Το φθινόπωρο και το χειμώνα, πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων στη Γερμανία δεν είναι σίγουροι αν και πότε πρέπει να βάλουν τα χειμερινά ελαστικά τους. Ποια είναι τα πρόστιμα στη Γερμανία εάν δεν το κάνετε;
Οι δρόμοι μπορεί να είναι παγωμένοι ή ολισθηροί το χειμώνα. Τα χειμερινά ελαστικά εξασφαλίζουν καλό χειρισμό ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Προσφέρουν επίσης βελτιωμένη πρόσφυση στο χιόνι και το λάσπη.
Οι επιδόσεις πέδησης σε κρύους δρόμους είναι επίσης σημαντικά καλύτερες από ό,τι με τα καλοκαιρινά ελαστικά.
Συνεπώς, τα χειμερινά ελαστικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα – αλλά υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση χειμερινών ελαστικών στη Γερμανία ή μπορεί κάθε οδηγός αυτοκινήτου να το αποφασίσει μόνος του;
Πότε πρέπει να τοποθετηθούν τα χειμερινά ελαστικά στη Γερμανία;
Το φθινόπωρο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: “Πότε πρέπει να τοποθετηθούν τα χειμερινά ελαστικά;”.
Στη Γερμανία δεν υπάρχει γενική υποχρέωση τοποθέτησης χειμερινών ελαστικών. Ωστόσο, εάν οδηγείτε κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου με καλοκαιρινά ελαστικά, θα πρέπει να περιμένετε πρόστιμα.
Μόλις επικρατήσουν χειμωνιάτικες συνθήκες στο δρόμο, όπως χιόνι ή μαύρος πάγος, πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο (αν δεν έχετε χειμερινά ελαστικά), διαφορετικά μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.
Επομένως, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση χειμερινών ελαστικών. Ωστόσο, όσοι δεν το πράττουν, μπορεί να αναγκαστούν να καταφύγουν σε δημόσιες συγκοινωνίες το χειμώνα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Οδικής Κυκλοφορίας, δεν υπάρχει καθορισμένη περίοδος για τη χρήση χειμερινών ελαστικών.
Σύμφωνα με την § 2 StVO, τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά όταν οι συνθήκες οδήγησης είναι περιορισμένες, όπως ο χιονισμένος δρόμος και ο μαύρος πάγος.
Εάν δεν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα ελαστικά σας.
Στην πράξη, ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο, διότι ακόμη και τις ηλιόλουστες και ξηρές ημέρες του χειμώνα, η οδήγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν πέσει χιόνι ή παγετός.
Έτσι, παρόλο που δεν υπάρχει γενική υποχρέωση, υπάρχει μια ειδική υποχρέωση στη Γερμανία. Η κατά περίπτωση υποχρέωση τοποθέτησης χειμερινών ελαστικών πληρούται εάν τα χειμερινά ελαστικά είναι τοποθετημένα και στις τέσσερις θέσεις των τροχών.
Υπάρχουν εξαιρέσεις από την υποχρέωση χειμερινών ελαστικών κατά περίπτωση;
Ωστόσο, ο κανόνας δεν ισχύει για ορισμένα οχήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Εμπορικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τη δασοκομία
- Μηχανοκίνητα αμαξίδια αναπήρων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 αριθμός 13 FZV
- Μονοκίνητα οχήματα (π.χ. μοτοσικλέτες)
Κατά κανόνα, για τα οχήματα αυτά δεν διατίθενται ειδικά χειμερινά ελαστικά με την κατάλληλη σήμανση.
Ισχύει η υποχρέωση χειμερινών ελαστικών στο εξωτερικό;
Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση χειμερινών ελαστικών και αλυσίδων χιονιού. Επομένως, πριν ταξιδέψετε σε μια συγκεκριμένη χώρα, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ποιοι κανόνες ή νόμοι ισχύουν εκεί.
Παραδείγματα υποχρεωτικής χρήσης χειμερινών ελαστικών στο εξωτερικό:
- Αυστρία: Κατά την οδήγηση σε χειμωνιάτικους δρόμους από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Απριλίου (οι τοποθετημένες αλυσίδες χιονιού αποτελούν εναλλακτική λύση εάν ο δρόμος είναι πλήρως καλυμμένος με χιόνι ή πάγο).
- Ελβετία: Όχι, αλλά κοινή ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από ακατάλληλα ελαστικά.
- Ιταλία: Δεν υπάρχει ομοιόμορφη ρύθμιση, στο Νότιο Τιρόλο για παράδειγμα από 15 Νοεμβρίου έως 15 Απριλίου (αλυσίδες χιονιού ως εναλλακτική λύση).
- Γαλλία: Για ορεινές περιοχές από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου (αρκούν οι αλυσίδες χιονιού).
Κανόνας “Ο προς Ο” στη Γερμανία (O-bis-O-Regel)
Αυτός ο κανόνας λέει ότι είναι προτιμότερο να αλλάζετε τα ελαστικά σας από τον Οκτώβριο (Oktober) έως το Πάσχα (Ostern) (από Ο σε Ο).
