Το Bundesrat απορρίπτει το εισόδημα των πολιτών – και τώρα;
Το εισόδημα του πολίτη θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023 παρά την απόρριψη στο Bundesrat; Αυτό εξαρτάται τώρα από μια ειδική επιτροπή.
Το εισόδημα των πολιτών από τον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών έχει σταματήσει προς το παρόν. Σε ειδική συνεδρίαση του Bundesrat τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική μεταρρύθμιση δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο, το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, δεν θα γίνει προς το παρόν.
Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, αρκετές κυβερνήσεις κρατιδίων υπό την ηγεσία ή με τη συμμετοχή του CDU/CSU αρνήθηκαν να εγκρίνουν το νομοσχέδιο. Τι σημαίνει όμως αυτό για το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης;
Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις με μια ματιά:
Τι σχεδιάζει ο συνασπισμός με το εισόδημα του πολίτη;
Το νέο εισόδημα του πολίτη προορίζεται να ξεπεράσει το αμφιλεγόμενο σύστημα Hartz IV. Προβλέπεται η αύξηση του σημερινού κανονικού συντελεστή από 449 ευρώ σε 502 ευρώ για τους δικαιούχους ενιαίου επιδόματος. Το CDU/CSU είναι επίσης υπέρ αυτού.
Στο μέλλον, οι άνεργοι θα πρέπει να πιέζονται λιγότερο από την απειλή της ανάκλησης των παροχών, ιδίως κατά τους πρώτους έξι μήνες (“περίοδος εμπιστοσύνης”).
Το CDU/CSU θέλει να χαλαρώσει τα όρια για το ύψος των επιτρεπόμενων περιουσιακών στοιχείων και το μέγεθος των διαμερισμάτων των δικαιούχων παροχών. Η CDU/CSU κρατάει εδώ και εβδομάδες σκληρή στάσης σε αυτά τα σημεία.
Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη Πέμπτη με την πλειοψηφία του SPD, των Πρασίνων και του FDP. Η πρόταση της CDU/CSU να διαχωριστεί η αύξηση των κανονικών συντελεστών από το νομοσχέδιο και να τεθεί σε ισχύ ξεχωριστά την 1η Ιανουαρίου απορρίφθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της CDU/CSU.
Ποια είναι η κριτική του εισοδήματος του πολίτη;
Έντονες επικρίσεις ασκήθηκαν κυρίως από τη Βαυαρία, η οποία ψήφισε τότε αρνητικά στο κρατικό κοινοβούλιο. “Ο νόμος είναι και παραμένει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή”, δήλωσε ο Florian Herrmann (CSU), υφυπουργός ομοσπονδιακών υποθέσεων. Είπε ότι ελάχιστα απέμειναν από την αρχή της “στήριξης και της ζήτησης” της μεταρρύθμισης Hartz IV, η οποία ήταν σωστή.
Η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε μη συνεργάσιμους δικαιούχους παροχών αποκλείεται σχεδόν εντελώς, και το ποσό του “Schonvermögen” (προστατευόμενα περιουσιακά στοιχεία) καθορίζεται σε εντελώς υπερβολικό επίπεδο.
“Με αυτό, ο συνασπισμός των φωτεινών σηματοδοτών στέλνει το μήνυμα: η εργασία αξίζει όλο και λιγότερο”. Ο νόμος είναι “θεμελιωδώς κοινωνικά ανισόρροπος”.
Πώς αντιδρά ο συνασπισμός στην κριτική;
Κατά την ειδική συνεδρίαση, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) προώθησε για άλλη μια φορά με σθένος το κεντρικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης της φωτεινής σηματοδότησης.
Απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, σχετικά με το επιτρεπόμενο ύψος των περιουσιακών στοιχείων και το μέγεθος των διαμερισμάτων που επιτρέπονται για τους δικαιούχους παροχών.
Είπε ότι αυτό βασιζόταν σε διαστρεβλωμένες εικόνες γιγαντιαίων επαύλεων ή μεγάλων περιουσιών.
“Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εξαρτώνται από τα βασικά επιδόματα δεν έχουν μεγάλα αποθέματα”.
Υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για να συμφωνήσει το Bundesrat, δήλωσε ο Heil.
“Σε περίπτωση που το εισόδημα των πολιτών δεν βρει ακόμη και σήμερα πλειοψηφία στο Bundesrat, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλέσει την επιτροπή διαμεσολάβησης την ίδια μέρα”.
Τι συμβαίνει τώρα;
Εάν ένα νομοσχέδιο που ψηφίζεται από το κοινοβούλιο δεν λάβει έγκριση στην αίθουσα των ομόσπονδων κρατιδίων, μπορεί να αναζητηθεί συμβιβασμός στην επιτροπή διαμεσολάβησης της Bundestag και του Bundesrat.
Εάν η Επιτροπή Διαμεσολάβησης καταλήξει σε συμβιβασμό, πράγμα που συνήθως συμβαίνει, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί εκ νέου στη νέα του εκδοχή από την Μπούντεσταγκ και στη συνέχεια και από το Bundesrat.
Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι μυστικές και οι αποφάσεις της λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.
Πότε εμπλέκεται η επιτροπή;
Η επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της: δεν μπορεί να ασχοληθεί με προτεινόμενη νομοθεσία με δική της πρωτοβουλία.
Δραστηριοποιείται μόνο όταν καλείται να το πράξει – από την Bundestag, το Bundesrat ή, όπως στην περίπτωση του εισοδήματος των πολιτών, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Από την ίδρυσή της το 1949, η Επιτροπή Διαμεσολάβησης κατάφερε να παρουσιάσει συμβιβασμό στη συντριπτική πλειονότητα των διαφορών και τελικά να επιτρέψει την υιοθέτηση του επίμαχου νόμου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Εργασία στη Γερμανία: Ποιοι τομείς έχουν κενές θέσεις εργασίας;
- 6 εκ. στη Γερμανία επηρεάζονται: Σας δίνει 1.000€ η Facebook;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;
- Δείτε τα 7 στάδια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας
- Είναι η Γερμανία μία χώρα με εμμονή στα αυτοκίνητα;
- Αναλύουμε 8 μύθους για τα ελαστικά αυτοκινήτων στη Γερμανία
- Απάτη Amazon Γερμανία: Να ελέγχετε τον λογαριασμό σας
- Συγκοινωνίες στη Γερμανία: U-Bahn, S-Bahn, τραμ, λεωφορείο