Δένδιας καλεί Ισπανία και “καρφώνει” Γερμανία για τα όπλα στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Ισπανό ομόλογο του μετά την ανακοίνωση πώλησης αεροπλανοφόρου στην Τουρκία, ενώ έστειλε μηνύματα και στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση με το Γάλλο ομόλογο του.
Η συμφωνία για την πώληση αεροπλανοφόρου από την Ισπανία στην Τουρκία έχει προκαλέσει την ενόχληση της Αθήνας, η οποία καλεί πλέον τη Μαδρίτη επιχειρώντας να μπλοκάρει το deal.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες και του εξέφρασε την ελληνική ενόχληση για όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών “έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψη του στην Αθήνα προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων”. Η πρότασή του έγινε δεκτή.
Νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν- Υβ Λε Ντριάν ο κ. Δένδιας κάρφωσε τόσο την Ισπανία όσο και τη Γερμανία, που επίσης αποτελεί βασικό προμηθευτή όπλων στην Τουρκία.
“Η Ελλάδα βεβαίως προμηθεύεται από τη Γαλλία αμυντικό εξοπλισμό. Και η Γαλλία προμηθεύει την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Και θα μου επιτρέψετε να πω πολύ καθαρά ότι θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και, βέβαια, χώρες που δεν αποδέχονται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ήτοι την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καίτοι είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σχολίασε με νόημα ο κ.Δένδιας.
Υπενθυμίζεται ότι διπλωματικές πηγές επισήμαιναν χθες ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.
Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι:
“Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.”
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πηγή: news247
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.