Η εφεύρεση του στολιδιού του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε σαλόνι αυτή τη στιγμή. Λαμπερό, διακοσμημένο με πολύχρωμα μπιχλιμπίδια. Αλλά από πού προέρχονται τα χριστουγεννιάτικα στολίδια; Όλα ξεκίνησαν από τη Lauscha: μια μικρή πόλη όχι μακριά από τα βόρεια βαυαρικά σύνορα.
Χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια σε όλα τα διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα – διαφανή, αστραφτερά, καθρεφτισμένα σε ασήμι και χρυσό: αυτό είναι που παρουσιάζει η έκθεση “Ένα στρογγυλό πράγμα;
Πώς η Lauscha εφηύρε το χριστουγεννιάτικο στολίδι” στο Ιστορικό Μουσείο του Μπάμπεργκ.
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια υπάρχουν από τότε που πρωτοστήθηκαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Αυτό ξεκίνησε στη Γερμανία πριν από περίπου 500 χρόνια.
“Στην αρχή, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τοποθετούνταν μόνο σε δημόσιους χώρους και μόλις τον 18ο αιώνα οι άνθρωποι άρχισαν να τοποθετούν χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σπίτια τους”, εξηγεί η Eleonora Cagol, επιμελήτρια της έκθεσης.
“Τον 19ο αιώνα, η εκλαΐκευση του δέντρου έφτασε στο αποκορύφωμά της”.
Τα μπισκότα αποτελούσαν τυπικό στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη νότια Γερμανία
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι ήταν φυσικά ήδη στολισμένο τότε. Πριν υπήρχαν μπιχλιμπίδια, κυρίως με φαγώσιμα πράγματα.
Αρχικά με μήλα και καρύδια, λέει η Eleonora Cagol, δείχνοντας ένα καρύδι που κρεμόταν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. “Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι άρχισαν να χρυσοπληρώνουν τα καρύδια”.
Τα μπισκότα ήταν επίσης χαρακτηριστικά της νότιας Γερμανίας. “Τα παιδιά μπορούσαν να φάνε αυτά τα μπισκότα”.
Στα δέντρα κρεμούσαν επίσης αυτοσχέδια στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο από χαρτί σε σχήμα αστεριών.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η τεχνική πρόοδος οδήγησε τους υαλουργούς στη Lauscha της Θουριγγίας να κατασκευάσουν τα πρώτα στολίδια για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην αρχή, τα στολίδια δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλα.
Το παλαιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι χρονολογείται από το 1850
Το παλαιότερο στολίδι της έκθεσης -ένα μικρό, καφέ- χρονολογείται από το 1850. “Είναι σχεδόν γεμάτο, είναι πολύ βαρύ”, εξηγεί η Cagol.
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από τη Lauscha έγιναν εξαγωγική επιτυχία στις αρχές του 20ού αιώνα και πωλούνταν κυρίως στις ΗΠΑ. Κατασκευάζονταν από υαλουργούς μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.
Οι γυναίκες και τα παιδιά βοηθούσαν επίσης στη διακόσμηση και τη συσκευασία. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης δείχνουν γυναίκες να περπατούν κατά μήκος επαρχιακών δρόμων με αμέτρητα πακέτα στην πλάτη τους.
“Έφερναν όλα τα καλούπια στο Sonneberg, στην πραγματικότητα με τα πόδια. Πρόκειται για 20 χιλιόμετρα σε μονοπάτια με χαλίκι.
Και πακετάριζαν εκατοντάδες στολίδια σε κουτιά πάνω σε μεγάλα ράφια”, εξηγεί η επιμελήτρια.
Από το Sonneberg, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βαυαρία κοντά στο Coburg, τα στολίδια εξήχθησαν σε όλο τον κόσμο.
Η κατασκευή των χριστουγεννιάτικων στολιδιών είχε κινδύνους
Ορισμένες οικογένειες μετακόμισαν από τη Θουριγγία στη γειτονική Βαυαρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χριστουγεννιάτικα στολίδια κατασκευάζονται ακόμη και σήμερα στην Άνω Φραγκονία γύρω από το Coburg.
Παρόλο που τα στολίδια πουλούσαν ήδη τότε καλά, οι οικογένειες των υαλουργών δεν έγιναν πλούσιες.
Και η παραγωγή δεν ήταν χωρίς κινδύνους. Σε κάθε εργαστήριο υαλουργίας υπήρχε ένα άγριο πουλί σε κλουβί, λέει η Cagol.
“Και χρησίμευαν ως ανιχνευτές καπνού, ας πούμε. Οι υαλουργοί δούλευαν με αέριο και δεν αντιλαμβάνονταν πότε η συγκέντρωση στον αέρα ήταν πολύ υψηλή. Τα πουλιά το αντιλαμβάνονται αυτό και σταματούσαν να κελαηδούν”.
Τα πουλιά ήταν απαραίτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γυάλινο πουλί έχει γίνει διάσημο χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό από τη Lauscha. Από τον 20ό αιώνα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεν είναι πλέον μόνο στρογγυλά.
Εκτός από τα χριστιανικά σύμβολα, οι υαλουργοί εμπνέονταν πάντα από τάσεις από όλο τον κόσμο. Μικρά, αστραφτερά κουλουράκια και κουτάκια μπύρας ή μονόκεροι κρέμονται σε μια βιτρίνα στην έκθεση ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Μπορείτε να δείτε πώς η μόδα και η τεχνική πρόοδος αντικατοπτρίζονται στα στολίδια. “Μπορείτε να δείτε ότι δεν πρόκειται πλέον μόνο για χριστιανικά σύμβολα.
Υπάρχουν πραγματικά τα πάντα: χάμπουργκερ, Frida Kahlo, χαρτί υγείας, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που κάνει γιόγκα”, λέει η Eleonora Cagol.
Η τέχνη της υαλουργίας είναι μια τέχνη. Η έκθεση το δείχνει αυτό και η Unesco το έχει επίσης αναγνωρίσει.
Πριν από δύο χρόνια, η τέχνη της κατασκευής στολιδιών για χριστουγεννιάτικα δέντρα από τη Lauscha προστέθηκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτόν τον Δεκέμβριο, η Unesco ανακήρυξε μάλιστα τη χειροποίητη παραγωγή γυαλιού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.