Η ΕΕ απειλεί την Κίνα με υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται με ακατανόητο τρόπο στη χώρα των αυτοκινήτων, τη Γερμανία. Εταιρείες και πολιτικοί προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες για μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Πρώτα οι ΗΠΑ, τώρα η ΕΕ: όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να αμυνθούν απέναντι στην κινεζική οικονομική δύναμη.
Το μέσο επιλογής είναι οι εισαγωγικοί δασμοί, οι οποίοι αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι τα πλεονεκτήματα των τιμών των κινέζων κατασκευαστών αντισταθμίζονται από την εκτεταμένη κρατική στήριξη των ευρωπαίων κατασκευαστών.
Αλλά η Γερμανία, από όλες τις χώρες, δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένη με τα σχέδια αυτά.
Σε κοινή δήλωσή τους, η Hildegard Müller, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Αυτοκινήτου (VDA), και η Kerstin Andreae, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), σχολίασαν.
“Οι πρόσθετοι δασμοί στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα από την Κίνα είναι το λάθος μέσο”, δήλωσαν. “Δεν βοηθούν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και δεν υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό”.
Χρειάζεται δίκαιος ανταγωνισμός και καταμερισμός εργασίας στο εμπόριο.
“Μόνο με ανοικτές, παγκόσμιες αγορές πωλήσεων μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομίες κλίμακας και, ως αποτέλεσμα, να κυκλοφορήσουν περισσότερα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα στους δρόμους”.
Wissing: “Μια καταστροφή για τη Γερμανία”
Προειδοποιήσεις έρχονται και από τη γερμανική κυβέρνηση.
“Κανείς δεν μπορεί να επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα”, λέει ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ (FDP). “Θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία και δεν θα ήταν επωφελής ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο περιορισμός του ανταγωνισμού μέσω υψηλών δασμών θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικής πίεσης στους ευρωπαίους κατασκευαστές.
“Και οι καταναλωτές θα χάσουν τότε, διότι μόνο ο ανταγωνισμός εξασφαλίζει χαμηλές τιμές με την καλύτερη ποιότητα”, πρόσθεσε ο Wissing.
Εισαγωγικοί δασμοί 38,1%, το ανώτατο όριο της πρότασης της Επιτροπής, θα σήμαινε δυνητικά πρόσθετο κόστος 11.450 ευρώ για ένα αυτοκίνητο που σήμερα κοστίζει 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Wissing.
Ωστόσο, μένει να δούμε σε ποιο βαθμό οι εισαγωγικοί δασμοί θα μετακυλιστούν απευθείας στους πελάτες από τις κινεζικές εταιρείες.
Ειδικά καθώς το επίπεδο των τελωνειακών δασμών θα ποικίλλει.
Η Επιτροπή της ΕΕ προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό για τις εταιρείες που ήταν συνεργάσιμες κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.
Για παράδειγμα, ο κατασκευαστής BYD θα επιβαρυνθεί μόνο με πρόσθετο δασμό 17,4%.
Εταιρείες όπως η Nio Holding, η BMW Brilliance Automotive και η Tesla στη Σαγκάη, από την άλλη πλευρά, θα υπόκεινται σε 21 τοις εκατό.
Τα ποσοστά αυτά θα προστεθούν στον υφιστάμενο εισαγωγικό δασμό δέκα τοις εκατό για τα αγαθά από την Κίνα από τις 4 Ιουλίου.
Η πίεση δεν αφορά μόνο την κινεζική πλευρά
Η Επιτροπή της ΕΕ υποθέτει ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μετακυλήσουν μόνο ένα μέρος των δασμών στους πελάτες τους.
Αυτό θα μπορούσε να κλείσει σχεδόν τη μέση διαφορά τιμής περίπου 20 τοις εκατό μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ήδη αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα κινεζικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα στο 100 τοις εκατό.
“Σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ, όπου οι εισαγωγές EV κινεζικής κατασκευής ήταν αμελητέες, πιστεύουμε ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που εισήγαγε η ΕΕ θα ασκήσουν πίεση στις πωλήσεις των κινεζικών κατασκευαστών EV στο εγγύς μέλλον”, λέει ο αναλυτής Vincent Sun από την εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Morningstar.
Παράλληλα, δεν επηρεάζονται μόνο οι κινέζοι κατασκευαστές από τον κανονισμό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται ο φόβος πολλών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
“Ο κίνδυνος είναι ότι η Κίνα θα λάβει τώρα επίσης μέτρα που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατασκευαστές εξοπλισμού που εξάγουν εκεί”, δήλωσε ο Daniel Schwarz, αναλυτής του αμερικανικού παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Stifel.
