Απίστευτο: Νάρκωναν παιδιά σε ίδρυμα στη Γερμανία!
“Με είχαν ναρκώσει με χάπια” – έτσι περιγράφει ένας κάτοικος του Άουγκσμπουργκ (Βαυαρία) την παιδική του ηλικία σε ένα ίδρυμα (ορφανοτροφείο).
Οι έρευνες του BR δείχνουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε φροντίδα επανειλημμένα κατασταλάζουν με ψυχοφάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό εγείρει ερωτήματα – και για τον νομοθέτη.
Όταν φτάνει η ώρα του δείπνου, ο Φαμπιάν κάθεται στο τραπέζι ζαλισμένος. Δύο σάντουιτς είναι έτοιμα γι’ αυτόν. Αλλά δεν πεινάει πια σχεδόν καθόλου.
Μια παρενέργεια των χαπιών που παίρνει πάντα πριν από το δείπνο. Ακόμα χειρότερα για τον Fabian είναι η κατασταλτική επίδραση.
Πρέπει να ακουμπάει το κεφάλι του στα χέρια του και τα μάτια του συνεχίζουν να κλείνουν. “Έχω ρωτήσει μερικές φορές αν μπορώ να πάω για ύπνο; Τότε μου είπαν: ‘Όχι!'”.
Έτσι θυμάται ο νεαρός πλέον οικογενειάρχης τη ζωή του σε ένα ίδρυμα για παιδιά στο Άουγκσμπουργκ, όπου εισήχθη σε ηλικία δώδεκα ετών.
“Μου έδιναν Dipiperon για ένα με δύο χρόνια”, λέει ο Fabian. Το φάρμακο είναι ένα νευροληπτικό που πρωτοέγινε πρωτοσέλιδο πριν από περίπου ένα χρόνο.
Ο γιατρός Michael Winterhoff, που ονομάστηκε “ψυχίατρος-σταρ”, λέγεται ότι έδινε ανεύθυνα ηρεμιστικά σε παιδιά για χρόνια.
Δεν υπάρχει πραγματική αιτιολόγηση
Ο Fabian αισθανόταν επίσης “απόλυτα ναρκωμένος” από το φάρμακο. Ήταν αυθάδης όταν ήταν παιδί, αλλά ούτε επιθετικός ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τόσο εμφανής ώστε να δικαιολογεί το φάρμακο-ναρκωτικό. Και δεν έγινε τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μειωθεί η δόση μου”,
Η ψυχίατρος Renate Schepker αναφέρει, “αν και αυτό ακριβώς είναι μέρος της υπεύθυνης χρήσης των ψυχοφαρμάκων: “Ότι τα χάπια μειώνονται επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες να σταματήσουν.
Γνωρίζω από τις συμβουλές μου ότι τα παιδιά ζητούν ακριβώς αυτό”, λέει, η οποία είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής.
Η Schepker ξεκαθαρίζει ότι τα ψυχοφάρμακα είναι επίσης μια ευλογία για τους μικρούς ασθενείς και μπορούν να μειώσουν πολλά βάσανα. Αλλά μόνο αν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα.
Αρκετές περιπτώσεις μόνιμης φαρμακευτικής αγωγής
Μια μόνιμη φαρμακευτική αγωγή που ο Fabian δεν είναι ο μόνος που αναφέρει. Ένας πρώην επικεφαλής ενός ιδρύματος και ένας ψυχολόγος που εποπτεύει πολλά ιδρύματα αναφέρουν παρόμοια πράγματα.
Δεδομένου ότι και οι δύο αποκαλύπτουν εσωτερικές πληροφορίες, τα ονόματά τους δεν πρέπει να αναφερθούν.
Το BR έχει γραπτά αποδεικτικά στοιχεία για τις δραστηριότητές τους: “Υπήρξε μια κατάσταση όπου ένα επτάχρονο παιδί αφαιρέθηκε από την οικογένειά του και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις μας. Το παιδί φρίκαρε”, αναφέρει ο πρώην διευθυντής.
“Αλλά από τη δική μου άποψη, αυτή είναι μια αναμενόμενη κατάσταση. Παρόλα αυτά, το παιδί έλαβε θεραπεία με Dipiperon για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει νόημα για ένα παιδί επτά ετών.
Ανοησία στη συνταγογράφηση σεξουαλικών ορμονών
Η ψυχίατρος αναφέρει ακόμη και για ένα παιδί στο ίδρυμα στο οποίο συνταγογραφήθηκαν σεξουαλικές ορμόνες.
Αυτό ήταν “εντελώς παράλογο για την ένδειξη και ισοδυναμούσε με πιθανή σωματική βλάβη”. Σκέφτηκε να υποβάλει μήνυση, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να λύσει την υπόθεση διαφορετικά.
Πολύ συχνά και για πολύ καιρό συνταγογραφούνταν χάπια αντί να βασίζονται σε θεραπευτικές συζητήσεις, κατέληξε ο πρώην διευθυντής: “Η φαρμακευτική αγωγή έχει νόημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και φυσικά λειτουργεί πιο γρήγορα. Αλλά συχνά θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα αίτια”.
Η ψυχίατρος Schepker τονίζει επίσης τη σημασία της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, τα παιδιά σε ιδρύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Ορισμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται πολύ μακριά, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Είναι ακόμη πιο επικριτική σε μια ρύθμιση του Κοινωνικού Κώδικα.
Η χορήγηση χαπιών αποκλείει την ψυχοθεραπεία
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά παιδιά που βρίσκονται υπό περίθαλψη και υποβάλλονται σε θεραπεία με χάπια σε παιδοψυχιατρικό εξωτερικό ιατρείο για παιδιά και εφήβους. Μια κοινή πρακτική.
