτό προέκυψε από αντιπροσωπευτική έρευνα που ανέθεσε η εκπομπή Panorama του περιοδικού ARD.
Το 2022, 23,8 εκατομμύρια άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο ζούσαν στη Γερμανία. Αυτό αντιστοιχεί στο 28,7 τοις εκατό του πληθυσμού.
Σχεδόν ακριβώς οι μισοί από αυτούς έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, περίπου δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι.
Η πλειονότητά τους έχει γεννηθεί στη Γερμανία και η συνάντηση στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολιτικοί του AfD και μέλη της WerteUnion, αφορούσε και αυτούς: Σύμφωνα με πληροφορίες του ερευνητικού δικτύου Correctiv, τα σχέδια που συζητήθηκαν εκεί για μαζικές απελάσεις ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο αφορούσαν και “μη αφομοιωμένους” Γερμανούς πολίτες.
“Αντισυνταγματική απέλαση”
Η γερμανική υπηκοότητα προστατεύεται ειδικά από το γερμανικό σύνταγμα.
Το άρθρο 16 ορίζει: “Η γερμανική υπηκοότητα δεν μπορεί να αφαιρεθεί.”
Η διάταξη αυτή προστέθηκε στον βασικό νόμο μετά την πρακτική των ναζί για τον αναγκαστικό εκπατρισμό.
Σε συνέντευξή του, ο εμπειρογνώμονας συνταγματικού δικαίου Ούλριχ Καρπενστάιν, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου, τονίζει ότι ισχύει και για τα άτομα με διπλή υπηκοότητα: “Αν και ο βασικός νόμος επιτρέπει μια εξαίρεση στην περίπτωση των διπλών υπηκόων, παρέχει μόνο πολύ λίγες επιλογές για την αφαίρεση της υπηκοότητας από αυτούς, για παράδειγμα σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό.
Ακόμα και αν στον κατάλογο προστεθεί μια άλλη επιλογή, “δεν πρέπει να συνδέεται με το χρώμα του δέρματος, όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Πότσνταμ.
Ούτε πρέπει να συνδέεται με την καταγωγή, ούτε πρέπει να συνδέεται με την αφομοίωση, όπως κι αν αυτή μπορεί να οριστεί”, εξηγεί ο Karpenstein.
“Τα σχέδια που έχουν εκφραστεί είναι σαφώς αντισυνταγματικά. Ο βασικός νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να αγνοηθούν”. Αυτό θα απαιτούσε πραξικόπημα.
Πολλοί μετανάστες στη Γερμανία φοβούνται
Παρά τα “σχέδια μαζικών απελάσεων” που συζητήθηκαν στο Πότσνταμ -ή ακριβώς εξαιτίας αυτών- πολλοί Γερμανοί φοβούνται.
Σε αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήγαγε η infratest dimap για λογαριασμό του Panorama, το 51% των ερωτηθέντων με μεταναστευτικό υπόβαθρο δήλωσε ότι τα σχέδια τους προκαλούν μεγάλο ή πολύ μεγάλο φόβο.
Το ίδιο ισχύει και για το 48% των ερωτηθέντων χωρίς ξένες ρίζες.
Στη Δ. Γερμανία, ο φόβος είναι κάπως μεγαλύτερος (49% μεγάλος/πολύ μεγάλος) από ό,τι στην Α. Γερμανία (42%) και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, μόνο μεταξύ των ηλικιών 35 έως 49 ετών ο φόβος είναι κάπως μικρότερος σε ποσοστό 41%.
Ο φόβος είναι ιδιαίτερα έντονος μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων και του SPD, σε ποσοστό 69% και 61% αντίστοιχα.
Μόνο το οκτώ τοις εκατό των υποστηρικτών του AfD φοβάται, ενώ το 76 τοις εκατό δήλωσε ότι φοβάται λιγότερο ή καθόλου.
Το AfD παίρνει αποστάσεις
Το AfD πήρε αποστάσεις από τη συνάντηση στο Πότσνταμ και έκανε λόγο για ιδιωτική συνάντηση
. Το κόμμα ανέφερε πρόσφατα σε κείμενο ότι η αντίληψή του για τη λεγόμενη “παλιννόστηση” περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τα κίνητρα για τη συνταγματική και νόμιμη επιστροφή των αλλοδαπών που καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα: “Αντισυνταγματικές απαιτήσεις όπως (…) η απέλαση Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο συναντούν τη σθεναρή μας απόρριψη”.
Δηλαδή το AfD απορρίπτει την απέλαση των μεταναστών με Γερμανική υπηκοότητα;
Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2024, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της συνάντησης στο Πότσνταμ από το Correctiv, μια ανάρτηση στο X έγραφε κάπως διαφορετικά: το AfD ζητούσε να μειωθούν τα εμπόδια για την ανάκληση της γερμανικής υπηκοότητας και δήλωνε ότι δεν θέλει μόνο να απελαύνει με συνέπεια τους αλλοδαπούς, “αλλά και να ανακαλέσει τα διαβατήρια εγκληματιών, επικίνδυνων ατόμων, τρομοκρατών και βιαστών”.
“Ο αυτοματισμός της μη απέλασης εγκληματιών επειδή έχουν και γερμανική υπηκοότητα πρέπει να καταργηθεί”, αναφέρει η ομοσπονδιακή εκπρόσωπος του AfD, Άλις Βάιντελ.
Δεν είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομική κατάσταση
Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ότι στόχος του AfD είναι να απελάσει τους Γερμανούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε περίπτωση αμφιβολίας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομική κατάσταση, τέτοιες απελάσεις δεν είναι δυνατές.
Εμπειρογνώμονες συνταγματικού δικαίου, όπως ο Ούλριχ Καρπενστάιν, θεωρούν επίσης αντισυνταγματική μια αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου με φόντο το άρθρο 16 του βασικού νόμου.
Σε συνέντευξή του, ο βουλευτής του AfD στην Μπούντεσταγκ Ρενέ Σπρίνγκερ εξήγησε: “Ως Εναλλακτική για τη Γερμανία, στεκόμαστε σαφώς στον βασικό νόμο, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν θα αυστηροποιήσουμε τους νόμους, όπου χρειάζεται, όταν είμαστε στην κυβέρνηση.”
Αυτή η αυστηροποίηση θα αποφασιστεί από τον κυρίαρχο, στη γερμανική Μπούντεσταγκ: “Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τι είναι ανεκτό για εμάς και τι δεν είναι πλέον ανεκτό. Και πού θα μειωθούν τα εμπόδια για να καταστεί δυνατή η ανάκληση των πολιτογραφήσεων”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- 02/2024: 12 αλλαγές που επηρεάζουν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Οδηγοί στη Γερμανία προσοχή! Έρχεται το Blitzermarathon 2024
- Εταιρεία στη Γερμανία ρίχνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για ανακαίνιση
- Αυτή είναι η μικρότερη αεροπορική εταιρεία στη Γερμανία