Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε σχέδια για την αυστηροποίηση των επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας – Bürgergeld – στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2025. Το τελευταίο σχέδιο περιλαμβάνει ένα μπόνους 1.000 ευρώ υπό όρους για όσους αναλάβουν εργασία.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), πρόκειται να αυστηροποιήσει τα επιδόματα μακροχρόνιας ανεργίας ή Bürgergeld.
Πολλές από τις επερχόμενες αλλαγές στο Bürgergeld , γνωστό και ως Arbeitslosengeld II (ALG II), είχαν αρχικά ανακοινωθεί το καλοκαίρι, αλλά υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις για ορισμένες από τις λεπτομέρειες.
Τώρα που το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε τις αλλαγές, το σχέδιο νόμου θα πάρει το δρόμο του προς τη Bundestag και το Bundesrat για να ψηφιστεί.
Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναπτυξιακής πρωτοβουλίας» του συνασπισμού. Θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία.
«Όσοι όμως δεν ακολουθούν τους κανόνες ή εξαπατούν το σύστημα με παράνομη εργασία πρέπει να αναμένουν αυστηρότερες συνέπειες», δήλωσε ο Heil.
Δείτε πώς θα αλλάξει το Bürgergeld το 2025, αν ο νόμος περάσει όλα τα εμπόδια
Μπόνους πληρωμή για όσους αναζητούν εργασία και βρίσκουν δουλειά
Αυτό το μέρος του σχεδίου νόμου είναι μια νέα λεπτομέρεια που αναδύεται.
Οι μακροχρόνια άνεργοι – πρόκειται για άτομα που είναι άνεργα για περισσότερους από 12 μήνες – που καταφέρνουν να βρουν δουλειά, θα λαμβάνουν εφάπαξ μπόνους «εκκίνησης» 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων ότι πρέπει να βρουν εργασία που να υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και να διατηρήσουν την απασχόλησή τους για ένα ολόκληρο έτος πριν λάβουν το επίδομα.
Επίσης, το εφάπαξ χρηματικό επίδομα συνοδεύεται από απαγόρευση λήψης Bürgergeld για δύο χρόνια.
Οι άνεργοι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μετακινηθούν περισσότερο
Όταν τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση, οι μετακινήσεις μέχρι τρεις ώρες την ημέρα συνολικά θα θεωρούνται εύλογες για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Έτσι, εάν η εργάσιμη ημέρα κάποιου ανέρχεται σε εξήμισι ώρες, θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα δεχτεί μια θέση εργασίας που απαιτεί μετακίνηση μιάμισης ώρας κάθε φορά, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις στα επιδόματα ανεργίας.
Οι δικαιούχοι Bürgergeld λαμβάνουν γενικά περίπου 563 ευρώ μηνιαίως το 2024.
Σε γενικές γραμμές, το Γραφείο Εργασίας (Bundesagentur für Arbeit) θα πρέπει να είναι σε θέση να αναζητήσει εργασία για έναν δικαιούχο Bürgergeld σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από την κατοικία του. Με την επέκταση της πιθανής απόστασης μετακίνησης, η κυβέρνηση ελπίζει να επαναφέρει περισσότερους ανέργους στην εργασία.
Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν, ωστόσο, για άτομα που φροντίζουν παιδιά ή συγγενείς που χρειάζονται φροντίδα.
Αυστηρότερες κυρώσεις για την άρνηση εργασίας ή την παραβίαση των κανόνων
Στα άτομα που αρνούνται να δεχτούν εργασία ή δεν λαμβάνουν μέρος σε ένα μέτρο κατάρτισης ή ένταξης που αποσκοπεί στην επιστροφή των ατόμων στην αγορά εργασίας χωρίς βάσιμο λόγο, το επίδομά τους μπορεί να περικοπεί κατά 30% για τρεις μήνες.
Αυτό θα περιελάμβανε, για παράδειγμα, την άρνηση να αναλάβουν μια θέση εργασίας για την οποία έχουν τα προσόντα και η οποία θα απαιτούσε τρίωρη μετακίνηση.
Η ίδια ποινή θα ίσχυε και για όσους λαμβάνουν Bürgergeld και εργάζονται παράνομα στο περιθώριο, δηλαδή δεν δηλώνουν πρόσθετο εισόδημα. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα ευρέσεως εργασίας θα πρέπει να αναφέρουν τις ύποπτες περιπτώσεις στα τελωνεία.
Οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία νωρίτερα
Η Γερμανία επιθυμεί οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία πριν λάβουν Bürgergeld από το κράτος.
Ωστόσο, υπάρχει ένα προστατευόμενο ποσό περιουσιακών στοιχείων που δεν χρειάζεται να αγγίξουν εντός μιας συγκεκριμένης περιόδου χάριτος.
Μέχρι τώρα, μέχρι 40.000 ευρώ περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε ανέργους προστατεύονταν για διάστημα έως και ενός έτους – πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας για 12 μήνες πριν βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα σχέδια, η περίοδος χάριτος μειώνεται σε έξι μήνες.
Εκτός από τα 40.000 ευρώ που προστατεύονται για τα άτομα, προστίθενται επιπλέον 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος του νοικοκυριού.
Ενίσχυση των προσπαθειών για την εξεύρεση εργασίας για τους πρόσφυγες
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να βοηθήσει να ενταχθούν οι πρόσφυγες στη Γερμανία ταχύτερα στην εργασία.
Μια προσπάθεια να το υποστηρίξει αυτό είναι μέσω της δημιουργίας των λεγόμενων θέσεων πρακτικής άσκησης ένταξης.
Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν πρόσφυγες οι οποίοι ενδέχεται να έχουν περιορισμένη γνώση της γερμανικής γλώσσας μπορούν στη συνέχεια να αποδεσμεύσουν τους εργαζόμενους αυτούς για ένα επαγγελματικό γλωσσικό μάθημα και να λαμβάνουν επιδότηση μισθού για την αντιστάθμιση των δαπανών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;
- Σάλος σε εγκαίνια: Ιδιοκτήτρια από την Αλβανία δεν επιτρέπει άνδρες στο κατάστημά της
- Τι μισθό λαμβάνουν οι υπάλληλοι σε UPS – DHL – Hermes στη Γερμανία;
- Η βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων: Τι αλλάζει για ασθενείς