Δημοσκόπηση: Πόσο ειρηνιστές είναι οι Γερμανοί στις μέρες μας;
Η Γερμανία έχει τη φήμη μιας χώρας που αποφεύγει τη στρατιωτική βία. Αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά πόσο ισχύει αυτό ακόμα; Οι φετινές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια χώρα που αλλάζει γρήγορα την παραδοσιακά ειρηνιστική της στάση.
Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ περιμένουν την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχετικά με το αν θα στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι καθυστερεί και χάνει πολύτιμο χρόνο, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί πεθαίνουν σε ρωσικές επιθέσεις.
Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι ο Σολτς απλώς ακολουθεί τη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων, οι οποίοι τείνουν να έχουν έντονα ειρηνιστικές τάσεις και θα προτιμούσαν να παραμείνει προσεκτικός όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί τον τελευταίο χρόνο μας δείχνουν μια κοινωνία που αλλάζει γρήγορα τις απόψεις της για τη στρατιωτική επιβολή και για την υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD βρίσκει μια αρκετά ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων σχετικά με το αν πρέπει να σταλούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, με ελαφρώς περισσότερους υπέρ (46%), παρά κατά (43%).
Σίγουρα, αυτό σηματοδοτεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική ειρηνιστική τάση μεταξύ των απλών Γερμανών.
Αλλά μόλις πριν από ένα χρόνο, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 73% των Γερμανών ήταν κατά της αποστολής οποιουδήποτε είδους όπλων στην Ουκρανία.
Τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα μετά την εισβολή, με το 78% των Γερμανών σε μια δημοσκόπηση του Forza εκείνη την εποχή να απαντούν ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ιδίως αεράμυνας, ήταν το σωστό.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί είναι λίγο πιο απρόθυμοι να στείλουν βαρύτερα όπλα -όπως τανκς.
Αλλά το να υπάρχει μια μικρή πλειονότητα υπέρ της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης, όταν τόσοι πολλοί ήταν κατά της αποστολής οποιουδήποτε όπλου μόλις πριν από ένα χρόνο, δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η εισβολή στην Ουκρανία τη γερμανική κοινωνία.
Ακόμα και αν εξακολουθεί να είναι δίκαιο να λέγεται ότι η Γερμανία έχει μια σημαντική ειρηνιστική τάση, η πρόσφατη δημόσια διχογνωμία σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πούμε ότι η Γερμανία είναι μια ειρηνιστική κοινωνία γενικά.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;
- Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;