Διαφάνεια: Η Γερμανία πέφτει στον διεθνή δείκτη διαφθοράς
Η Διεθνής Διαφάνεια μόλις δημοσίευσε τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Διαφθοράς, δίνοντας στη Γερμανία τη χειρότερη βαθμολογία εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Τι συνέβη όμως την τελευταία δεκαετία στην πολιτική, ώστε η αντιληπτή διαφθορά της Γερμανίας να αυξηθεί;
Η Γερμανία καταλαμβάνει τη 10η θέση στον διεθνή δείκτη διαφθοράς
“Τα τελευταία 10 χρόνια, η Γερμανία δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς”, δήλωσε η Margarete Bause, εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας, στην Süddesutsche Zeitung κατά τη δημοσίευση του δείκτη της ΜΚΟ την Τρίτη.
Ο ετήσιος δείκτης αξιολογεί 180 χώρες, χρησιμοποιώντας έρευνες για τη μέτρηση της αντιλαμβανόμενης διαφθοράς στην πολιτική και τη διοίκηση.
Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, από το ένα έως το 100, τόσο λιγότερο διεφθαρμένη θεωρείται μια χώρα.
Η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία βρέθηκαν στην κορυφή της φετινής κατάταξης, με τη Δανία να βαθμολογείται με 90 βαθμούς, ενώ τόσο η Φινλανδία όσο και η Νέα Ζηλανδία έλαβαν 87 βαθμούς.
Ακολούθησαν η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία, όπου τα ελάχιστα πολιτικά άπλυτα τους χάρισαν αντίστοιχες κατατάξεις 84, 83 και 83 βαθμών.
Κατά σειρά εμφάνισης, η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία συμπλήρωσαν τις 10 πρώτες χώρες με τη λιγότερη διαφθορά σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.
Η διαφθορά στην Ελβετία σημείωσε αρκετά δραματική πτώση από το 2020, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Λουξεμβούργο.
Στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, οι αξιολογήσεις ήταν πιο σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, οι 79 μονάδες της Γερμανίας επανέφεραν την ομοσπονδιακή δημοκρατία στα επίπεδα της διαφθοράς του 2014.
Η Σομαλία, η Συρία και το Νότιο Σουδάν κατατάχθηκαν από τη Διεθνή Διαφάνεια ως οι τρεις χώρες στις οποίες η διαφθορά θεωρείται ότι είναι πιο διαδεδομένη στην πολιτική και τη διοίκηση.
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι διεφθαρμένη;
Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα στη Γερμανία ώστε οι συμμετέχοντες στην έρευνα να θεωρούν ότι οι πολιτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι της χώρας μπορεί να είναι ένοχοι για κακοήθεις συμπεριφορές;
“Σκάνδαλα όπως η υπόθεση της μάσκας ή η CumEx έχουν αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα της πολιτικής και της οικονομίας”, δήλωσε ο Bause στην Süddesutsche Zeitung.
Ο Bause αναφέρεται σε δύο σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη γερμανική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια του κύματος του κοροναϊού τον χειμώνα του 2021, δύο πολιτικοί του CDU κατηγορήθηκαν ότι δέχθηκαν δωροδοκία 650.000 ευρώ από εταιρείες παραγωγής μάσκας με αντάλλαγμα πολιτική άσκηση πίεσης.
Και οι δύο πολιτικοί παραιτήθηκαν λίγο μετά την έναρξη των ερευνών της γερμανικής αστυνομίας εναντίον τους, αλλά κρίθηκαν αθώοι από δικαστή στο Μόναχο.
Παρά την ετυμηγορία, ο Bause πιστεύει ότι η λεγόμενη υπόθεση Maskenaffäre (υπόθεση μάσκας) θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την κλονισμένη ηθική στη γερμανική πολιτική.
Εξίσου ενοχοποιητικό για τους Γερμανούς πολιτικούς και χρηματοδότες είναι το σκάνδαλο CumEx, μια συνεχιζόμενη έρευνα από ευρωπαϊκές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης για φορολογική απάτη σε οκτώ χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ο γερμανικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv υποστηρίζει ότι τράπεζες, χρηματιστές και δικηγόροι απέσυραν με δόλο περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό δημόσιο ταμείο.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπου πολλαπλοί συναλλασσόμενοι αποζημιώθηκαν για φορολογικά χρήματα που καταβλήθηκαν μόνο μία φορά.
Ρώσοι παράγοντες στη γερμανική διαφθορά
Στη διεθνή σκηνή, η Διεθνής Διαφάνεια υποστηρίζει ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα καλό παράδειγμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της διαφθοράς στη Γερμανία.
“Με την πάροδο των ετών η Ρωσία δημιούργησε ένα δίκτυο επιρροής σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο με τη βοήθεια τεράστιων οικονομικών πόρων”, δήλωσε η Alexandra Herzog, εκπρόσωπος της Transparency International, στη Süddesutsche Zeitung.
“Παραδείγματα περιλαμβάνουν επικερδείς θέσεις για τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστήριξη πολιτικών του AFD και χρηματοδότηση του κυβερνητικού Ιδρύματος για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος και εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Γι’ αυτό ακριβώς η Ρωσία μπορεί να πετύχει να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική, και να ενισχύσει τη γεωστρατηγική της θέση”, κατέληξε η Herzog.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Γερμανία: 5 καλά αμειβόμενες δουλειές που κανείς δε θέλει να κάνει
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε Γερμανία και Ευρώπη
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- Τα κρυφά κόστη της ενοικίασης στη Γερμανία
- Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία
- 890.000 θα λάβουν 1000 ευρώ αποζημίωση για τον πληθωρισμό
- Επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών φεύγοντας από τη Γερμανία
- Γερμανία: 7 εξωπραγματικές τροπικές πισίνες για τον χειμώνα