Από το 2027 οι τιμές ενέργειας θα αυξηθούν περίπου πενταπλάσια της σημερινής τιμής
Από το 2027 και μετά, η τιμή θα διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά: Όποιος προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια, βιομηχανικά αγαθά ή υπηρεσίες, για παράδειγμα, και εκπέμπει CO₂ κατά τη διαδικασία αυτή, θα πρέπει τότε να αγοράζει τα λεγόμενα δικαιώματα εκπομπών στο ελεύθερο εμπόριο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή ανά τόνο θα εκτοξευθεί γρήγορα στα 200 ευρώ ή και περισσότερο, δηλαδή περίπου πενταπλάσια της σημερινής τιμής.
Το αν, πότε και σε τι ποσό θα έρθουν τα χρήματα για το κλίμα είναι ακόμη εντελώς ανοιχτό
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες εκτιμούν ότι η σημερινή τιμή των 45 ευρώ θα τους κοστίζει 396 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων του ΙΜΚ, το μέσο κόστος για ένα τυπικό νοικοκυριό είναι μόλις 192 ευρώ. Για τα έτη από το 2027 και μετά, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ρεαλιστικό το μέσο ετήσιο κόστος των 853 ευρώ.
Οι πολίτες, από την άλλη πλευρά, αναμένουν να πληρώσουν μόνο 564 ευρώ – κάτι που επίσης κρύβει πολιτικό δυναμίτη. Είναι αλήθεια ότι το κράτος θέλει να διανείμει τα περισσότερα από τα δισεκατομμύρια των εσόδων πίσω στους πολίτες, για παράδειγμα μέσω ενός λεγόμενου κλιματικού χρήματος που θα είναι τυποποιημένο για όλους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Το ψυχρό μέτωπο προκαλεί μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Στο ειδώλιο ένας Σύριος και δύο Γερμανοί για τον βίαιο θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σημαντική ανάκληση ελαστικών αυτοκινήτων: Αν δεν τα αντικαταστήσετε κινδυνεύετε
Οι πολίτες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα θα επιβραβεύονται, ενώ άλλοι – οι συχνοί επιβάτες, για παράδειγμα – θα επιβαρύνονται περισσότερο. Ωστόσο, μένει να δούμε πότε θα εισαχθούν τα χρήματα για το κλίμα, πόσο υψηλά θα είναι και αν θα μπορέσουν πράγματι να αμβλύνουν όλες τις κοινωνικές δυσκολίες.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν μπορεί να είναι επιτυχής μόνο μέσω της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους», λέει ο διευθυντής του IMK Sebastian Dullien.
«Τα χρήματα για το κλίμα δεν αποτελούν επίσης πανάκεια». Αντ’ αυτού, απαιτείται ένα μείγμα μέσων που θα περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις στις τοπικές και υπεραστικές δημόσιες μεταφορές και στα δίκτυα θέρμανσης εκτός από τα χρήματα για το κλίμα. Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της οικονομικής επιβάρυνσης, ιδίως για τα νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές.
Μόνο το επτά τοις εκατό συμφωνεί με την ιδέα…
Σύμφωνα με το IMK, το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρεί την έννοια αυτή «πολύ» ή τουλάχιστον «κάπως απαράδεκτη». Μόνο το επτά τοις εκατό συμφωνεί ολόψυχα με τον μηχανισμό, ενώ ένα επιπλέον 19 τοις εκατό συμφωνεί τουλάχιστον για λογικούς λόγους. Το 21 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν έχει άποψη.
Είναι εντυπωσιακό ότι η αποδοχή μειώνεται όσο μειώνεται το εισόδημα. Επομένως, όσοι έχουν οικονομικές ανησυχίες είναι πιο πιθανό να απορρίψουν την τιμή CO₂ από ό,τι τα άτομα χωρίς τέτοιες ανησυχίες.
Το ποσοστό αποδοχής στις μεγάλες πόλεις, όπως το Αμβούργο και το Βερολίνο, είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε πολλές αγροτικές περιοχές, ιδίως στην ανατολική Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι αισθάνονται ανεπαρκώς ή καθόλου ενημερωμένοι σχετικά με αυτό το μέσο. Τρεις στους τέσσερις πολίτες εξέφρασαν αυτή την άποψη στην αντιπροσωπευτική έρευνα.
Η δήλωση αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες εκτιμούν εντελώς λανθασμένα την επιβάρυνσή τους από τον φόρο CO₂: Η τρέχουσα επιβάρυνση υπερεκτιμάται σημαντικά, ενώ η προβλεπόμενη εξέλιξη του κόστους τα επόμενα χρόνια υποτιμάται δραματικά.
Από την αρχή του έτους, η τιμή για έναν τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα είναι 45 ευρώ, έναντι 30 ευρώ προηγουμένως, και αυξάνεται στα 55 ευρώ το επόμενο έτος και στα 55-65 ευρώ το μεθεπόμενο έτος.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Λάβατε επιστροφή φόρου από την εφορία; Δώστε μεγάλη προσοχή στα ψιλά γράμματα
- Η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου αυξάνεται: Τι εναλλακτικές προτείνουν οι Γερμανοί;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποιεί για δημοφιλές ποτό: Κίνδυνος καρκίνου
- Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!
- Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;