Διάσκεψη Μονάχου: Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε;
Στη Διάσκεψη του Μονάχου όλα φαίνονταν φυσιολογικά, μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως τονίζει το Politico.
Για τη Διάσκεψη του Μονάχου γράφει το Politico σε ρεπορτάζ του. Σύμφωνα με το γνωστό Μέσο, αν κάποιος ξεπεράσει το ομιχλώδες πέπλο των παρωχημένων διακηρύξεων για την ασφάλεια και την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Δύσης, τότε μπορεί να παρατηρήσει την «καταιγίδα» που έρχεται.
Αν και οι δυτικοί ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους για τη γενναιοδωρία τους προς την Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν έλλειψη πυρομαχικών, εξοπλισμού, ακόμη και στρατιωτών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος άνοιξε τη διάσκεψη από το Κίεβο την Παρασκευή, κάλεσε τον «ελεύθερο κόσμο» να στείλει περισσότερη βοήθεια και, μάλιστα, γρήγορα.
«Χρειαζόμαστε ταχύτητα», τόνισε και πάλι.
Ανέβασε τους τόνους η Καμάλα Χάρις
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τη Ρωσία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Ας συμφωνήσουμε όλοι. Εκ μέρους όλων των θυμάτων, γνωστών και αγνώστων: η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.
Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι ηγέτες θα μπορούσαν να έχουν μπροστά τους τη Νυρεμβέργη 2.0, γράφει το Politico. Αυτό είναι βέβαιο, σημειώνει το Politico, ότι θα κάνει μερικούς ανθρώπους στη Μόσχα νευρικούς, ειδικά όσους είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται τι συνέβη με τον ισχυρό άνδρα της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους συνεργάτες του.
Τεταμένη η κατάσταση στην Ασία
Η κατάσταση στην Ασία δεν είναι λιγότερο τεταμένη. Η Ταϊβάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να μαντέψει την επόμενη κίνηση της Κίνας. Και σε αυτό το ζήτημα, τα νέα από το Μόναχο δεν ήταν καθησυχαστικά.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι δεν έκανε τίποτα για να διαψεύσει αυτό το αφήγημα.
«Επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω το ακροατήριο ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι στο συνέδριο όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια του Πεκίνου για το αυτοδιοικούμενο νησί.
Η Ταϊβάν «δεν υπήρξε ποτέ χώρα και δεν θα γίνει ποτέ χώρα στο μέλλον».
Ξυπνούν μνήμες του 1938
Για ορισμένους συμμετέχοντες, η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ξενοδοχείο Bayerischer Hof, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη, είχε τον απόηχο του 1938.
Εκείνη τη χρονιά, η βαυαρική πρωτεύουσα φιλοξένησε μια διάσκεψη που κατέληξε στην περιβόητη Συμφωνία του Μονάχου, με την οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παραχώρησαν τη Σουδητία στη Γερμανία σε μια λανθασμένη προσπάθεια που πίστευαν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την ειρήνη.
«Ξέρουμε ότι έξω έρχεται μια καταιγίδα, αλλά εδώ μέσα στο Bayerischer Hof όλα φαίνονται φυσιολογικά», έγραψε ο Άντριου Μίτστα, κοσμήτορας του Κολλεγίου Διεθνών Σπουδών και Σπουδών Ασφάλειας στο Κέντρο Μάρσαλ που εδρεύει στη Γερμανία.
«Όλα μοιάζουν τόσο συνηθισμένα κι όμως όλα αλλάζουν ξαφνικά όταν ένας Ουκρανός βουλευτής λέει με νόημα στο ακροατήριο ότι αποτυγχάνουμε να δράσουμε αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.
Ποιοι χαίρονται – Αλλαγή στάσης από τη Γερμανία
Οι μόνοι που χαμογελούν στη φετινή διάσκεψη για την ασφάλεια είναι οι εργολάβοι αμυντικών συστημάτων. Οι πωλήσεις όπλων ανθούν από όλες τις απόψεις.
Ακόμα και η Γερμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια τελειοποίησε την τέχνη να δικαιολογεί την αποτυχία της να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, όπως γράφει το Politico, υποσχέθηκε να αντιστρέψει την πορεία της.
Πράγματι, οι Γερμανοί αξιωματούχοι φάνηκε να προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον για να αποδείξουν πόσο «γεράκια του πολέμου» έχουν γίνει.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε να πετυχαίνει «μόνιμα» τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των επιμέρους μελών, ο οποίος ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ.
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς, ζήτησε ακόμη περισσότερα, λέγοντας ότι «δεν θα είναι δυνατόν να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας με μόλις 2%».
Μην ξεχνάτε, υπενθυμίζει το Politico, ότι στις αρχές του περασμένου έτους, κορυφαίοι σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούσαν να ζητούν από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλες τις πυρηνικές κεφαλές τους από το γερμανικό έδαφος.
Με άλλα λόγια, αν ακόμη και οι Γερμανοί έχουν αφυπνιστεί για τους κινδύνους της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης του κόσμου, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η στιγμή που πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε πραγματικά, προειδοποιεί το γνωστό Μέσο.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Γερμανία: 76χρονος οδηγεί μεθυσμένος στις γραμμές
- Η Ritter Sport διαφημίζει σοκολάτα με έντομα: Έντονες αντιδράσεις
- Veloudo: Κέντρο αποτρίχωσης με λέιζερ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Γερμανία: Πώς να βοηθήσετε τους σκίουρους που έχουν ανάγκη;
- 25 σίγουροι τρόποι για να εκνευρίσετε έναν Γερμανό
- Γερμανία: Ασυναγώνιστη προσφορά από ελληνικό εστιατόριο