Σχεδόν 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν επωφεληθεί από πληρωμές αντιστάθμισης πληθωρισμού χωρίς φόρους και δασμούς, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Böckler. Το επίδομα έχει σταθεροποιήσει την κατανάλωση και έχει μειώσει τις ανησυχίες.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία έλαβαν πριμ αντιστάθμισης του πληθωρισμού συνολικού ύψους άνω των 52 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2022 και 2024.
Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας του Οικονομικού Κύκλου (IMK ) του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τα συνδικάτα.
Τα στοιχεία βασίζονται σε αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήγαγε το IMK. Περιλαμβάνει τόσο εργαζόμενους που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης όσο και δημόσιους υπαλλήλους.
Περίπου 23,9 εκατομμύρια, ή περίπου το 69%, των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία έλαβαν ένα ή περισσότερα επιδόματα αντιστάθμισης του πληθωρισμού.
Κατά μέσο όρο, τους καταβλήθηκαν συνολικά 1.953 ευρώ. Σχεδόν δύο εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν 3.000 ευρώ ο καθένας.
40 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα
Προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα το 2022 να καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους μπόνους αντιστάθμισης του πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το τέλος του 2024.
Για το ποσό αυτό δεν οφείλονται φόροι ή δασμοί. Το IMK εκτιμά τη σχετική απώλεια εσόδων σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ενδέχεται να γίνουν περαιτέρω πληρωμές.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ενίοτε επικριτικοί απέναντι στο επίδομα.
Φοβούνται ότι δεν θα υπάρξουν αντ’ αυτού μόνιμες αυξήσεις μισθών και ότι οι εταιρείες θα περιοριστούν στην εφάπαξ καταβολή.
Οικονομική ανακούφιση
Τα μπόνους μείωσαν τις ανησυχίες των εργαζομένων: Τα χρήματα κατάφεραν να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού σε πολλά νοικοκυριά, δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης Jan Behringer και Sebastian Dullien.
“Η αγοραστική διάθεση έχει σταθεροποιηθεί ως αποτέλεσμα”.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων αντιλήφθηκαν την εφάπαξ πληρωμή ως ανακούφιση σε περιόδους υψηλών τιμών.
Οι εργαζόμενοι που έλαβαν μπόνους ήταν αισθητά λιγότερο πιθανό να περιορίσουν την κατανάλωσή τους από εκείνους που δεν έλαβαν μπόνους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θετική επίδραση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τα ταξίδια και τις διακοπές, την αναψυχή, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, τις επισκέψεις σε εστιατόρια και τη συντήρηση του σπιτιού.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Ρεκόρ τοκογλυφίας: Ένα λίτρο μπύρας στο Οκτόμπερφεστ θα κοστίζει 15,30 ευρώ
- Η προθεσμία υποβολής της νέας φορολογικής δήλωσης: Τι να προσέξετε;
- Νέα υποχρέωση κανονισμός από σήμερα που κανείς δεν θέλει
- SOS-Κίνδυνος έκρηξης: Ανάκληση χυμού σε γερμανικά σούπερ μάρκετ
- Που βρίσκεται η πιο ζεστή και καθαρή λίμνη στη Γερμανία που κανείς δεν την ξέρει;
- Πόσα χρήματα κερδίζουν το 2024 οι εργαζόμενοι στον γερμανικό σιδηρόδρομο;
- Γιατί η Γερμανία αρνείται να τιμωρήσει τους τεμπέληδες που παίρνουν επιδόματα;
- Στο κόκκινο μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία: Ένα βουνό χρέος
- Εκπληκτική μελέτη: Αυτά τα μικρά ονόματα πληρώνουν περισσότερο για ασφάλιση αυτοκινήτου
- Επιτέλους πολύ καλά νέα: Έρχεται η επανάσταση στην μάχη του καρκίνου
- Σπάσατε κάτι ή χτυπήσατε σε σούπερ μάρκετ; Ποιος πληρώνει τη ζημιά;