Οι πελάτες εκτιμούν την υπηρεσία και τη χρησιμοποιούν επιμελώς. Τόσο επιμελώς, μάλιστα, που ίσως σύντομα να μην είναι πλέον δυνατή η ανάληψη μετρητών στο ταμείο του σούπερ μάρκετ μετά τα ψώνια. Γιατί;
Ποιος δεν χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική υπηρεσία; “Θα ήθελα κι εγώ να κάνω ανάληψη 50 ευρώ”.
Τέτοιες φράσεις ακούτε όλο και πιο συχνά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ – η ανάληψη χρημάτων στο ταμείο κατά τη διάρκεια των αγορών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίλημμα για τους εμπόρους λιανικής πώλησης.
Η υπηρεσία προσφέρεται από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων όπως τα Rewe και Edeka, το dm και Rossmann καθώς και ορισμένα καταστήματα DIY.
Το 2023, “αποσύρθηκαν” χρήματα συνολικού όγκου 12,3 δισεκατομμυρίων – τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2019, ο όγκος ήταν ακόμη στα 2,23 δισεκατομμύρια.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο υψηλό επίπεδο πρακτικότητας και ευκολίας, αλλά πιθανότατα και στο γεγονός ότι οι τράπεζες μειώνουν τον αριθμό των ΑΤΜ και των υποκαταστημάτων – και οι τρίτες τράπεζες χρεώνουν τέλη για αναλήψεις που δεν πραγματοποιούνται στο ταμείο.
Παρόλο που οι άνθρωποι πληρώνουν όλο και περισσότερο με κάρτα παρά με μετρητά, οι Γερμανοί λατρεύουν να έχουν μετρητά μαζί τους ή να τα έχουν στην κατοχή τους.
Σε πολλά μέρη μπορείτε να πληρώσετε μόνο με μετρητά, σε ορισμένα ταξί, σε ορισμένα σνακ μπαρ κ.λπ.
Πληρώστε με κάρτα και λάβετε μετρητά σε καταστήματα
Το ινστιτούτο ερευνών λιανικού εμπορίου EHI με έδρα την Κολωνία διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με την επιπλέον εξυπηρέτηση στο ταμείο.
Ο διευθυντής εντόπισε αμέσως ένα πρόβλημα: “Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν ανάληψη χρημάτων, αλλά όλο και λιγότεροι πληρώνουν με μετρητά”, λέει ο Horst Rüter.
“Εάν η αναλογία μετρητών συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι δύσκολο για τους λιανοπωλητές να διατηρήσουν πλήρως αυτή την υπηρεσία σε ορισμένες περιπτώσεις”.
Βέβαια, επειδή αν υπάρχουν λιγότερα μετρητά στο ταμείο, τα καταστήματα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την υπηρεσία.
Και: σύμφωνα με το EHI, οι λιανοπωλητές πρέπει να πληρώνουν μεταξύ 0,1 και 0,2 τοις εκατό του ποσού που καταβάλλεται ανά συναλλαγή.
Το 2023, οι εταιρείες κατέβαλαν τέλη ύψους 17,23 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες – δηλαδή 25,7 τοις εκατό περισσότερα από ό,τι το 2022.
Πρόκειται, φυσικά, για χρήματα που λείπουν από αλλού σε μια εταιρεία με γνώμονα το κέρδος και πρέπει να ανακτηθούν.
Η μελέτη δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να διακοπεί κάποια στιγμή (είναι βέβαια και ένα επιχείρημα για να πηγαίνει κανείς σε ορισμένα σούπερ μάρκετ για να κάνει ανάληψη χρημάτων).
Ωστόσο, η ομάδα μελέτης του Rüter προτείνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν χαμηλότερα ανώτατα όρια για τα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η ανάληψη οποιουδήποτε επιθυμητού ποσού.
Σύμφωνα με το EHI, οι έμποροι λιανικής πώλησης καταβάλλουν σήμερα το 13,3% των μετρητών που λαμβάνουν πίσω στους πελάτες.
Το 2023, αυτό το μερίδιο των συνολικών πωλήσεων μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 35,5% – και η τάση συνεχίζει να δείχνει προς τα κάτω.
Ως εκ τούτου, αναμένεται γενικά ότι το ποσοστό αυτό θα είναι μόνο 25 τοις εκατό το 2025.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- LinkedIn: Οι καλύτερες εταιρείες για εργασία στη Γερμανία
- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Τι σπίτι μπορώ να νοικιάσω με 1.000 ευρώ στη Γερμανία;
- Επισκόπηση σε 6 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία τον Μάιο του 2024
- Πως θα πληρώσετε λιγότερους φόρους για Home Office στη Γερμανία
- Επανάσταση στη Γερμανία: Η ΜΑΝ δημιούργησε νέα αυτόνομα φορτηγά χωρίς οδηγό!