Είναι η Γερμανία μία χώρα με εμμονή στα αυτοκίνητα;
Από μεγάλους κατασκευαστές όπως η BMW και η Volkswagen μέχρι την παγκοσμίου φήμης Autobahn, η Γερμανία λέγεται ότι είναι μια χώρα που αγαπάει τα αυτοκίνητά της – αλλά πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από το στερεότυπο;
Από πολλές απόψεις, η Γερμανία είναι ο παράδεισος των λάτρεις των αυτοκινήτων. Όχι μόνο εδρεύουν εδώ μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, αλλά οι οδηγοί απολαμβάνουν επίσης πολλά δικαιώματα που δεν έχουν αλλού, από φτηνές άδειες στάθμευσης μέχρι τμήματα της Autobahn χωρίς περιορισμούς ταχύτητας.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Γερμανία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι έχει εμμονή με τα αυτοκίνητα. Πόσο αληθινή είναι όμως αυτή η φήμη; Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα γεγονότα.
Η ατελείωτη διαμάχη για τα όρια ταχύτητας
Είναι ένα θέμα που δεν φεύγει σχεδόν ποτέ από τις ειδήσεις και μια συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια: θα πρέπει η Γερμανία να εισαγάγει επιτέλους ένα σκληρό όριο ταχύτητας σε τμήματα της Autobahn της;
Στη γερμανική πολιτική, το Κόμμα των Πρασίνων ήταν μια από τις πιο δυνατές φωνές που ζητούσαν τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο Tempolimit, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα απέτρεπε τα ατυχήματα και θα μείωνε δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον αυτοκινητόδρομο.
Ωστόσο, το φιλελεύθερο FDP ήταν κατηγορηματικά αντίθετο με την κίνηση αυτή όταν ο συνασπισμός με την ειρωνική ονομασία “traffic-light – φανάρι” κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέρυσι.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία έχει στραφεί προς τους Πράσινους.
Όταν διαμορφώθηκε ως μέτρο αλληλεγγύης σε δημοσκόπηση του ARD, το 60% των Γερμανών δήλωσε ότι θα ήταν υπέρ ενός προσωρινού ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, ενώ μόλις το 35% ήταν κατά.
Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) – ο οποίος λέγεται ότι είναι μεγάλος οπαδός των γρήγορων αυτοκινήτων – έχει μαλακώσει τη στάση του για το μέτρο τις τελευταίες εβδομάδες. Σε συνέντευξή του στο πολιτικό podcast Lage der Nation, ο Λίντνερ σηματοδότησε την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί το θέμα.
“Θα ήμουν αμέσως έτοιμος να πω ότι θα επιβάλουμε όριο ταχύτητας στη Γερμανία, αν τα πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούσαν περισσότερο”, δήλωσε στους οικοδεσπότες του podcast Ulf Buermeyer και Philip Banse.
Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τα αυτοκίνητα είναι η ακλόνητη εθνική υπερηφάνεια για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της.
Η BMW, η Volkswagen, η Porsche, η Opel και η Mercedes-Benz είναι όλες γερμανικές μάρκες – και οι πολιτικοί στη Γερμανία έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι “βρίσκονται στις τσέπες” αυτών των μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια των ετών.
Πράγματι, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) έχει χαρακτηριστεί ως “καγκελάριος των αυτοκινήτων” για τη θεωρούμενη φιλικότητά της προς την αυτοκινητοβιομηχανία – ακόμη και όταν αυτή παρενέβαινε στους περιβαλλοντικούς της στόχους.
Και υπάρχουν ατελείωτα ανέκδοτα στις γερμανικές σατιρικές εκπομπές για τον Κρίστιαν Λίντνερ που υποτίθεται ότι πήρε τις πολιτικές του ιδέες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Porsche.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυτοκινητοβιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γερμανική οικονομία.
Το 2021, ο τομέας απασχολούσε σχεδόν 790.000 άτομα και έβγαλε το επιβλητικό ποσό των 410 δισεκατομμυρίων ευρώ – αντιπροσωπεύοντας το 24% των εσόδων της εγχώριας βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, είναι κατανοητό ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις θέλησαν να κρατήσουν αυτά τα βαριά ονόματα στην πλευρά τους.
Ιδιοκτησία αυτοκινήτων
Αν και η οδήγηση είναι σαφώς κοντά στην καρδιά των Γερμανών, ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι η Bundesrepublik δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την ιδιοκτησία αυτοκινήτων.
Σε μια κατάταξη των κατά κεφαλήν μηχανοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ, η Γερμανία καταλήγει στην πραγματικότητα κάπου στο κάτω-μέσο, με συνολικά 14 κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας- να διαθέτουν περισσότερα αυτοκίνητα και φορτηγά ανά άτομο. (Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, το ιταλικό μικροκράτος του Αγίου Μαρίνου βρίσκεται στην κορυφή του συγκεκριμένου πίνακα).
Ωστόσο, όταν εξετάζετε τον αριθμό των μηχανοκίνητων οχημάτων συνολικά και όχι μόνο κατά κεφαλήν, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία.
Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία έχουν και οι δύο περίπου 45 εκατομμύρια μηχανοκίνητα οχήματα στη χώρα, στη Γερμανία υπάρχουν 52 εκατομμύρια.
Μέση δαπάνη κινητικότητας
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική σχέση αγάπης με την οδήγηση είναι εντελώς μύθος.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος Γερμανός ξοδεύει το ποσό των 233 ευρώ το μήνα για το αυτοκίνητό του, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 2.800 ευρώ ετησίως, σε σύγκριση με μόλις 33 ευρώ το μήνα για λεωφορεία και τρένα.
Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για ένα αυτοκίνητο, η οποία μπορεί να κοστίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Συζητήσεις για το δικαίωμα διέλευσης
Ο φαινομενικά ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Γερμανών και των αυτοκινήτων τους έχει γίνει πρόσφατα αντικείμενο έντονης συζήτησης, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να στραφούν σε πιο φιλικές προς το κλίμα επιλογές.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν προσκολληθεί υπερβολικά στην ευκολία και πρέπει να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ενώ άλλοι λένε ότι το δίκτυο μεταφορών στη Γερμανία απλώς δεν είναι αρκετά καλό για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, θα ήταν μάλλον δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις στη γερμανική κοινωνία των πολιτών αυτή τη στιγμή: αυτοί που αγωνίζονται για την αναδιαμόρφωση των πόλεων για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον και αυτοί που αγωνίζονται για να διατηρήσουν οι οδηγοί τα δικαιώματα και τα προνόμιά τους (τουλάχιστον προς το παρόν).
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Εργασία στη Γερμανία: Ποιοι τομείς έχουν κενές θέσεις εργασίας;
- 6 εκ. στη Γερμανία επηρεάζονται: Σας δίνει 1.000€ η Facebook;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας