Δικτύου Ελληνικών Σ.Φ Ρήνου-Νέκαρ: Μουσείο απόδημου Ελληνισμού
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη,
θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνετε με την παρουσία σας στη Γερμανία. Ορμώμενοι από το τόσο ενεργό ενδιαφέρον που δείχνετε για τον απόδημο Ελληνισμό, συντάξαμε την παρούσα επιστολή-ψήφισμα, με αποδέκτη την Eλληνική Πολιτεία.
Εδώ και 3000 χρόνια η σχέση του απόδημου Ελληνισμού με τον ελλαδικό χώρο ήταν πάντα αμφίδρομη. Η αλληλεπίδραση αυτή οδήγησε στη δημιουργία αυτού που ονομάζεται σήμερα “Οικουμενικός Ελληνικός Πολιτισμός”.
Είναι γνωστή η κομβική σημασία που είχε η ελληνική διασπορά στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα που οδήγησε στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους πριν 200 περίπου χρόνια. Η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού στην Πατρίδα συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Θεωρούμε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την Ελληνική Πολιτεία, να δείξει με τη σειρά της εμπράκτως την εκτίμησή της, σ’ ότι αφορά τη διαχρονική προσφορά της ελληνικής ομογένειας στη μητέρα Πατρίδα.
Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο παγκόσμιο και κεντρικό μουσείο απόδημου Ελληνισμού στην Ελλάδα, ως σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ελληνική ομογένεια. Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να αναδείξει τη μετανάστευση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τη στενή σχέση με την πατρίδα.
Θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν θεματικές ενότητες για τη μετανάστευση στην αρχαιότητα, στο μεσαίωνα, καθώς και στη σύγχρονη εποχή. Επιμέρους ενότητες, όπως για παράδειγμα η μετανάστευση και η ομογένεια της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Γερμανίας κ.λ.π. θα παρουσίαζαν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον.
Πιστεύουμε πως ο κατάλληλος χώρος για την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου είναι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη. Αυτό επειδή τα τελευταία 70 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μεταναστών προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας.
Σαν κομμάτι της ελληνικής ομογένειας της Γερμανίας θεωρούμε πως είναι η πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου, όσο ακόμα είναι μαζί μας η πρώτη γενιά μεταναστών, τους οποίους με μεγάλο σεβασμό θέλουμε να τιμήσουμε μέσα από αυτή τη δράση.
Σε μεταβατικό στάδιο προτείνουμε την ίδρυση ενός ψηφιακού μουσείου της Ομογένειας.
Πρόταση και επιθυμία μας είναι παράλληλα με τη δημιουργία του μουσείου, η σύσταση ενός Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού το οποίο θα προασπίζει την επιστημονική και εύρυθμη λειτουργία του μουσείου, θα απαρτίζεται ισομερώς από ελλαδίτες και έλληνες της ομογένειας και ταυτόχρονα θα έχει συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα παιδαγωγικά, πολιτιστικά κ.α. που αφορούν την ελληνική ομογένεια. Όραμα μας είναι το μουσείο και το ίδρυμα αυτό να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα σύνδεσης της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα.
Κύριε Υφυπουργέ, σας παρακαλούμε θερμά να μεταφέρετε τη φωνή μας στην Ελληνική Κυβέρνηση και να συμβάλετε με το θεσμικό σας ρόλο, ώστε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα.
Mannheim / Ludwigshafen, 14.12.2022
Το προεδρείο του Δικτύου Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων Ρήνου-Νέκαρ
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.