Οι Γερμανοί επιθυμούν διακαώς μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση – και αύξησε τις ώρες εργασίας. Όσοι εργάζονται έξι ημέρες στο μέλλον θα ανταμείβονται με γενναία αύξηση του μισθού τους…
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η προκατάληψη των “τεμπέληδων Ελλήνων” οργίαζε στη Γερμανία. Αυτό το χιλιοειπωμένο κλισέ επέμενε, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.
Εδώ και καιρό έχει διαψευστεί. Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, οι Έλληνες είναι στην πραγματικότητα από τους πιο εργατικούς στην ΕΕ: σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή Eurostat, η μέση εβδομαδιαία εργασία στην Ελλάδα το 2022 ήταν 42,8 ώρες.
Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση της κατάταξης. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στη χώρα αυτή εργάζονται περίπου 40,4 ώρες την εβδομάδα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Groningen από τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσιάζει παρόμοια εικόνα.
Ενώ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μοχθούν για περισσότερες από 2.000 ώρες ετησίως, οι Γερμανοί είναι από τους χειρότερους με λιγότερες από 1.400 ώρες ετησίως.
Παρ’ όλα αυτά, στη Γερμανία υπάρχουν εκκλήσεις για τετραήμερη εβδομάδα – κατά προτίμηση με πλήρη μισθολογική αποζημίωση. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Civey, η συζήτηση φαίνεται να αλλάζει. Αλλά το γεγονός είναι: όσο πιο νέοι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο δημοφιλής είναι η τετραήμερη εβδομάδα.
Ενώ λοιπόν οι Γερμανοί θέλουν να εργάζονται λιγότερο, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Αντί να μειώσει τις ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα από την 1η Ιουλίου. Αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι θέλουν να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα μπορούν να το κάνουν.
Η έκτη εργάσιμη ημέρα προσελκύει μια γενναιόδωρη μισθολογική πριμοδότηση: εάν η πρόσθετη εργάσιμη ημέρα πέσει σε Σάββατο, θα υπάρξει αύξηση 40%. Τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 115% περισσότερες αποδοχές.
Εβδομάδα έξι ημερών στην Ελλάδα: η καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού
Ωστόσο, ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα Ελλάδας Γενς Μπάστιαν αμφιβάλλει για το αν η ιδέα βασίζεται πραγματικά μόνο στην προθυμία. “Η νομική κατάσταση ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορούσε να απαιτήσει την εξαήμερη εβδομάδα, ακόμη και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων”, εξηγεί.
Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί αυτόν τον ιδιαίτερο δρόμο; Όπως συμβαίνει συχνά, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και οι υπερωρίες έχουν ως στόχο να καλύψουν το κενό.
Η ελληνική κοινωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την αλλαγή του νόμου. “Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του χρόνου εργασίας έχει πολώσει τις απόψεις. Τα συνδικάτα έχουν αντιταχθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν ομόφωνα κατά της τροπολογίας στο κοινοβούλιο”, αναφέρει ο Μπαστιάν.
Μια έρευνα της ελληνικής πύλης εργασίας kariera.gr δείχνει επίσης ότι το 55% των αιτούντων εργασία προτιμά την τετραήμερη εβδομάδα με πλήρη αμοιβή. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες θα ήθελαν αύξηση μισθού με πενθήμερη εβδομάδα.
“Στην καθημερινή ζωή, ο νόμος αναπληρώνει κάτι που ήταν ήδη πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους χωρίς νομική βάση”, εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Ελλάδας. “Λόγω της χαμηλής αύξησης των μισθών και του υψηλού πληθωρισμού, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται ήδη να εργάζονται σε δύο δουλειές”.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση προς την αγορά εργασίας μερικής απασχόλησης. “Ιδιαίτερα οι νεότεροι άνθρωποι εργάζονται σε καφετέρια το πρωί και σε γραφείο το απόγευμα, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας”.
Για πολλούς Έλληνες, ο νόμος είναι απίθανο να αλλάξει την πραγματικότητα της ζωής τους. “Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η πραγματικότητα είναι αποδεκτή από τον πληθυσμό, αλλά ότι επιβάλλεται”, αναφέρει ο Bastian. Ο
ίδιος χαιρετίζει το γεγονός ότι η λεγόμενη σκιώδης οικονομία -όπως η αδήλωτη εργασία- έρχεται περισσότερο στο φως. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτό θα πετύχει με την εργασιακή μεταρρύθμιση.
Ο εμπειρογνώμονας ασκεί επίσης κριτική στην προσαύξηση για τις υπερωρίες που φτάνει το 115%: “Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να έχουμε μια φορολογική κατάσταση και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που αφαιρούν πάρα πολλά από τους μισθούς τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερο στο τέλος”. Η προσφορά ακούγεται δελεαστική στα χαρτιά. Ωστόσο, είναι αμφίβολο πόσα πραγματικά καταλήγουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων μετά τη φορολογία και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι πιθανό ότι το κράτος θα επωφεληθεί περισσότερο από τους νέους κανονισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή εισπράττει πρόσθετα έσοδα μέσω υψηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων ως αποτέλεσμα των αυξημένων ωρών εργασίας.
Ο εμπειρογνώμονας αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα λυθεί με την αύξηση των ωρών εργασίας: “Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, πολλοί νέοι, με κίνητρα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της έλλειψης μελλοντικών προοπτικών. Δεν πρόκειται να επιστρέψουν δουλεύοντας περισσότερες ώρες”.
Μια καλή πολιτική κατάρτισης και μια προσαρμοσμένη μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ πιο σημαντικές για την καλή ένταξη των ξένων εξειδικευμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αμφίβολο κατά πόσον ο νόμος είναι συμβατός με το δίκαιο της ΕΕ. Σύμφωνα με την οδηγία της Επιτροπής της ΕΕ για τον χρόνο εργασίας, η εβδομαδιαία εργασία των 48 ωρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Επομένως, είναι πιθανό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα.
Η εξαήμερη εβδομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται μοντέλο για τη Γερμανία. “Η ιδέα της Ελλάδας δεν είναι πραγματικά μεταβιβάσιμη στη Γερμανία, επειδή το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το εργατικό δίκαιο και ο τρόπος με τον οποίο τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργοδοτών συναλλάσσονται μεταξύ τους στη Γερμανία είναι πολύ διαφορετικοί”, εξηγεί ο Bastian.
Πρόσφατα, η μισθολογική διαμάχη μεταξύ του συνδικάτου των μηχανοδηγών (GDL) και της Deutsche Bahn έδειξε ότι η συζήτηση στη Γερμανία κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των ωρών εργασίας.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Η Amazon συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Αξιολόγηση Pisa: Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα των μαθητών της Γερμανίας;
- Πώς η στροφή των επιτοκίων κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Είναι οι Γερμανοί πλούσιοι; Έρευνα της ΕΚΤ φέρνει την ανατροπή
- Μεγάλη γερμανική τράπεζα κλείνει καταστήματα: 1000 χάνουν την δουλειά τους
- Τεράστιο χαλάζι και καταιγίδες πάνω από τη Γερμανία: Πλησιάζει μέτωπο καταιγίδας
- Προς κατάργηση το Ehegattensplitting για παντρεμένα ζευγάρια στη Γερμανία;