Δύσκολο φθινόπωρο: Θα δούμε περισσότερα κλεισίματα εργοστασίων
Η πτώχευση ως μια νέα αρχή; Αυτό ίσχυε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν μπορούν να σωθούν όλες οι εταιρείες και οι εκκαθαρίσεις και το κλείσιμο γίνονται πλέον όλο και πιο συχνές. Περιπτώσεις όπως η Weltbild, η Esprit και η Hülsta είναι μόνο η αρχή.
Το τέλος Αυγούστου είναι το τέλος. Τότε είναι που το βιβλιοπωλείο Weltbild θα σταματήσει τις δραστηριότητές του: Τα καταστήματα θα κλείσουν και οι διαδικτυακές πωλήσεις θα σταματήσουν. Οι εκκαθαριστικές πωλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στα 14 καταστήματα στη Γερμανία και οι περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι γνωρίζουν ήδη ότι σύντομα θα λάβουν τις ειδοποιήσεις απόλυσης.
Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 10 Ιουνίου και ο προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας Christian Plail προσπαθεί έκτοτε να βρει επενδυτή.
Σημερινή αρθρογραφία
- Μέχρι 35 βαθμούς: Συναγερμός για καύσωνα στη Βαυαρία – μια περιοχή στο επίκεντρο
- Μόναχο: 75χρονη χτυπά πεζούς ενώ παρκάρει – καροτσάκι με μωρό εκσφενδονίζεται
- Μετεωρολόγος προβλέπει κορύφωση της ζέστης έως και 38 βαθμούς για τη Γερμανία
Αλλά μάταια: αναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει ότι «όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την επιχείρηση, ούτε καν σε περιορισμένο βαθμό, στο ακόμη πολύ τεταμένο περιβάλλον της αγοράς και με φόντο τον απαραίτητο όγκο επενδύσεων και το υψηλό κόστος μετασχηματισμού», ανακοίνωσε πρόσφατα ο Plail. «Μια μόνιμη και βιώσιμη συνέχιση των δραστηριοτήτων δεν είναι δυνατή χωρίς νέα κεφάλαια λόγω της συνεχιζόμενης ζημιογόνου κατάστασης».
Άρα: καμία πιθανότητα για την Weltbild. Είναι πολύ πιθανό ότι η έκβαση της αναζήτησης επενδυτών θα ήταν διαφορετική πριν από μερικούς μήνες. Εξάλλου, οι διαχειριστές αφερεγγυότητας έχουν επανειλημμένα επιτύχει να διατηρήσουν προβληματικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Όταν υπήρχε αμφιβολία, ένας νέος επενδυτής επενέβαινε και εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας της υπερχρεωμένης επιχείρησης προς το παρόν.
«Η αγορά έχει γυρίσει»
Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να σωθεί κάθε εταιρεία. Και πολλές από τις υποτιθέμενες αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών ήταν στην πραγματικότητα απλώς πωλήσεις εταιρειών που κατέστησαν δυνατές ή τουλάχιστον ευνοήθηκαν από το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Τώρα όμως η κατάσταση αλλάζει: «Η αγορά έχει γυρίσει», σχολιάζει ο Andreas Ziegenhagen, Managing Partner Germany και European Head of the Restructuring Practice Group της Dentons. «Έχει γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν εταιρείες που βγαίνουν από αφερεγγυότητα».
Το αποτέλεσμα: «Θα υπάρξουν και πάλι περισσότερες εκκαθαρίσεις εταιρειών», αναμένει ο Ziegenhagen. «Θα ξαναδούμε περισσότερα λουκέτα εταιρειών», είναι επίσης πεπεισμένος ο διαχειριστής αφερεγγυότητας Christoph Morgen από τη δικηγορική εταιρεία Brinkmann & Partner.
Ο Morgen έχει ήδη διασώσει πολλές επιχειρήσεις. Αλλά στα τέλη Μαΐου, αναγκάστηκε να ανακοινώσει το τέλος της παραδοσιακής εταιρείας κατασκευής επίπλων Hülsta. «Η συνέχιση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης οικονομικών προοπτικών», ανακοίνωσε τότε.
Η προκάτοχος εταιρεία Hülsta-Werke Hüls GmbH & Co. KG είχε ήδη υποβάλει αίτηση πτώχευσης τον Οκτώβριο του 2022. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023, μετά την οποία ανέλαβε την επιχείρηση ένας νέος επενδυτής.
Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η δεύτερη κρίση, η πρώτη δεν είχε ακόμη ξεπεραστεί. «Οι ανανεωμένες πτωχεύσεις σίγουρα δεν διευκολύνουν την προσπάθεια να πειστούν οι επενδυτές για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου», παρατήρησε επίσης ο Hans Konrad Schenk, ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Grub Brugger.
Αυτό ισχύει προφανώς και για τον όμιλο μόδας Esprit, ο οποίος είχε ήδη υποβάλει αίτηση για προστατευτική ασπίδα διαδικασίας αφερεγγυότητας για αρκετές γερμανικές εταιρείες το 2020.
Επιτεύχθηκε προσωρινή σταθεροποίηση. Ωστόσο, η δεύτερη διαδικασία αφερεγγυότητας – από τον Μάιο του 2024 – κύλησε λιγότερο ομαλά. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει και τα 56 υποκαταστήματά της στη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους.
Περίπου 1.300 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Μόνο τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της αφερέγγυας ευρωπαϊκής επιχείρησης πρόκειται να πωληθούν σε χρηματοοικονομικό επενδυτή.
Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go Mobile με έδρα το Άαχεν, για την οποία «δεν βρέθηκε αγοραστής παρά τις εντατικές προσπάθειες», έχει ήδη περάσει από παρόμοια διαδικασία.
Η αφερέγγυα αλυσίδα αρτοποιείων Lila Bäcker αναγκάστηκε επίσης να κλείσει όλα τα υποκαταστήματά της την 1η Φεβρουαρίου. Και οι δύο αυτές εταιρείες είχαν επίσης προηγούμενη εμπειρία αφερεγγυότητας – και απέτυχαν να επανεκκινήσουν.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας
«Κατά την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, πολλά κεφάλαια επενδύθηκαν σε εταιρείες σε κρίση», εξηγεί ο διαχειριστής αφερεγγυότητας Morgen. «Αυτό σήμαινε ότι συχνά μπορούσε να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης για τις αφερέγγυες εταιρείες και δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν προς το παρόν».
Ωστόσο, η στροφή των επιτοκίων έχει πλέον αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Ο Morgen αναφέρει ότι οι επενδυτές εξετάζουν τώρα πολύ προσεκτικά ποια επιχειρηματικά μοντέλα είναι βιώσιμα και ποια όχι: «Η πώληση αφερέγγυων εταιρειών έχει γίνει πιο δύσκολη ως αποτέλεσμα».
Εκτός από το κόστος χρηματοδότησης, οι συνθήκες του οικονομικού πλαισίου στη Γερμανία δεν είναι επί του παρόντος ιδανικές για την ανάληψη μεγάλων επιχειρηματικών κινδύνων, αναφέρει ο ειδικός της Dentons, Ziegenhagen. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας παίζουν σίγουρα ρόλο στις εξαγορές. «Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη την εξεύρεση επενδυτών για προβληματικές επιχειρήσεις».
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί εν μέρει και «εξομάλυνση», λέει ο σύμβουλος αναδιάρθρωσης Schenk. «Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μερικές φορές η λανθασμένη εντύπωση ότι κάθε εταιρεία μπορούσε να διασωθεί και να αναδιαρθρωθεί». Αυτό αλλάζει επί του παρόντος. Ο Christoph Morgen υπογραμμίζει επίσης τη «ρυθμιστική λειτουργία» των διαδικασιών αφερεγγυότητας. Δεν πρόκειται για «διάσωση σε κάθε τιμή». «Αντίθετα, οι εταιρείες για τις οποίες δεν υπάρχουν προοπτικές πρέπει επίσης να μπορούν να εξαφανιστούν από την αγορά», δηλώνει ο Morgen. Αυτό είναι «δύσκολο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σημαντικό για την οικονομία στο σύνολό της».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!
- Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;
- Μελέτη δείχνει ότι όσοι ασχολούνται με αυτά τα χόμπι είναι πιο ευτυχισμένοι
- Πότε είναι η ημερολογιακή και μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου 2024;
- Το όριο ταχύτητας οδηγεί σε περισσότερα δυστυχήματα; Στη σύγκριση Ελλάδα-Γερμανία
- Πρώτη χειμερινή πρόβλεψη: Μετεωρολόγος εκπλήσσεται – θα έχουμε βαρύ χειμώνα με κρύο;