Εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί πέφτουν θύματα ψεύτικων καταστημάτων
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί – και μαζί του ο αριθμός των ψεύτικων καταστημάτων. Μια πρόσφατη ανάλυση αποκαλύπτει ανησυχητικό αριθμό θυμάτων και υψηλές ζημίες…
Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να ψωνίζουν online, επειδή είναι βολικό και συχνά μπορεί κανείς να βρει ευκαιρίες που δεν είναι διαθέσιμες στα καταστήματα.
Είναι επίσης γρήγορο και εύκολο να συγκρίνετε τις τιμές και να κάνετε την καλύτερη προσφορά.
Όπου όμως υπάρχουν πολλά χρήματα για να κερδηθούν, υπάρχουν και μαύρα πρόβατα.
Ξανά και ξανά, αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να πέφτουν σε ψεύτικα καταστήματα στην αναζήτησή τους για την καλύτερη προσφορά και μερικές φορές να χάνουν πολλά χρήματα.
Η οικονομική εφαρμογή Finanzguru και η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Lexmentis προσδιόρισαν για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα πόσοι Γερμανοί έπεσαν θύματα ψεύτικων καταστημάτων πέρυσι.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην έκθεση “Finanzguru Fake Shop Report 2024” – και είναι ανησυχητικά.
Συνολικά, περισσότεροι από 301.000 Γερμανοί έπεσαν θύμα επιτήδειων στο διαδίκτυο το 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία άνω των 94 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Benjamin Michel, ιδρυτής της εφαρμογής Finanzguru, είναι επίσης έκπληκτος από τα υψηλά νούμερα: “Τα θύματα είναι σημαντικά περισσότερα απ’ ό,τι θα περιμέναμε”.
Πολλά θύματα δεν ξαναβλέπουν ποτέ τα χρήματά τους
Για την έκθεση αναλύθηκαν οι μεταφορές με προπληρωμή ή με τιμολόγιο. Άλλα μοτίβα απάτης, όπως απάτες με πιστωτικές κάρτες ή απάτες με εγγόνια, δεν συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.
Η πιο ακριβή μεταφορά ανήλθε σε 9.650 ευρώ και πήγε σε ένα ψεύτικο κατάστημα που υποτίθεται ότι πουλάει οικιακές συσκευές.
Όποιος έχει μεταφέρει χρήματα σε ένα ψεύτικο κατάστημα, πιθανότατα δεν θα δει ποτέ ξανά τα χρήματά του.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέσο ποσοστό επιστροφής των τραπεζών ήταν μόλις 7,1%.
Όσοι επλήγησαν είναι τυχεροί αν είναι πελάτες της Deutsche Bank – το 41% από αυτούς πήραν πίσω τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά θύματα βρέθηκαν στα ψεύτικα καταστήματα μέσω διαφημίσεων στο Google, το Facebook, το Instagram ή το TikTok.
Τα περισσότερα απατηλά ηλεκτρονικά καταστήματα το 2023 αφορούσαν τα καυσόξυλα, τα ποδήλατα, τα καροτσάκια και τα επώνυμα ρούχα.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα ψεύτικα καταστήματα
Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, απαιτεί από τις τράπεζες να αντιστοιχούν στο μέλλον ονόματα και IBAN.
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την απάτη από εγκληματίες.
Ωστόσο, η εφαρμογή του είναι πιθανό να χρειαστεί μερικούς μήνες ακόμη.
Ο Simon Smend, ιδρυτής της LexMentis, είναι ωστόσο επιφυλακτικός και εξηγεί ότι οι απατεώνες συχνά αλλάζουν τα IBAN μετά από μία έως τρεις ημέρες.
“Περνούν πολύτιμες ώρες ή ακόμη και ημέρες πριν οι τράπεζες ανοίξουν, ελέγξουν και καταχωρήσουν τα μηνύματά μας σχετικά με έναν απατηλό IBAN”.
Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ταχύτερος χρόνος απόκρισης των τραπεζών.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να εκθέσουν τα ψεύτικα καταστήματα ως τέτοια, ακόμη και πριν από την πραγματοποίηση μιας παραγγελίας.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα αγαθά που προσφέρονται σε εμφανώς χαμηλές τιμές, τα τραπεζικά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό ή οι περιορισμένες μόνο επιλογές πληρωμής, όπως η προπληρωμή που προσφέρονται.
Στις μέρες μας, τα ψεύτικα καταστήματα είναι συχνά καλά σχεδιασμένα και δύσκολα μπορούν να διακριθούν από τα αξιόπιστα καταστήματα.
Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να ελέγξετε τις κριτικές σε σχετικές πύλες όπως η Trustpilot ή να ελέγξετε τη διεύθυνση URL στο Fakeshopfinder του κέντρου συμβουλών καταναλωτών.
Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης, θα πρέπει να το καταγγείλετε στην αστυνομία και να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζά σας.
Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τον απατηλό IBAN στο “schummelrechnungen.de”, την πύλη καταναλωτών Lexmentis.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Ο νέος ταχυδρομικός νόμος καθιστά την παράδοση επιστολών πιο αργή
- ΡΕΚΟΡ: Στη Γερμανία ταξινομήθηκαν περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ
- Τουρίστες ακυρώνουν τις διακοπές τους στη Γερμανία λόγω των κουνουπιών
- Τρομακτικό περιστατικό σε πανηγύρι εκκλησίας: Άνδρας σκοτώθηκε σε καρουζέλ
- Ανακαλύφθηκε επικίνδυνος μύκητας σε γερμανικά κομμωτήρια: Φόβοι για εξάπλωση
- Μήπως γνωρίζετε το σπάνιο νόμισμα που θα μπορούσε να σας φέρει πολλά χρήματα;
- Νόμος ΣΟΚ για τους Γερμανούς: Εργαζόμενοι που είναι αλλοδαποί θα έχουν λιγότερο φόρο
- Το πρώτο τυρί στον κόσμο από τεχνητή πρωτεΐνη γάλακτος στα ράφια της Γερμανίας