Οι πωλήσεις μελιού έχουν μειωθεί δραματικά και οι ευρωπαϊκές αγορές κατακλύζονται από φθηνό, νοθευμένο μέλι που εισάγεται από το εξωτερικό. Πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καταγγέλλοντας ότι οι πολιτικοί απλώς παρακολουθούν, ενώ εκείνοι παλεύουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Πώς οι μελισσοκόμοι αντεπιτίθενται: Έρευνες με τεστ DNA για την αποκάλυψη των νοθευτών
Αντιμέτωποι με την αδυναμία των εργαστηριακών ελέγχων να εντοπίσουν τις απομιμήσεις, οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση μόνοι τους. Ο Bernhard Heuvel, επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων, εξηγεί: «Οι νοθευτές έχουν βελτιώσει τις τεχνικές τους σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθούν οι απομιμήσεις ακόμα και με τα πιο σύγχρονα εργαστηριακά μέσα στη Γερμανία». Γι’ αυτόν τον λόγο, αναζήτησαν πιο εξειδικευμένες μεθόδους ανάλυσης σε άλλες χώρες, με την Εσθονία να αποδεικνύεται αποτελεσματική στη χρήση τεστ DNA για τον εντοπισμό νοθευμένων μελιών.
Σοκαριστικά ευρήματα: Η πλειονότητα των δειγμάτων μελιού από τα γερμανικά σούπερ μάρκετ είναι νοθευμένα
Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία αποκάλυψε σοβαρές παρατυπίες: από 30 δείγματα μελιού που συλλέχθηκαν από διάφορα γερμανικά σούπερ μάρκετ (από οικονομικές έως βιολογικές μάρκες), τα 25 βρέθηκαν να περιέχουν φθηνά σιρόπια ζάχαρης ως πρόσθετα. Αυτή η πρακτική καταστρέφει τον ανταγωνισμό και απαξιώνει το πραγματικό μέλι, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν για προϊόντα χαμηλής ποιότητας.
Το μεγάλο ψέμα του «vegan» μελιού: Ένα προϊόν χωρίς καμία σχέση με το αυθεντικό μέλι
Η ανάλυση έδειξε ότι πολλά από τα δείγματα μελιού περιείχαν σιρόπι φρουκτόζης που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια. Το σιρόπι αυτό μιμείται το φυσικό προφίλ σακχάρων του μελιού, καθιστώντας την ανίχνευσή του ιδιαίτερα δύσκολη. Το νοθευμένο αυτό προϊόν προωθείται ως «vegan μέλι» και προέρχεται από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σε χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Όπως τονίζει ο Heuvel, «Αυτό το “vegan” μέλι δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό μέλι, καθώς βασίζεται σε απαγορευμένες τεχνικές γενετικής μηχανικής».
Οι μελισσοκόμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν την απάτη
Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι μελισσοκόμοι συνεργάζονται με εισαγωγείς, καταστήματα λιανικής και αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Europol, σε μια κοινή προσπάθεια να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα νοθείας μελιού. Παρόλο που οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορούν προς το παρόν να δημοσιευτούν οι επωνυμίες των εμπλεκόμενων προϊόντων και εταιρειών.
Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;
Ο Heuvel συστήνει στους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από τοπικούς παραγωγούς ή να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν σήμανση χώρας προέλευσης, όπως η Γερμανία, για να είναι βέβαιοι για την ποιότητα του προϊόντος. Επίσης, για να ενισχυθούν οι έλεγχοι ποιότητας, οι μελισσοκόμοι ξεκίνησαν μια καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών (250 ευρώ ανά ανάλυση) μέσω της ιστοσελίδας honigretten.de, ώστε να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω αναλύσεις DNA.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης της ΕΕ το 2023 και οι νέοι κανονισμοί για το μέλι
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση για την ποιότητα των εισαγόμενων μελιών. Το 46% των 320 δειγμάτων μελιού που εξετάστηκαν βρέθηκαν να είναι εμπλουτισμένα με σιρόπι ζάχαρης.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ έχει θέσει αυστηρότερους κανονισμούς για την επισήμανση της χώρας προέλευσης του μελιού, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την είσοδο νοθευμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους από τις αθέμιτες πρακτικές.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Νέα υποχρέωση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα το 2025
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;
- «Κίνητρο 1000 ευρώ» για τους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία
- Ο κορυφαίος οικονομολόγος ζητά αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και μείωση στα τρόφιμα