Αν τηρείτε τον κανόνα Ο προς Ο, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε την πρόγνωση του καιρού και δεν θα εκπλαγείτε από την πρώτη χιονόπτωση.
Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε χειμερινά ελαστικά για περίπου το μισό χρόνο και καλοκαιρινά ελαστικά για το υπόλοιπο μισό.
Σημαντικό: Ο κανόνας “Ο προς Ο” στη Γερμανία, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός
Πώς είναι τα χειμερινά ελαστικά;
Τα χειμερινά ελαστικά ή τα ελαστικά για όλες τις εποχές φέρουν το σύμβολο “Alpine”. Αυτό μπορεί να αναγνωριστεί από ένα εικονόγραμμα βουνού με τρεις αιχμές και μια νιφάδα χιονιού.
Η σήμανση “M+S” δεν αρκεί – χρειάζεται το ελαστικό να φέρει πάνω το σύμβολο της νιφάδας.
Ωστόσο, τα ελαστικά που κατασκευάστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και φέρουν το σύμβολο M+S μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Είναι οι αλυσίδες χιονιού μια εναλλακτική λύση για τα χειμερινά ελαστικά στη Γερμανία;
Όχι, οι αλυσίδες χιονιού δεν αποτελούν επαρκή εναλλακτική λύση στη Γερμανία. Πρέπει να τοποθετηθούν χειμερινά ελαστικά. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια πρόσθετη υποχρέωση αλυσίδας χιονιού.
Μερικές φορές μπορείτε να δείτε τις αντίστοιχες πινακίδες στα βουνά. Από την πινακίδα αυτή και μετά, μπορείτε να οδηγείτε μόνο με αλυσίδες χιονιού.
Παρεμπιπτόντως: Οι αλυσίδες χιονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν υπάρχει παχύ κάλυμμα χιονιού στο δρόμο, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητο, στο δρόμο και στις αλυσίδες.
Καλοκαιρινά ελαστικά το χειμώνα στη Γερμανία: Τι ποινή πρέπει να περιμένει κανείς;
Εάν δεν εκπληρώσετε την υποχρέωσή σας παρά τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και οδηγείτε στο χιόνι με καλοκαιρινά ελαστικά, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο στη Γερμανία. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 60 και 120 ευρώ και μπορεί να βρεθεί στον τρέχοντα κατάλογο προστίμων.
Οι οδηγοί πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 60 ευρώ εάν οδηγούσαν με ελαστικά που δεν ήταν προσαρμοσμένα στις καιρικές συνθήκες.
Εάν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της οδικής κυκλοφορίας, το πρόστιμο αυξάνεται στα 80 ευρώ και στα 100 ευρώ σε περίπτωση έκθεσης σε κίνδυνο.
Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου, οι οδηγοί πρέπει να αναμένουν ότι θα λάβουν έναν βαθμό στο μητρώο οδηγικής ικανότητας (σημείο στο Φλένσμπουργκ).
Τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών στη Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξετε;
Εάν χρειάζεστε ένα συνεργείο για να αλλάξει τα ελαστικά σας, θα πρέπει να κλείσετε εγκαίρως ένα ραντεβού. Πολλά βουλκανιζατέρ είναι κλεισμένα για μέρες το φθινόπωρο.
Οι οδηγοί πρέπει πάντα να ελέγχουν το βάθος του πέλματος πριν από την τοποθέτηση ελαστικών. Για τα χειμερινά ελαστικά, αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλιοστόμετρα.
Εάν αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να αγοραστούν νέα χειμερινά ελαστικά. Σύμφωνα με την ADAC, συνιστάται βάθος πέλματος 4 χιλιοστά.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τύπων ελαστικών;
Τα καλοκαιρινά και τα χειμερινά ελαστικά διαφέρουν τόσο ως προς το σχέδιο πέλματος όσο και ως προς τη σύνθεση του ελαστικού. Το μείγμα του ελαστικού είναι πιο σκληρό στα καλοκαιρινά ελαστικά, επειδή πρέπει να αντέχει σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Τα χειμερινά ελαστικά έχουν μικρές εγκοπές στο πέλμα. Πρόκειται για εγκοπές στο πέλμα που αλληλεπιδρούν με τον πάγο ή το χιόνι για να αποτρέπουν την ολίσθηση.
Το καλοκαίρι, η πιο μαλακή σύνθεση (των χειμερινών ελαστικών) προκαλεί μεγαλύτερη απόσταση πέδησης, μεγαλύτερη τριβή και, συνεπώς, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
Επομένως, αξίζει να αλλάζετε τα σωστά ελαστικά το καλοκαίρι. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθιστούν έτσι την κυκλοφορία ασφαλέστερη για τους ίδιους και τους άλλους και ταυτόχρονα εξοικονομούν κόστος.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.