Covid-19: Νέοι Βαυαρικοί κανόνες στο χώρο εργασίας
Όποιος έχει μολυνθεί από τον ιό Corona δεν χρειάζεται πλέον να μπει σε απομόνωση στη Βαυαρία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στη δουλειά τους – τουλάχιστον αν δεν υπάρχει άδεια ασθενείας.
Επισκόπηση των σημαντικότερων κανόνων.
Αντί για υποχρεωτική απομόνωση, τώρα υποχρεωτική χρήση μάσκας
Από τις 16 Νοεμβρίου, στη Βαυαρία ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Corona. Αυτό επηρεάζει επίσης τον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες πρέπει να τηρούν μερικά πράγματα.
Σε περίπτωση μόλυνσης από Corona, μάσκα αντί απομόνωσης
Μέχρι τώρα, όποιος βρισκόταν σε θετικό τεστ έπρεπε να απομονωθεί για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ακόμη και αν δεν παρουσίαζε συμπτώματα.
Στο εξής, οι πληγέντες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας συνιστά μια μάσκα FFP2.
Όποιος κινείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τηρεί ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου ή δεν αντιμετωπίζει ασθενή που διατρέχει κίνδυνο σε εσωτερικούς χώρους, επιτρέπεται να βγάλει τη μάσκα.
Κατ’ αρχήν, όλα αυτά ισχύουν και στο χώρο εργασίας. Μόνο σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε νοσοκομεία ή γηροκομεία.
Η άδεια ασθενείας δεν είναι υποχρεωτική
Εάν δεν έχετε κανένα σύμπτωμα, ο γιατρός σας δεν χρειάζεται να σας γράψει στο βιβλιάριο ασθενείας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εργάζεται από το σπίτι.
Και το άτομο που πάσχει μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του με μάσκα. Σύμφωνα με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, δεν υπάρχει επίσης υποχρέωση αναφοράς της μόλυνσης. Αυτή είναι και η άποψη της DGB Rechtsschutz GmbH.
Ωστόσο, η συνεχής χρήση μάσκας είναι πιθανό να γίνει αντιληπτή τόσο από τον εργοδότη όσο και από τους συναδέλφους. Η συμβουλή τόσο του εργοδότη όσο και των συνδικάτων είναι: αναφέρετε τη μόλυνση. Αυτό διευκολύνει την εταιρεία να προστατεύσει το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό.
Προσαρμογή προστατευτικών κανονισμών
Οι εργοδότες έχουν καθήκον φροντίδας απέναντι στο προσωπικό τους. Πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη προστασία στο χώρο εργασίας.
Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να τοποθετήσουν τα μολυσμένα άτομα στο δικό τους γραφείο ή να τα στείλουν σε εργασία στο σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Θα μπορούσαν να απαιτήσουν από όλους τους συναδέλφους που έρχονται σε επαφή με το μολυσμένο άτομο να φορούν μάσκα ή να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την DGB Rechtsschutz, αυτό αποτελεί μέρος της κοινωνικής πρόνοιας. Στη συνέχεια, το κόστος βαρύνει τον εργοδότη.
Ο εργοδότης μπορεί ακόμη και να απαλλάξει το άτομο από την εργασία του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ο εργοδότης πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει το μισθό του εργαζομένου.
Σύμφωνα με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, η άδεια απουσίας γίνεται με έξοδα του εργοδότη.
Σύμφωνα με τους εργατολόγους, είναι προβληματική η παραμονή στο σπίτι μετά από ένα θετικό τεστ από σεβασμό προς τους συναδέλφους ή τους πελάτες χωρίς διαβούλευση. Ο ενδιαφερόμενος κινδυνεύει με μείωση του μισθού του από τον εργοδότη.
Από την άλλη πλευρά, ο εργοδότης θα μπορούσε να ζητήσει από το μολυσμένο άτομο να προσέλθει στην εργασία του εάν δεν βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, πρέπει επίσης να λάβει τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα – σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες της DGB.
Ευγενική συνεργασία
Η εργασία με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μην αρέσει σε όλους – ακόμη και αν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές.
Υπό ορισμένες συνθήκες, άλλοι εργαζόμενοι ενδέχεται να αρνηθούν να εργαστούν. Η IHK κάνει λόγο για ένα πιθανό δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης.
Αυτό θα πρέπει να ελέγχεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Και εδώ, επίσης, είναι καλύτερα να το συζητήσετε και να αναζητήσετε λύσεις αντί να μένετε απλώς στο σπίτι από σεβασμό προς τους άλλους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο
- 23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
- 10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία
- Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Έρχονται τα πρώτα χιόνια στη Γερμανία μετά τον ζεστό Νοέμβριο
- Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
- Επίδομα Χριστουγέννων 22: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;
- Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
- Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές καιρού για τη Γερμανία
- Totensonntag 2022: Ποιο είναι το νόημα της ημέρας στη Γερμανία;