Είναι η Γερμανία εργατική χώρα ή… μήπως όχι; Τι λένε οι έρευνες..
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι οι άνθρωποι εργάζονται όλο και λιγότερο στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απασχολούμενων είναι υψηλότερος από ποτέ. Μια φαινομενική αντίφαση που προκαλεί συζήτηση.
Οι εκτιμήσεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) τονίζει: «Η Γερμανία είναι μια σκληρά εργαζόμενη χώρα» – και, όπως και ο καγκελάριος Olaf Scholz, επισημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι απασχολούνται όσο ποτέ άλλοτε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο, υπάρχουν 45,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, κάτι που ακούγεται πολύ διαφορετικό για τον πρόεδρο των εργοδοτών Rainer Dulger: «Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά λόγω των αριθμών ρεκόρ απασχόλησης.
Ο υψηλός αριθμός των απασχολουμένων αντισταθμίζεται στην πραγματικότητα από τη συνεχή μείωση του μέσου αριθμού των ωρών εργασίας.
Ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών, καταλήγει: «Πρέπει να εργαστούμε και πάλι περισσότερο, σίγουρα διαφορετικά, αλλά και σκληρότερα».
Αντιφατικές αναφορές για τις ώρες εργασίας
Με μια πρώτη ματιά, οι αναφορές των οικονομικών ερευνητών φαίνονται επίσης συγκεχυμένες.
Για παράδειγμα, το DIW στο Βερολίνο προλόγισε πρόσφατα μια μελέτη για την αγορά εργασίας με τα εξής λόγια: «Στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε».
Αντίθετα, το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB), το ερευνητικό ινστιτούτο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανέφερε: «Ποτέ άλλοτε, εκτός από το έτος 2020 με κοροναϊό, οι ώρες εργασίας δεν ήταν τόσο χαμηλές».
Και οι δύο εκθέσεις αναφέρονταν στο ίδιο έτος, το 2023, και η αντίφαση λύνεται όταν κοιτάξετε σε τι αναφέρονται τα αντίστοιχα στοιχεία.
Σύμφωνα με την IAB, ο χρόνος εργασίας ανά απασχολούμενο το 2023 ήταν μόλις 1.342 ώρες ετησίως- πρόκειται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπερωρίες από τη μία πλευρά και τις αργίες και τις ημέρες ασθενείας από την άλλη.
Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μείωση κατά 2,2% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορονοϊό.
Αντίθετα, ο συνολικός όγκος εργασίας στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,4% – όπως αναφέρει επίσης η IAB στην ετήσια έκθεσή της.
Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση του υψηλότερου αριθμού των απασχολούμενων υπερκάλυψε την επίδραση των χαμηλότερων ατομικών ωρών εργασίας.
Οι αντίθετες εξελίξεις – περισσότερα άτομα στην απασχόληση, λιγότερες ώρες εργασίας ανά άτομο – είναι εν μέρει αλληλένδετες, όπως εξηγεί ο καθηγητής Enzo Weber από το IAB.
Περισσότερη μερική απασχόληση – και μεταξύ των ανδρών
Για παράδειγμα, υπάρχει μια τάση για περισσότερες γυναίκες να δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο με μερική απασχόληση από τους άνδρες, ο μέσος αριθμός των κατά κεφαλήν ωρών εργασίας μειώνεται, λέει ο Weber σε συνέντευξή του στο ARD-Hauptstadtstudio.
Ωστόσο, η ουσία είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιπλέον ώρες εργασίας, «επειδή οι γυναίκες δεν ήταν καν στην αγορά εργασίας πριν.»
Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη εξέλιξη που επηρεάζει όλο και περισσότερο τον αριθμό των ωρών εργασίας: το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ανδρών για μερική απασχόληση.
Πριν από τον κοροναϊό, αυτό ελάχιστα αντικατοπτριζόταν στις πραγματικές ώρες εργασίας, εξηγεί ο οικονομολόγος Weber.
Εν τω μεταξύ, όμως, όλο και περισσότεροι άνδρες συνειδητοποιούν την επιθυμία τους να εργάζονται με μερική απασχόληση – εν μέρει λόγω της επιθυμίας τους να κατανέμουν καλύτερα την οικογενειακή και την αμειβόμενη εργασία στο πλαίσιο της συμβίωσης.
Συνολικά, το ποσοστό μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους θα ανέλθει στο 39% το 2023.
Αυτό αποτελεί ήδη μια ένδειξη: Οι προτιμήσεις για το χρόνο εργασίας διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο.
Επομένως, δεν πρόκειται για την πολυσυζητημένη εβδομάδα τεσσάρων ημερών για όλους, τονίζει ο ερευνητής του IAB, αλλά για περισσότερη ευελιξία: εβδομάδες εργασίας που μπορούν να προσαρμοστούν στις προσωπικές καταστάσεις και μπορούν επίσης να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν συνέπειες στο εισόδημα: «Όσοι εργάζονται περισσότερο θα κερδίζουν περισσότερα, όσοι εργάζονται λιγότερο θα κερδίζουν λιγότερα.»
Ο καθηγητής Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, έχει παρόμοια άποψη. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εργάζονται οι άνθρωποι λιγότερο από προσωπική προτίμηση και να παραιτούνται έτσι από το εισόδημα και την κατανάλωση σε αντάλλαγμα.
Ταυτόχρονα, ο Fuest επισημαίνει ένα πρόβλημα για την οικονομία στο σύνολό της: Εάν οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερο και κερδίζουν λιγότερα, αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στους φόρους και τις εισφορές.
Λιγότερη εργασία – περισσότερη παραγωγικότητα;
Ο ερευνητής του IAB, Enzo Weber, εξετάζει επίσης την οικονομική διάσταση: «Μια οικονομία που εργάζεται λιγότερο θα επιτύχει και λιγότερη προστιθέμενη αξία».
Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που μπορούν να επιλέγουν τις ώρες εργασίας τους σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί – γεγονός που με τη σειρά του ωφελεί την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι το πολιτικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των κομμάτων CDU/CSU και FDP ζητούν οικονομικά κίνητρα για τους ανθρώπους που θέλουν να εργάζονται περισσότερο.
«Η εργασία, η απόδοση και η επιμέλεια πρέπει να ανταμείβονται περισσότερο στη χώρα μας», λέει, για παράδειγμα, ο Stephan Stracke, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU στη Bundestag.
Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να βελτιωθούν τα κίνητρα εργασίας για όσους λαμβάνουν κοινωνικές παροχές.
Μόλις πρόσφατα, μια μελέτη που ανατέθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας αποκάλυψε ότι οι υψηλότερες αποδοχές σε ορισμένες περιπτώσεις απορροφώνται πλήρως από την απώλεια της κρατικής στήριξης. Δεύτερον, σύμφωνα με τον πολιτικό του CSU Stracke, οι υπερωρίες θα πρέπει να ευνοούνται φορολογικά.
Η έλλειψη δεξιοτήτων ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη
Ο υπουργός Εργασίας Heil δεν συμφωνεί με τις υπερωρίες.
Σε συνέντευξή του στο ARD-Hauptstadtstudio, επισημαίνει ότι περίπου οι μισές υπερωρίες δεν πληρώνονται καθόλου: «Η σωστή πληρωμή των υπερωριών – αυτό είναι μια συμβολή στη δίκαιη απόδοση».
Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εργαστούν υπερωριακά, ο πολιτικός του SPD Heil εστιάζει κυρίως σε καλύτερες συνθήκες πλαισίου για τη φροντίδα των παιδιών.
Ο κύριος λόγος για αυτό είναι «η ακούσια μερική απασχόληση, ιδίως από τις γυναίκες.»
Ανεξάρτητα από το ποια αντίληψη θα ακολουθηθεί, το θέμα των ωρών εργασίας είναι πιθανό να γίνει ένα όλο και πιο σημαντικό θέμα πολιτικής συζήτησης.
Άλλωστε, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θεωρείται σημαντικό φρένο για την ανάπτυξη και διαρθρωτικό πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάιο του 2024
- Ένας χρόνος Deutschlandticket στη Γερμανία: Πέτυχε το μοντέλο;
- Τρέλα με καύσιμα στη Γερμανία: 48 λεπτά διαφορά τιμής για 15 χιλιόμετρα!
- Τακτική Γενική Συνέλευση: Ομοσπονδία Γονέων-Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης
- Transcar.gr: Μεταφορές Αυτοκινήτων Δεληγιαννίδης Δημήτριος