Αποθέωση από γερμανικά ΜΜΕ για το μετρό Θεσσαλονίκης: «Από τα ομορφότερα του κόσμου»
«Πολλές από τις υπερσύγχρονες στάσεις του είναι εντυπωσιακές και ενταγμένες μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία», σχολιάζει το ZDF
Ως ένα από τα «ομορφότερα μετρό του κόσμου» χαρακτηρίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το μετρό της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από αναμονή και κατασκευαστικές περιπέτειες δεκαετιών.
«Πολλές από τις υπερσύγχρονες στάσεις του είναι εντυπωσιακές και ενταγμένες μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία», αναφέρει το ZDF. Αλλά γιατί ήταν τόσο δύσκολη η κατασκευή του;
Μεταξύ άλλων το γερμανικό δίκτυο αναφέρει: «(…) Oι κατασκευαστές συναντούσαν διαρκώς αρχαιολογικά ευρήματα στα υπόγεια τούνελ, μεταξύ αυτών αρχαίους δρόμους και τείχη. Το κραταιό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητούσε συνεχώς να σταματήσουν τα έργα. Αρχαιολόγοι, Βυζαντινολόγοι, Ενώσεις Επιστημόνων και πρωτοβουλίες πολιτών αξιολογούσαν τα ευρήματα κι έτσι οι εργασίες κάθε φορά καθυστερούσαν για μήνες ή χρόνια».
Tο ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στα περίπου 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στον εντυπωσιακό σταθμό της Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης: «με 3.500 τετραγωνικά μέτρα μοιάζει περισσότερο με μουσείο παρά με στάση του μετρό.
Αρχικά, εδώ υπήρχε μια διασταύρωση της οδού Decumanus Maximus, από την ύστερη αρχαιότητα με πύλες, καταστήματα, εργαστήρια, κίονες και λοιπά τεχνουργήματα».
Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα, το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND χαρακτηρίζει το μετρό «ένα ακριβό χριστουγεννιάτικό δώρο» και ένα έργο «που περίμεναν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ καιρό».
Όμως «τώρα πια οι συρμοί του μετρό ξεκίνησαν. Και η αναμονή άξιζε τον κόπο. Το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο και το ομορφότερο της Ευρώπης», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο υπέρογκο κόστος του μετρό εξαιτίας των πολλαπλών καθυστερήσεων: «Αντί για αρχικά 500 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το έργο, μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο έπρεπε να διακοπεί πολλές φορές εξαιτίας των ευρημάτων από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο (…) Σε ορισμένα σημεία, η υπόγεια σήραγγα έπρεπε να διανοιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να προσπεράσει τα αρχαιολογικά ευρήματα».
Το ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα ότι «οι πρώτες σκέψεις για κατασκευή ενός υπόγειου σιδηροδρόμου είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1917. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης έπρεπε να ανοικοδομηθεί πλήρως. Η φτωχή Ελλάδα δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος ενός τέτοιου έργου τότε. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετά την πτώση της Χούντας, τα σχέδια για το μετρό ξαναβγήκαν στην επιφάνεια. Κινητήρια δύναμη τότε πίσω από τα σχέδια για το μετρό ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός με καταγωγή από τη Μακεδονία. Όμως και τότε υπήρχε έλλειψη κονδυλίων. Οι εργασίες ξανάρχισαν το 1987, σταμάτησαν εκ νέου το 1995, εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων για τις αναθέσεις των συμβάσεων. Το έργο ξεκίνησε ξανά το 2003, αλλά η κρίση χρέους από το 2010 και μετά καθυστέρησε και πάλι την συνέχιση των εργασιών».
Πηγή: DW
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Το μακρύτερο τραμ στον κόσμο ξεκίνησε δρομολόγια στη Γερμανία
- Στη Γερμανία η παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στον κόσμο – Ποια είναι;
- Επιτρέπεται να πιείτε Glühwein στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία σας;