Εργαστηριακές δοκιμές κοτόπουλου από τα LIDL: Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό
Εργαστήριο ανέλυσε 142 δείγματα κρέατος κοτόπουλου από διάφορα καταστήματα Lidl. Πολυανθεκτικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί ανιχνεύθηκαν σε κάθε δεύτερο δείγμα. Ένας ειδικός σε θέματα προστασίας των καταναλωτών συμβουλεύει να μην πανικοβάλλεται κανείς, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η Lidl είναι ο επίσημος χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία.
Είναι πολύ πιθανό ότι αρκετοί καταναλωτές θα παρασυρθούν στον εκπτωτικό οίκο από την τρέχουσα αυξημένη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να προμηθευτούν κοτόπουλο για το μπάρμπεκιου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Ωστόσο, όπως δείχνει μια εργαστηριακή μελέτη που ανατέθηκε από το “Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt” (Ίδρυμα Albert Schweitzer για το περιβάλλον μας) και άλλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν μικρόβια στη σχάρα.
Σχεδόν κανένα κομμάτι κοτόπουλο χωρίς μικρόβια
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων παρέδωσαν σε γερμανικό εργαστήριο 142 δείγματα από 22 καταστήματα Lidl στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Μόνο δύο από αυτά επέστρεψαν χωρίς κανένα μικρόβιο.
Τρία στα τέσσερα δείγματα (75%) περιείχαν κοπρανώδη μικρόβια όπως Escherichia coli (E. coli), το καμπυλοβακτηρίδιο βρέθηκε σε περισσότερα από ένα στα τέσσερα κομμάτια κρέατος που εξετάστηκαν (28%) και η λεγόμενη λιστέρια σε ένα στα τρία (33%). Όλα αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ασθένειες και λοιμώξεις.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα, ωστόσο, είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια όπως τα ESBL και MSRA, τα οποία βρέθηκαν σε κάθε δεύτερο δείγμα (50%) και έχουν ανοσία σε ένα ή περισσότερα αντιβιοτικά.
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τέτοια μικρόβια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Αν εξετάσουμε μόνο τα αποτελέσματα από τα γερμανικά καταστήματα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένα στα τρία δείγματα (33%) περιείχε πολυανθεκτικά παθογόνα και η λιστέρια βρέθηκε επίσης λιγότερο συχνά (25%).
Η σαλμονέλα, η οποία βρέθηκε σε περίπου ένα στα έντεκα δείγματα (9%) σε όλη την Ευρώπη, δεν ανιχνεύθηκε καθόλου σε προϊόντα από γερμανικά καταστήματα.
Ωστόσο, κοπρανώδη βακτήρια (79 τοις εκατό όλων των δειγμάτων) και καμπυλοβακτηρίδιο (50 τοις εκατό) βρέθηκαν συχνότερα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο Mahi Klosterhalfen, πρόεδρος του Ιδρύματος Albert Schweitzer, βρίσκει τα αποτελέσματα “αρκετά ανησυχητικά” και πιστεύει ότι το LIDL έχει καθήκον να δράσει.
To Lidl είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής κρέατος κοτόπουλου στην Ευρώπη. Αν to Lidl έδειχνε το δρόμο, οι παραγωγοί θα ακολουθούσαν, εξηγεί.
Μικρόβια στο κοτόπουλο από τα Lidl: κίνδυνος για τους καταναλωτές;
Ο Klosterhafen επισημαίνει τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα μικρόβια για τους καταναλωτές, εφόσον το κρέας δεν θερμαίνεται επαρκώς.
Ο εμπειρογνώμονας τροφίμων Armin Valet από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών στο Αμβούργο προειδοποιεί να μην πανικοβληθούμε εξαιτίας των αποτελεσμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες ειδικότερα θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κοινούς κανόνες υγιεινής.
Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη φύλαξη του κρέατος πουλερικών χωριστά από άλλο κρέας.
Επιπλέον, τα χέρια, τα μαχαιροπήρουνα και οι επιφάνειες κοπής που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας πρέπει να πλένονται σχολαστικά μετά.
Η Lidl απαντά στην κριτική
Το Spiegel ζήτησε από τη Lidl να σχολιάσει την εργαστηριακή ανάλυση.
Ο εκπτωτικός οίκος απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να προβεί σε αξιολόγηση “καθώς δυστυχώς δεν έχουμε προς το παρόν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την έρευνα του Ιδρύματος Albert Schweitzer”.
Η Lidl αναφέρθηκε επίσης σε αυστηρούς ελέγχους και μέτρα διασφάλισης της ποιότητας, ορισμένα από τα οποία θέτουν ακόμη υψηλότερα όρια από αυτά που απαιτεί ο νόμος.
Η Utopia λέει: Είναι δυνατόν χωρίς (κοτόπουλο) κρέας
Τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.
Η Utopia έχει ήδη αναφερθεί σε αυτό στο παρελθόν.
Ο απλούστερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ζωικά προϊόντα.
Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι συνήθως πολύ λιγότερο μολυσμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια, καθώς τα ζώα δεν χρειάζεται να τρέφονται με αντιβιοτικά για να τα παράγουν.
Αν εξακολουθείτε να θέλετε κρέας κοτόπουλου παρά την εργαστηριακή ανάλυση, θα πρέπει τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι τα ζώα διατηρούνται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Όσο περισσότερα ζώα στοιβάζονται σε μικρό χώρο, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα πολυανθεκτικά μικρόβια.
Ο περισσότερος χώρος δεν είναι μόνο καλό για την ευζωία των ζώων, αλλά και για την υγεία των καταναλωτών.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: Ίδρυμα Albert Schweitzer (δελτίο τύπου-εργαστηριακά αποτελέσματα), Spiegel, UTOPIA
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση
- Η DWD αναμένει καταιγίδες με μεγάλο χαλάζι και ανεμοστρόβιλους στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Απειλείται το EURO; Αναμένονται ανεμοστρόβιλοι στη Γερμανία
- “Πόσα να αφήσω;” – Τι ισχύει για το φιλοδώρημα στη Γερμανία
- Τρία παιδιά (ένας Έλληνας) αγνοούνται – η αστυνομία ζητάει βοήθεια