Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου αναγνωρίζει η Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο της να διευκολύνει τα τρανς άτομα να αλλάξουν επίσημα το όνομα και το φύλο τους, τερματίζοντας κανόνες δεκαετιών που απαιτούν να λαμβάνουν αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και εξουσιοδότηση δικαστηρίου
Σύμφωνα με τον «νόμο αυτοδιάθεσης», οι ενήλικες θα μπορούν να αλλάζουν το όνομα και την ταυτότητα φύλου τους στα ληξιαρχεία χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.
Με τη νέα νομοθεσία, θα είναι δυνατή η δήλωση του μικρού ονόματος και του φύλου από τον κάθε πολίτη, ενώ οι ανήλικοι άνω των 14 ετών θα χρειάζονται και την συγκατάθεση των γονέων τους.
Για νεότερα άτομα, τη σχετική δήλωση θα μπορούν να υποβάλουν μόνο οι γονείς. Ο νόμος προβλέπει επίσης περίοδο ενός έτους απαγόρευσης μεταβολής κάθε δήλωσης.
Ο υφιστάμενος «νόμος για τρανσέξουαλ», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1981, απαιτεί επί του παρόντος τα άτομα να λαμβάνουν αξιολογήσεις από δύο ειδικούς των οποίων η εκπαίδευση και η εμπειρία τους καθιστά «επαρκώς εξοικειωμένους με τα ιδιαίτερα προβλήματα του τρανσεξουαλισμού» και στη συνέχεια μια δικαστική απόφαση για αλλαγή φύλου σε επίσημα έγγραφα.
Με τα χρόνια, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε άλλες διατάξεις που απαιτούσαν από τα διεμφυλικά άτομα να χωρίσουν, να στειρωθούν και να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.
Ο υπάρχων νόμος «είναι στο πνεύμα της δεκαετίας του ’70», είπε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Λίζα Πάους, κάνοντας λόγο για «για καλή ημέρα για τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα». «Εκείνη την εποχή, το κράτος ήθελε να βοηθήσει ανθρώπους που θεωρούνταν ψυχολογικά άρρωστοι και έθεσε υψηλά εμπόδια για αυτό».
Οι τρέχουσες απαιτήσεις «δεν είναι απλώς χρονοβόρες και δαπανηρές, είναι επίσης βαθιά ταπεινωτικές αλλά πάνω από όλα είναι εντελώς περιττές», είπε η Πάους σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η υπουργός είπε ακόμα ότι ο κανονισμός θα επιτρέπει επίσης πρόστιμα σε περιπτώσεις όπου πληροφορίες σχετικά με το φύλο ή την αλλαγή ονόματος ενός ατόμου αποκαλύπτονται χωρίς την άδειά του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann είπε ότι είναι βέβαιος ότι η νομοθεσία που ενσωματώνει τις αλλαγές θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα μέσα στο έτος.
Στη συνέχεια θα απαιτηθεί η έγκριση από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, στην οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κοινωνικά φιλελεύθερων κομμάτων του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει μια άνετη πλειοψηφία.
Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές ψήφισαν τον τερματισμό της απαγόρευσης της «διαφήμισης» αμβλώσεων που οδήγησε στο παρελθόν σε διώξεις γιατρών για παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία.
Η κυβέρνηση συνασπισμού σκοπεύει να δημιουργήσει νομοθεσία αργότερα αυτό το έτος για να νομιμοποιήσει την πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Θέλει επίσης να διευκολύνει τον δρόμο για απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας, να άρει τους περιορισμούς στη διπλή υπηκοότητα και να μειώσει το κατώτατο όριο ηλικίας ψήφου στις εθνικές εκλογές και στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα 18 σε 16.
Πηγή: efsyn.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πως να ταξιδέψετε από Γερμανία σε γειτονικές χώρες με 9€
- Αλλαγή αδειών οδήγησης στη Γερμανία: Για ποιους ισχύει;
- Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;
- Πόσα μετρητά επιτρέπεται να φυλάτε στο σπίτι σας στη Γερμανία;
- Νέος κανόνας για τις επιστροφές μπουκαλιών στη Γερμανία
- Το κάπνισμα θα γίνει πιο ακριβό στη Γερμανία
- Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου 2022 στην Ολλανδία;
- Έρχονται ακραία μέτρα στη Γερμανία: Ενέργεια με δελτίο και διαλογή