Ο συνασπισμός στη Γερμανία (FDP, SPD, Πράσινοι) κοινώς φανάρια για τους Γερμανούς δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν. Είτε πρόκειται για χρήματα – όπως με το φρένο του χρέους – είτε για την ενεργειακή ασφάλεια.
Το FDP και οι Πράσινοι ειδικότερα δεν θα είναι πιθανότατα πλέον φίλοι στον συνασπισμό, επειδή έβαλαν τις πολιτικές τους διαφορές πάνω από την αντιμετώπιση της κρίσης. Καλύτερα ένα τέλος με φρίκη παρά άλλα τρία χρόνια φρίκης χωρίς τέλος, λέει ο Tim Herden.
“Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα”. Ο Willy Brandt επινόησε αυτή τη φράση πριν από μισό αιώνα. Ισχύει ακόμη και σήμερα. Ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Μόνο τα τρία κυβερνητικά κόμματα, ιδίως οι Πράσινοι και το FDP, φαίνεται να το έχουν ξεχάσει.
Η διαμάχη για τα πυρηνικά εργοστάσια αφορά την ιδεολογία, όχι την πραγματική πολιτική
Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ και ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Λίντνερ διαφωνούν δημοσίως για τη διάρκεια ζωής των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών εργοστασίων.
Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κατάσταση, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: πρέπει να παραμείνουν στο δίκτυο -και οι τρεις- για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και μέχρι να χαλαρώσει και πάλι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των αντιδραστήρων που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
Οι νέες ράβδοι καυσίμου μπορούν να παραγγελθούν στη Σουηδία. Ακόμη και η Γκρέτα Θούνμπεργκ μαχαιρώνει τώρα πισώπλατα τον Ρόμπερτ Χάμπεκ: αν μη τι άλλο, για λόγους προστασίας του κλίματος, θα ήθελε να δει μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας για τα πυρηνικά εργοστάσια: “Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι κακή ιδέα να βασιστούμε στον άνθρακα όσο τα πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούν ακόμη”.
Κατά κάποιο τρόπο δεν είναι επίσης λογικό να εξηγήσουμε γιατί επανεκκινούμε τους βρώμικους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και κλείνουμε τους φιλικούς προς το κλίμα πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Μήπως ο Χάμπεκ φοβάται απλώς το συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων αυτό το Σαββατοκύριακο; Ισχύει η εξαγγελθείσα στροφή μόνο για την αμυντική πολιτική και όχι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας;
Το FDP προσπαθεί να δώσει το στίγμα του σε λάθος χρόνο
Αλλά και ο ηγέτης του FDP Christian Lindner κλιμακώνει δημοσίως τη διαμάχη για τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εργοστασίων.
Ωστόσο, οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία έχουν προ πολλού τελειώσει και οι επόμενες εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης δεν θα διεξαχθούν πριν από τον προσεχή Μάιο.
Το επιχείρημα περί μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων, όσο λογικό και αν είναι, δεν μπορεί να του προσφέρει τίποτα εκ των υστέρων.
Από την άλλη πλευρά, ο συνασπισμός στο σύνολό τους θα χάσουν περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.
Αν η αντίθεση του Λίντνερ στον περιορισμό της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι τον Απρίλιο του 2023 είναι απλώς μια έκφραση των Φιλελευθέρων σχετικά με το προφίλ στον συνασπισμό, όπως συνέβη με τα μέτρα Corona ή το φρένο χρέους, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματιστεί το πείραμα των “φαναριών”.
Η σιωπή του Scholz είναι ένδειξη της αδυναμίας του
Αλλά αυτό οφείλεται επίσης στον καγκελάριο. Ο Όλαφ Σολτς κρύβεται, κλείνει ωραία ραντεβού με συνδικάτα και επιχειρήσεις, αλλά σιωπά για τις διαμάχες στον συνασπισμό.
Πού θα διεκδικήσει επιτέλους την κατευθυντήρια ικανότητά του και θα εξηγήσει στους Πράσινους και το FDP ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύονται περισσότερα από εκλογικές ήττες, κομματικά συνέδρια και ιδεολογίες;
Η Γερμανία οδεύει προς μια σοβαρή ύφεση. Όλα τα δεδομένα το λένε. Κανένα σταθερό στοιχείο της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να κρύψει αυτό το γεγονός.
Εάν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα την ενεργειακή κρίση και δεν μειώσουμε σημαντικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απειλούμαστε με έναν άνευ προηγουμένου εταιρικό θάνατο.
Μόλις χθες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ανέφερε: “Σύμφωνα με την τάση αφερεγγυότητας του IWH, ο αριθμός των πτωχεύσεων προσωπικών εταιρειών και εταιρειών στη Γερμανία ήταν 762 τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι 34% περισσότερο από ό, τι τον Σεπτέμβριο του 2021 και επίσης περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τελευταία”. Αυτό δεν αποτελεί πλέον σημάδι συναγερμού, αλλά σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης.
Εάν το “φανάρι” αποτύχει, ο μεγάλος συνασπισμός παραμένει ως εναλλακτική λύση
Προφανώς, ο φόβος του καγκελάριου για τη διάλυση του συνασπισμού είναι ήδη μεγαλύτερος από τη θέλησή του να διαμορφώσει τα πράγματα ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος διακυβέρνησης σε μια κρίση. Αν δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, τότε πρέπει να επισύρει τις συνέπειες, να διαλύσει τον συνασπισμό.
Δεδομένου ότι οι νέες εκλογές δεν αποτελούν επιλογή σε μια κρίση, η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένας άλλος “μεγάλος συνασπισμός”. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το σκεφτεί κανείς αυτό.
Του Tim Herden | MRD
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Το πετρέλαιο και τα πέλλετ επίσης ακριβότερα στη Γερμανία