Ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που εξαρτώνται από τις βασικές κρατικές παροχές δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου από το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, αυτό οφείλεται κυρίως στην εισροή προσφύγων…
Αυτό προκύπτει από μια αξιολόγηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, την οποία ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung (“FAZ”) και η οποία τέθηκε επίσης στη διάθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa.
Ωστόσο, η αναλογία των γερμανικών και των αλλοδαπών παιδιών που λαμβάνουν επιδόματα του πολίτη έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα.
Ενώ το 2015 υπήρχαν περίπου 1,57 εκατομμύρια γερμανικά παιδιά, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1,03 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2023.
Αντίθετα, ο αριθμός των αλλοδαπών παιδιών αυξήθηκε από 365.000 σε 935.000.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα λίγο κάτω από το 48% των παιδιών που λαμβάνουν το εισόδημα του πολίτη έχουν ξένη υπηκοότητα – το 2015 ήταν περίπου 19%.
Από το 2015 έχουν προστεθεί περισσότερα από 300.000 παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες προέλευσης ασύλου, καθώς και, από το 2022 με την έναρξη του ρωσικού πολέμου, περίπου 270.000 παιδιά από την Ουκρανία.
Συζήτηση σχετικά με τα βασικά επιδόματα για τα παιδιά
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αναδιαρθρώσει τις κρατικές παροχές για τα παιδιά και τις οικογένειες πριν από το τέλος της νομοθετικής περιόδου.
Διάφορες παροχές, όπως το επίδομα τέκνου, το συμπλήρωμα τέκνου, το επίδομα πολίτη για παιδιά και τμήματα του πακέτου εκπαίδευσης και συμμετοχής, πρόκειται να αντικατασταθούν από το βασικό επίδομα τέκνου και να γίνουν πιο προσιτά.
Ο συνασπισμός συζητά το σχέδιο εδώ και μήνες
Οι Πράσινοι και το FDP διαφωνούν για το αν θα αυξηθούν και τα επιδόματα. Στα σχέδια του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) προβλέπονται δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για το βασικό επίδομα τέκνων από το 2025.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι) είχε αρχικά ανακοινώσει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Στέφαν Στράκε (CSU), εκπρόσωπος για την πολιτική της αγοράς εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ, προειδοποίησε τον συνασπισμό του “φωτεινού σηματοδότη” κατά της αύξησης των κοινωνικών παροχών.
Αυτό δεν θα έφερνε τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα θα τους καθιστούσε περισσότερο εξαρτημένους από το κράτος, δήλωσε στη “FAZ”.
Ο εμπειρογνώμονας του FDP για την κοινωνική πολιτική Jens Teutrine τάχθηκε επίσης κατά της προσέγγισης της αύξησης των παροχών σε χρήμα για τους δικαιούχους βασικής ασφάλειας.
“Η παιδική φτώχεια είναι συχνά το αποτέλεσμα της φτώχειας των γονέων στην αγορά εργασίας – αλλά η αύξηση του ποσού των κοινωνικών παροχών δεν λύνει αυτή την αιτία”, δήλωσε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία
- Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους
- Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας
- Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες
- 4 έξυπνοι τρόποι για να νικήσετε τη ζέστη στο Βερολίνο,
- Μητέρες στη δουλειά: Πώς να επιστρέψετε στην εργασία σας;
- Το CSU προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στη Γερμανία
- Γερμανία: Ελληνίδα πέθανε κατά τη διάρκεια επέμβασης στη μύτη
- Αεροδρόμιο Μονάχου: Επιβάτες καταρρέουν μέσα στο αεροπλάνο
- Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στη Γερμανία