Το πρόβλημα: “Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα ψυχοθεραπεία”, λέει η Schepker. Ο λόγος, λέει, είναι ο κοινωνικός νόμος.
“Αυτό είναι παράλογο”, επικρίνει η Schepker. “Τα παιδιά συχνά χρειάζονται και τα δύο, φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία”.
Το BR έχει επανειλημμένα ρωτήσει σχετικά το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Αλλά δεν υπάρχει απάντηση.
Επιπλέον, υπάρχουν παρενέργειες των ψυχοφαρμάκων που δεν έχουν σχεδόν ποτέ ερευνηθεί σε μελέτες σε παιδιά. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, πολλά φάρμακα χρησιμοποιούνται “off-label”, δηλαδή σε ηλικιακές ομάδες για τις οποίες τα φάρμακα δεν έχουν εγκριθεί.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να αναγνωρίζετε και να αναφέρετε εγκαίρως τυχόν παρενέργειες. Η Renate Schepker ζητάει ότι το προσωπικό στην παιδική και νεανική πρόνοια θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένο γι’ αυτό.
Ταπεινωτικός σχηματισμός στήθους λόγω φαρμακευτικής αγωγής
Το τι συμβαίνει όταν η δράση λαμβάνεται πολύ αργά φαίνεται στην περίπτωση του Yannik. Μαζί με τον Φάμπιαν ζούσε στο ίδρυμα του Άουγκσμπουργκ. Όταν ο Yannik ήταν 13 ετών, του έδιναν τα ηρεμιστικά φάρμακα ολανζαπίνη και ρισπεριδόνη. Σύντομα, άρχισε να αναπτύσσει στήθος.
Κανείς δεν λάμβανε στα σοβαρά τη ντροπή του, θυμάται ο Yannik, ο οποίος συχνά φορούσε πολλά μπλουζάκια το ένα πάνω στο άλλο εκείνη την εποχή, ώστε κανείς να μην προσέξει το στήθος του.
Κατά τη διάρκεια κολυμβητικού πρωταθλήματος στην οποία έπρεπε να λάβει μέρος, έπρεπε να βγάλει την μπλούζα του: “Yannik, είσαι άνδρας ή γυναίκα; Έπρεπε να ακούσω τέτοια σχόλια. Απλά ένιωθα αβοήθητος.”
Αν υπήρχε κάποια παρενέργεια όπως στην περίπτωση του Yannik, τα χάπια θα έπρεπε να διακοπούν, λέει η ψυχίατρος Schepker.
Μια έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον μόνιμο σχηματισμό στήθους: “Δεν μου έχει συμβεί ακόμη ότι θα χρειαζόταν μια επέμβαση στη συνέχεια”, συνεχίζει η Schepker.
Η κλινική του Άουγκσμπουργκ δεν σχολιάζει τις κατηγορίες
Η παιδιατρική κλινική του Άουγκσμπουργκ, η οποία συνταγογράφησε το φάρμακο στον Yannik, δεν θέλει να σχολιάσει τις κατηγορίες όταν της ζητήθηκε από το BR.
Τα χάπια είχαν συνταγογραφηθεί λόγω της “υποψίας μιας αρχόμενης ψύχωσης” και μιας “συνδυασμένης διαταραχής της κοινωνικής συμπεριφοράς και των συναισθημάτων”.
Λόγω της “πολυπλοκότητας” της θεραπείας, η κλινική προσφέρει στον Yannik μια προσωπική σύνταξη. Ο Yannik πρέπει να παλέψει για χρόνια για την επέμβαση που θα κάνει το στήθος του να ξαναβγεί.
Μια “έντονη γυναικομαστία” καταγράφεται στην έκθεση χειρουργικής επέμβασης. Στην περίπτωση του Fabian, επίσης, πολλά παραμένουν αδιευκρίνιστα: η παιδίατρος που λέγεται ότι συνταγογράφησε χάπια γι’ αυτόν και άλλους στο ίδρυμα έχει εγκαταλείψει το ιατρείο της.
Οι προσπάθειες να τη βρουν αποτυγχάνουν. Οι έρευνες στο ίδρυμα καταλήγουν επίσης άκαρπες: οι φάκελοι του Yannik και του Fabian καταστράφηκαν μετά από δέκα χρόνια “σύμφωνα με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων”, σύμφωνα με έρευνα του BR. Και τίποτα δεν μπορούσε να ειπωθεί για τη δουλειά του γιατρού χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή της.
Το ίδρυμα εξηγεί περαιτέρω εγγράφως: “Η χρήση φαρμάκων συνοδεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εγκαταστάσεις μας”. Οι κάτοικοι, οι κηδεμόνες, οι φροντιστές και οι γιατροί θα συντονίζονται “επαγγελματικά και προσωπικά”.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, τα παιδιά και οι έφηβοι ερωτώνται σχετικά με την κατάστασή τους και την αυτοαντίληψή τους, και οι γιατροί ενημερώνονται αμέσως για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Ο Fabian συναντήθηκε εν τω μεταξύ με τον Yannik. Μαζί μιλούν για τις εμπειρίες τους. Η ζωή του Yannik κάνει τον Fabian να ανησυχεί.
“Ήταν ένα αγόρι με προβλήματα. Αλλά δεν χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, καταλήγει.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;
- Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;
- Πώς οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται για blackouts;
- Γερμανία: Πώς ο Υπ.Υγείας θέλει να νομιμοποιήσει την κάνναβη;
- Παροχή εκπαίδευσης στη Γερμανία σε παιδιά με ανάγκη
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;