Κινδυνεύει ο παράδεισος των διακοπών; Είναι θέμα χρόνου: Οι ειδικοί αναμένουν ηφαιστειακή έκρηξη κοντά στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης…
Περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης.
Το ειδύλλιο των διακοπών απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από ένα ηφαίστειο, στα βάθη του οποίου αναβλύζει πιο έντονα από ό,τι πιστεύεται. Οι ειδικοί δίνουν μια ανησυχητική πρόγνωση.
Η Σαντορίνη αποκαλείται επίσης το μαργαριτάρι του Αιγαίου. Ορδές ταξιδιωτών και τουριστών κρουαζιερόπλοιων εξερευνούν κάθε χρόνο το ελληνικό νησί, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια που απλώνονται σε πολυάριθμες ταράτσες σε όλο το νησί και από τις οποίες έχει κανείς θέα στα άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Όμως ο παράδεισος των διακοπών έχει μια παγίδα: το αρχιπέλαγος είναι διάσπαρτο από ηφαίστεια. Ένα από αυτά προκαλεί ανησυχία στους ερευνητές.
Ο Κολούμπος είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Ο κρατήρας έχει διάμετρο 1,5 χιλιομέτρου και το χείλος του βρίσκεται μόλις δέκα έως δεκαοκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το νερό που εκρέει από αυτόν φτάνει σε θερμοκρασίες έως και 224 βαθμούς Κελσίου.
Ανησυχία μετά την τελευταία ανακάλυψη
Πρόσφατες σεισμικές μετρήσεις του Imperial College του Λονδίνου το 2022 και το 2023 ανακάλυψαν έναν νέο θάλαμο μάγματος που γεμίζει αδιάκοπα με πυρακτωμένο λιωμένο πέτρωμα.
Μόλις γεμίσει η δεξαμενή, θα μπορούσε να συμβεί η επόμενη μεγάλη έκρηξη.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα γύρω από τον ηφαιστειολόγο Kajetan Marcin Chrapkiewicz, αυτό θα συμβεί πιθανότατα μέσα στα επόμενα 150 χρόνια, αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό γνώσεων Scinexx.
Μια τέτοια εκρηκτική έκρηξη όχι μόνο θα κάλυπτε με μάγμα και τέφρα τα γειτονικά νησιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τσουνάμι.
Αυτό ακριβώς συνέβη εκεί το 1650: Η έκρηξη, η οποία διήρκεσε δύο μήνες, ήταν η ισχυρότερη στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και 1000 χρόνια.
Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Σαντορίνη, 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλά κτίρια καταστράφηκαν, η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν ήταν δυνατές λόγω της βροχής τέφρας.
Η έκρηξη προκάλεσε επίσης ένα τσουνάμι που κύλησε πάνω από νησιά σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Ασφάλεια για τους κατοίκους και τους τουρίστες μέσω της παρακολούθησης
Η ίδια η έκρηξη είναι αναπόφευκτη αργά ή γρήγορα, αλλά η στενή παρακολούθηση μπορεί να περιορίσει τις ζημιές στο ελάχιστο.
Ο Chrapkiewicz και η ομάδα του συνιστούν, επομένως, να παρακολουθείται έντονα το υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε πραγματικό χρόνο από ένα μόνιμα εγκατεστημένο δίκτυο μετρήσεων.
“Με τη βοήθεια τέτοιων συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε καλύτερα πότε θα συμβεί μια έκρηξη.
Θα μπορούσαμε τότε πιθανώς να εντοπίσουμε μια επερχόμενη έκρηξη λίγες ημέρες νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν να εκκενωθούν τα νησιά”, αναφέρει ο Chrapkiewicz στο πλαίσιο της επιστημονικής του δημοσίευσης για το θέμα στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU).
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Πληροφορίες για την ασφάλιση αυτοκινήτου στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- Χρήσιμες πληροφορίες για αγορά κατοικίας στη Γερμανία
- Ιδ. ασφάλιση υγείας στη Γερμανία (Private Krankenversicherung)
- Minijob των 520 ευρώ: Πόσες ώρες μπορείτε να εργάζεστε το μήνα;
- Έρευνα: Δείτε την πιο βρώμικη μεγάλη πόλη της Γερμανίας
- Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία
- Το σύστημα ασφάλισης ασθενείας (Krankenversicherung) στη Γερμανία
- Πώς να κάνετε εγγραφή του οχήματός σας στη Γερμανία;
- 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στη Γερμανία τον Μάιο
- Οικονομικά: Τύποι ενυπόθηκων δανείων στη Γερμανία
- Αποταμιευτικός λογαριασμός στη Γερμανία: Αξίζει αυτή τη στιγμή;