Η ανησυχία αυτή δεν είναι αβάσιμη, καθώς η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
Και η εισαγωγή προϊόντων από δυτικές εταιρείες που κατασκευάζονται στην Κίνα θα μπορούσε τώρα επίσης να γίνει σημαντικά ακριβότερη. Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της BMW Oliver Zipse, αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας: “Ο προστατευτισμός απειλεί να θέσει σε κίνηση ένα σπιράλ: Οι δασμοί οδηγούν σε νέους δασμούς, σε διαμερισματοποίηση αντί για συνεργασία”.
Τα προστατευτικά μέτρα δεν συμβάλλουν καθόλου στην ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγικοί δασμοί της ΕΕ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εταιρεία στην παραγωγή του ηλεκτρικού Mini Cooper.
Αυτό κατασκευάζεται αποκλειστικά στην κοινοπραξία “Spotlight Automotive” μεταξύ της BMW και της κινεζικής κατασκευάστριας Great Wall Motor στη Λαϊκή Δημοκρατία και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόζεται χαμηλός δασμολογικός συντελεστής.
Τα οχήματα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής εκεί μόλις εδώ και λίγους μήνες.
Κατά συνέπεια, πολλά από τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο παραγωγής και τα στοιχεία πωλήσεων που έχει ζητήσει η ΕΕ δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Το πρώτο ηλεκτρικό Mini – ο προκάτοχος της σημερινής γενιάς – είναι ένα από τα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Μόναχο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
Από την άποψη αυτή, οι υψηλοί δασμοί για το μοντέλο αυτό θα έπλητταν ιδιαίτερα την BMW.
Η κινεζική αγορά είναι σημαντική για τους Γερμανούς κατασκευαστές
Η Volkswagen απορρίπτει επίσης την πρόταση της ΕΕ. “Η χρονική στιγμή της απόφασης της Επιτροπής της ΕΕ είναι δυσμενής ενόψει της τρέχουσας αδύναμης ζήτησης για ηλεκτρονικά οχήματα στη Γερμανία και την Ευρώπη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μετά την κατάργηση της κρατικής πριμοδότησης αγοράς στο τέλος του 2023, η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει και ανακάμπτει σιγά-σιγά.
Συνολικά, τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 12,6% των νέων ταξινομήσεων τον Μάιο, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου έτους (17,3%).
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν μόλις το 2,9% του συνόλου των αυτοκινήτων.
Παρόλο που οι Γερμανοί κατασκευαστές επενδύουν στην τεχνολογία και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, η πρόσβαση στην κινεζική αγορά είναι προς το παρόν πολύ πιο σημαντική γι’ αυτούς.
“Η Κίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία”, λέει ο Jürgen Matthes, οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, που βρίσκεται κοντά στους εργοδότες, σε συνέντευξή του στο t-online.
“Εξάλλου, πάνω από το ένα τέταρτο των ξένων επενδύσεων στον τομέα αυτό πηγαίνει στην Κίνα. Στο σύνολο της οικονομίας, το ποσοστό είναι μόλις επτά τοις εκατό”.
Στη νότια Ευρώπη αρέσουν οι τελωνειακοί δασμοί
Ποιος όμως επωφελείται από τους εισαγωγικούς δασμούς; Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, επαινούν ιδιαίτερα το μέτρο της ΕΕ.
Η γαλλική βιομηχανική ένωση PFA λέει: “Ανταγωνισμός ναι, αλλά δίκαιος ανταγωνισμός”. Ενόψει της ιστορικής αλλαγής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η εξίσωση των όρων ανταγωνισμού είναι απαραίτητη.
Ειδικά καθώς η ΕΕ θέλει να επιτρέψει την κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόνο από το 2035, είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Αυτό δείχνει τη μεγάλη διαφορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές.
Η κινεζική αγορά έχει γίνει πολύ σημαντική γι’ αυτούς, γι’ αυτό και φοβούνται περισσότερο τους περιορισμούς εκεί παρά τον ανταγωνισμό χαμηλού κόστους.
Πολλοί νοτιοευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, από την άλλη πλευρά, παράγουν κυρίως για την εγχώρια αγορά και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να την προστατεύσουν.
Η αντίστοιχη ισπανική ένωση ANFAAC υποστηρίζει παρόμοια άποψη και τονίζει τη σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας για τη δική της οικονομία.
“Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας συμβάλλει με περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο της ισπανικής οικονομίας και το μέλλον μας εξαρτάται από την επιβίωση μιας παγκόσμιας και ανοικτής αγοράς στην οποία μπορούμε να αναπτύξουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση