Να κρεμάσετε μια λαμπερή… πίκλα… στο ψηλότερο κλαδί; Το Weihnachtsgurke, ή χριστουγεννιάτικο αγγουράκι, υποτίθεται ότι είναι μια κλασική γερμανική παράδοση. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο παραδοσιακό -ή γερμανικό- όσο θα περιμένατε.
Ο θρύλος λέει ότι όταν οι Γερμανοί στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, το τελευταίο στολίδι που κρεμούν σε αυτό είναι μια πίκλα.
Συνήθως φτιαγμένο από γυαλιστερό ή ματ πράσινο γυαλί και όχι από αγγούρια, το χριστουγεννιάτικο τουρσί είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διακόσμηση.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, το πρώτο παιδί που θα βρει το τουρσί κρυμμένο ανάμεσα στα κλαδιά του δέντρου λέγεται ότι θα έχει καλή τύχη για τη χρονιά που έρχεται, καθώς και ένα επιπλέον δώρο.
Αν ρωτήσετε κάποιον από τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, πιθανότατα θα μπορέσει να σας πει τα πάντα για αυτό το γερμανικό εορταστικό έθιμο.
Οι Γερμανοί, από την άλλη πλευρά, δεν θα έχουν απολύτως καμία ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε.
Τον Δεκέμβριο του 2016, μια έρευνα της YouGov διαπίστωσε ότι μόνο το 7% των Γερμανών είχε ακούσει ποτέ για το “Weihnachtsgurke”.
Επιπλέον, μόνο το 6% των Γερμανών με παιδιά που γνωρίζουν για τις Χριστουγεννιάτικες Πίκλες εφαρμόζουν πραγματικά την παράδοση.
Αλλά σίγουρα μπορεί να σας συγχωρέσει κανείς αν πιστέψει ότι το Χριστουγεννιάτικο τουρσί προέρχεται από τη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί σίγουρα αγαπούν τα τουρσιά τους.
Επιπλέον, πολλές από τις καλύτερες εορταστικές παραδόσεις, όπως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ένας μεγάλος αριθμός χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, τα στεφάνια και οι χριστουγεννιάτικες αγορές, έχουν τις ρίζες τους στα γερμανικά έθιμα.
Αν και κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος από πού προέρχεται το Weihnachtsgurke, με αρκετές γερμανικές εφημερίδες να δημοσιεύουν ακόμη και επεξηγηματικά άρθρα για το προβληματισμένο γερμανικό κοινό, είναι πολύ πιθανό ότι όποιος το έφερε στις ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε τη δημοτικότητα αυτών των γερμανικών χριστουγεννιάτικων παραδόσεων όταν προωθούσε στολίδια με πίκλες στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Στις συσκευασίες πολλών στολιδιών τουρσί μπορείτε να βρείτε μια εξήγηση για το πώς να εκτελέσετε την “πατροπαράδοτη γερμανική παράδοση”, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα “έθιμο του Παλαιού Κόσμου”.
Τα γυάλινα στολίδια άρχισαν να παράγονται πραγματικά μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, με μια ολόκληρη σειρά από σχήματα – συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών – να πωλούνται στα καταστήματα.
Το πιθανότερο είναι ότι η παράδοση του Χριστουγεννιάτικου τουρσιού είναι απλώς ένα έξυπνο σχέδιο μάρκετινγκ από έναν Αμερικανό έμπορο λιανικής πώλησης για να βοηθήσει να μετακινηθεί ένα φορτίο από περισσευούμενα στολίδια τουρσιού.
Υπάρχουν όμως μια σειρά από λιγότερο κυνικούς μύθους που εξηγούν τη σημασία του χριστουγεννιάτικου τουρσιού.
Μια ιστορία λέει ότι ένας αιχμάλωτος Γερμανοαμερικανός στρατιώτης στον εμφύλιο πόλεμο αρρώστησε σοβαρά και ζήτησε μια πίκλα για το τελευταίο του γεύμα. Αφού το έφαγε, κατά κάποιο τρόπο επανήλθε στην υγεία του και από τότε κρεμούσε πάντα ένα αγγουράκι στο δέντρο του κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος (ο αυθεντικός άγιος και όχι ο χαρούμενος χοντρούλης με την αδυναμία στα ξωτικά) ανακάλυψε ότι ένας καταστηματάρχης είχε δολοφονήσει τρία αγόρια και τα είχε κρύψει σε ένα βαρέλι με πίκλες.
Ο Άγιος Νικόλαος προσευχήθηκε για τα αγόρια και η πίστη του τα επανέφερε ως εκ θαύματος στη ζωή. Υποτίθεται ότι από τότε το τουρσί συνδέεται με τον Άγιο Νικόλαο και κατά συνέπεια με τα Χριστούγεννα.
Κάπως ειρωνικά, το χριστουγεννιάτικο τουρσί έχει περάσει τον Ατλαντικό και πρόσφατα άρχισε να αυξάνεται η δημοτικότητά του στη Γερμανία.
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά ή σε ένα κατάστημα- στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε στολίδια από πίκλες σε όλη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία σε κάθε στυλ και μέγεθος που θα μπορούσατε να φανταστείτε.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.