Σε μια μεγάλη διεθνή έρευνα για τα σχολεία, οι Γερμανοί μαθητές σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία που είχαν ποτέ στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις φυσικές επιστήμες…
* Στο τέλος του άρθρου υπάρχει σύγκριση Ελλήνων μαθητών Vs Γερμανών μαθητών
Στην τελευταία έρευνα του Προγράμματος για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA), οι μαθητές στη Γερμανία πέτυχαν μερικές από τις χαμηλότερες βαθμολογίες τους σε βασικά μαθήματα όπως η ανάγνωση, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες.
Στη μελέτη του 2022 – την πρώτη του είδους της μετά την πανδημία της Covid-19 – οι επιδόσεις των Γερμανών μαθητών υποχώρησαν επίσης δραματικά σε σύγκριση με άλλα έθνη.
Με βαθμολογία μόλις 475, οι Γερμανοί μαθητές σημείωσαν ιδιαίτερα άσχημη βαθμολογία στα μαθηματικά, φτάνοντας κατά 25 ολόκληρες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη βαθμολογία τους που ήταν 500 το 2019.
Στην ανάγνωση, οι μαθητές υποχώρησαν κατά 18 μονάδες από 498 σε 480 και στις φυσικές επιστήμες από 503 σε 492.
Αυτές οι μειώσεις ισοδυναμούν με πρόοδο περίπου ενός έτους στο σχολείο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Η μελέτη PISA είναι η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη του είδους της και εξετάζει τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στην ανάγνωση, τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά σε 80 διαφορετικές χώρες.
Σε διεθνές επίπεδο, οι Γερμανοί μαθητές συγκέντρωσαν μέτριες βαθμολογίες.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι οι επιδόσεις των 15χρονων Γερμανών μειώθηκαν στις τελευταίες μελέτες PISA – και ότι η τελευταία πτώση ήταν πρωτοφανούς κλίμακας.
Τι κρύβεται πίσω από την πτώση;
Μια εξήγηση για τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις των Γερμανών μαθητών είναι ο αντίκτυπος του κλεισίματος σχολείων κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid.
Αν και οι μαθητές σε άλλες χώρες αντιμετώπισαν επίσης υστερήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Γερμανία ήταν ασυνήθιστη στο ότι βασίστηκε πολύ λιγότερο στην ψηφιακή τεχνολογία και πολύ περισσότερο σε υλικό που στάλθηκε στους μαθητές από ό,τι άλλες χώρες της έρευνας.
Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα χειρότερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές στα γερμανικά σχολεία από ό,τι αλλού: ενώ η μέση πτώση των επιδόσεων κατά την τριετία ήταν 10-15 μονάδες, στη Γερμανία παρατηρήθηκε πτώση έως και 25 μονάδες.
“Σε μια διεθνή σύγκριση, η Γερμανία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όσον αφορά τον εξοπλισμό με ψηφιακές συσκευές”, εξήγησε η διευθύντρια της μελέτης Doris Lewalter, ερευνήτρια εκπαίδευσης στο TUM και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της ZIB.
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων – ιδίως μεταξύ των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
“Ένας βασικός λόγος είναι σίγουρα το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσουμε έγκαιρη γλωσσική υποστήριξη για όλους εκείνους που τη χρειάζονται”, δήλωσε η Lewalter.
“Εάν έχουμε μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουν ήδη κατακτήσει τη γερμανική γλώσσα της εκπαίδευσης όταν έρχονται στη Γερμανία”.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι μαθητές με μη μεταναστευτικό υπόβαθρο είχαν επίσης χαμηλές επιδόσεις, αυτό σαφώς δεν είναι όλη η εικόνα.
“Οι μαθηματικές δεξιότητες των νέων χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν επίσης μειωθεί σε σύγκριση με το 2012 – ακόμη περισσότερο από εκείνες των νέων των οποίων οι γονείς μετανάστευσαν αλλά γεννήθηκαν στη Γερμανία”, δήλωσε ο Lewalter.
Ελλάδα Vs Γερμανία στην κατάταξη PISA
Μαθηματικά: Γερμανία 475 | Ελλάδα 430
Ανάγνωση: Γερμανία 480 | Ελλάδα 438
Επιστήμες: Γερμανία 492 | Ελλάδα 441
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Αργίες στη Γερμανία το 2024: Οι γερμανικές αργίες με μια ματιά
- Ελληνικά προϊόντα φθηνότερα στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα
- Στουτγάρδη: Περιορισμένη λειτουργία του S-Bahn αυτή την εβδομάδα
- Waiblingen: 42χρονη γυμνή γυναίκα ξεσαλώνει στο τρένο
- Τραγωδία με λεωφορείο στη Σαξονία: Ένας μαθητής νεκρός
- Φορολογία – Επιδόματα: Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2024