Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα κατά της μοναξιάς. Το «βαρόμετρο μοναξιάς» πρόκειται να αποτελέσει τη βάση γι’ αυτό. Δείχνει ποιοι αισθάνονται ιδιαίτερα μοναχικοί – και πώς αυτό έχει αλλάξει λόγω του κοροναϊού….
Πόσο μοναχικοί αισθάνονται οι άνθρωποι στη Γερμανία; Και πώς έχει αλλάξει αυτό τα τελευταία χρόνια;
Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Lisa Paus παρουσίασε στοιχεία από μια μακροχρόνια ανάλυση σχετικά με αυτό το ερώτημα. Ένα βασικό συμπέρασμα αυτού του λεγόμενου βαρόμετρου μοναξιάς είναι ότι ο κοροναϊός και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν μετά την πανδημία είχαν τεράστιο αντίκτυπο στο αίσθημα μοναξιάς.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, το αίσθημα μοναξιάς μεταξύ των ενηλίκων στη Γερμανία είχε την τάση να μειώνεται κατά τα έτη 1992 έως 2017, αλλά στη συνέχεια υπήρξε απότομη αύξηση με τον κοροναϊό.
Το «φορτίο μοναξιάς» που ορίζεται στη μελέτη ήταν 7,6% του συνολικού πληθυσμού το 2017. Το 2020 – το πρώτο έτος της πανδημίας του κοροναϊού – αυξήθηκε στο 28,2%. Το 2021, μειώθηκαν στο 11,3 τοις εκατό, αλλά εξακολουθούσαν να είναι υψηλότερα από τα στοιχεία πριν από την πανδημία.
Σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών
Οι γυναίκες βιώνουν τη μοναξιά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και η αύξηση ήταν πιο έντονη στις νεότερες ηλικιακές ομάδες από ό,τι στις μεγαλύτερες: Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας της κορόνας, το αίσθημα της μοναξιάς ήταν δυσανάλογα υψηλό, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, και στη συνέχεια στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι χαμηλής ειδίκευσης, οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με μεταναστευτική και προσφυγική εμπειρία πλήττονται από τη μοναξιά σε βαθμό μεγαλύτερο του μέσου όρου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ των ατόμων σε αγροτικές και αστικές περιοχές ή μεταξύ των ανατολικών και δυτικών γερμανικών κρατιδίων.
«Τάση προς τη χρονικοποίηση» της μοναξιάς
Το «βαρόμετρο μοναξιάς» επιβεβαιώνει τις αρχικές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις συνέπειες των μέτρων για τον κοροναϊό. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της πανδημίας του κοροναϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων εξέδωσαν επανειλημμένα διατάγματα που περιόριζαν αυστηρά τις κοινωνικές επαφές, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών (BiB), το οποίο παρουσίασε χθες τα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη μοναξιά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άρση των περιορισμών των επαφών οδήγησε σε «κοινωνική ανάκαμψη» μόνο σε περιορισμένο βαθμό.
«Στη φάση μετά την πανδημία, η μοναξιά παραμένει σε υψηλό επίπεδο – υπάρχει μια τάση προς τη χρονιότητα», λέει η Sabine Diabaté, επιστημονική συνεργάτης του BiB. «Σε αντίθεση με το “βαρόμετρο μοναξιάς” του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, το οποίο εξετάζει μόνο την περίοδο έως το 2021, η μελέτη του BiB καλύπτει επίσης τον χειμώνα 2022/2023, όταν ελάχιστοι περιορισμοί για τον κορονοϊό ήταν ακόμη σε ισχύ.
Η Ένωση ζητά επενδύσεις σε χώρους συνάντησης
Η Γερμανική Κοινωνική Ένωση (SoVD) καλεί τους πολιτικούς να διαθέσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα για στοχευμένα μέτρα καταπολέμησης της μοναξιάς. Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις σε προσωπικό και δομές σε δημόσιους χώρους συνάντησης, όπως βιβλιοθήκες, κολυμβητήρια, ιατρικά κέντρα, συνοικιακά καταστήματα, σχολεία χωρίς αποκλεισμούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και ένα απρόσκοπτο ευρυζωνικό δίκτυο, δήλωσε η Michaela Engelmeier, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας Ασθενών έχει προτείνει τη δημιουργία περισσότερων γραφείων ηλικιωμένων σε πόλεις και δήμους. Παρόμοια με τα γραφεία πρόνοιας νέων, αυτά θα πρέπει «να λειτουργούν στις γειτονιές με προληπτικό και προληπτικό τρόπο», εξήγησε ο Eugen Brysch, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
«Η μοναξιά επηρεάζει όλες τις γενιές. Είναι ίσως η μεγαλύτερη διαδεδομένη ασθένεια στη Γερμανία”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η υπουργός Paus θέλει να “βγάλει το θέμα της μοναξιάς από τη ζώνη των ταμπού” και ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, μια “εβδομάδα δράσης κατά της μοναξιάς” από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου και μια εκστρατεία στην οποία, μεταξύ άλλων, πρόκειται να παιχτούν μικρά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσουν τους νέους.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Γίνε μέλος, δωρεάν, και έλα στην παρέα του grland.info
- Συναγερμός: Η καταιγίδα Quirina πλησιάζει και φέρνει κατακλυσμό στη Γερμανία
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Σημαντικό! Νέο πακέτο συντάξεων ΙΙ: Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο;
- Πρέπει να το ξέρετε: Αυτά αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2024