Αυτό είναι ακόμα καλό, ίσως μπορώ να το ξαναχρησιμοποιήσω: Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποχωριστούν πράγματα. Τα απορριπτόμενα αντικείμενα εναποτίθενται στη συνέχεια στον κήπο του καθενός. Υπάρχουν αυστηρά όρια σε αυτό….
Σκουπίδια, απόβλητα, βρωμιά
Όπως κι αν τα αποκαλείτε, τα σκουριασμένα αυτοκίνητα, τα παλιά ελαστικά, τα οικοδομικά απόβλητα και τα χρησιμοποιημένα δοχεία χρωμάτων έχουν ένα κοινό σημείο. Βλάπτουν το περιβάλλον και δείχνουν άσχημα.
Παρ’ όλα αυτά, τέτοια υλικά βρίσκονται μερικές φορές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες.
Τι επιτρέπεται να αποθηκεύεται και πότε είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα;
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιτρέπεται να κάνουν ό,τι θέλουν στο οικόπεδό τους. Η αρχή αυτή απορρέει από τον βασικό νόμο.
Ωστόσο, η ελευθερία της ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται εκεί ισχύει μόνο σε περιορισμένο βαθμό όσον αφορά τα απόβλητα και την αποθήκευση.
Άχρηστο και επικίνδυνο – δεν λειτουργεί
Σε γενικές γραμμές, ό,τι είναι άχρηστο και ανήκει σε χωματερή θεωρείται απόβλητο.
Ακόμη και εδώ οι απόψεις διίστανται: οι χομπίστες θα δουν πενήντα χαλασμένα χορτοκοπτικά ως πολύτιμο απόθεμα ανταλλακτικών, ενώ οι γείτονες θα τα δουν ως ενοχλητικό σωρό από παλιοσίδερα.
Λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων, οι ειδικοί αντλούν από το νόμο ένα διαφορετικό, επαληθεύσιμο κριτήριο: τον κίνδυνο για τον άνθρωπο και τη φύση.
“Αυτός είναι ο μικρότερος κοινός παρονομαστής”, λέει ο Erik Uwe Amaya, διευθυντής της ένωσης ιδιοκτητών Haus und Grund Rheinland Westfalen, με έδρα το Ντίσελντορφ.
Αυτό σκιαγραφεί το όριο του τι επιτρέπεται.
Χαρτόνια, χαρτί, παλιά έπιπλα, σωρός ποδηλάτων, πέτρες, μέταλλα, απορρίμματα κήπου και τα παρόμοια επιτρέπεται καταρχήν να βρίσκονται στο χώρο του σπιτιού του καθενός – εφόσον δεν αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο.
Από την άλλη πλευρά, η αποθήκευση αμιάντου, χρωμάτων, βερνικιών, βενζίνης, πετρελαίου, τοξικών αερίων, αυτοκινήτων, καθαριστικών, καλοριφέρ θέρμανσης, ογκωδών απορριμμάτων ή αταξινόμητων οικοδομικών μπάζων, για παράδειγμα, απαγορεύεται επειδή οι επιβλαβείς ουσίες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα, λέει ο Amaya.
Ακόμη και τα παλιά ελαστικά δεν έχουν θέση στην αυλή και τον κήπο για περιβαλλοντικούς λόγους.
Έλεγχος από τις αρχές κατά την επίσκεψη στο χώρο
Επιπλέον, τίποτα που αναπτύσσει μικρόβια δεν ανήκει εκεί. Για παράδειγμα, τα πράσινα απόβλητα. Όχι μόνο βρωμάνε, αλλά και προσελκύουν αρουραίους, ποντίκια, κουνάβια και ζωύφια.
Τότε συνήθως υπάρχει πρόβλημα με τους γείτονες. Συχνά ενημερώνουν τις αρχές.
Συχνά έρχονται να επιθεωρήσουν τον χώρο. Ελέγχουν αν υπάρχει αντικειμενική ενόχληση ή αν πρόκειται απλώς για μια διαφορά γνώμης σχετικά με τον σχεδιασμό ενός κήπου.
Στην πρώτη περίπτωση, οι γείτονες δικαιούνται ασφαλιστικά μέτρα και απομάκρυνση της όχλησης, όπως εξηγεί ο Amaya.
Ο ιδιοκτήτης των απορριμμάτων πρέπει να αποκαταστήσει την κατάσταση και να διασφαλίσει ότι ούτε η δυσοσμία ούτε τα παράσιτα θα φτάσουν στην άλλη ιδιοκτησία.
Ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνει αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Απλώς πρέπει να λειτουργήσει.
Στη δεύτερη περίπτωση, είναι θέμα γούστου και εμφάνισης.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αρχές έχουν μικρή εξουσία να παρέμβουν και τα σκουπίδια για τα οποία διαμαρτύρονται μπορούν συνήθως να παραμείνουν εκεί που είναι.
“Η ελευθερία της ιδιοκτησίας εκτιμάται περισσότερο από τις ευαισθησίες των γειτόνων”, λέει ο Amaya.
Το γεγονός ότι στη συνέχεια δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους είναι άλλο θέμα. Για να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες, ο Amaya έχει μια συμβουλή: “Μιλήστε με τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη. Πολλά προβλήματα με σκουπίδια μπορούν να λυθούν με αυτόν τον τρόπο”.
Οριακή αποθήκευση
Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες που τους αρέσει να συλλέγουν σκουπίδια έρχονται επίσης σε σύγκρουση με τους οικοδομικούς νόμους.
Ο Thomas Pliester αναφέρει ως παράδειγμα τα τούβλα κλίνκερ.
Από τη μία πλευρά, η αποθήκευσή τους μπορεί να είναι εντάξει αν τα τούβλα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την πρόσοψη του σπιτιού κάποια στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να υποδηλώνει εμπορική αποθήκευση εάν στοιβάζονται τούβλα διαφορετικών τύπων.
“Σε κατοικημένες περιοχές, το εμπορικό εμπόριο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την οικοδομική νομοθεσία”, λέει ο Pliester.
Σε αντίθεση, ένα κτίριο που δεν έχει ποτέ ολοκληρωθεί αποτελεί εμπόδιο για τους γείτονες. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.
Η στάθμευση ρυμουλκούμενων και ποδηλάτων παρασύρει επίσης στο οικοδομικό δίκαιο και, εκτός από τους ιδιοκτήτες της διπλανής πόρτας, μπορεί να φέρει τις αρχές στο προσκήνιο.
Αυτοί που ρυπαίνουν αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα
Επεμβαίνουν το αργότερο όταν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως διατάσσουν την απομάκρυνση των σκουπιδιών ή των εναποτιθέμενων αντικειμένων.
Στους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνεται προθεσμία μέχρι την οποία πρέπει να τα πετάξουν όλα σωστά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχρεούνται να προσκομίσουν σχετική απόδειξη.
Επιπλέον, είναι δυνατή η επιβολή προστίμου έως και 100.000 ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παράνομη απόρριψη σκουπιδιών αποτελεί διοικητική παράβαση.
Το πόσο εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος των απορριμμάτων. Από την άλλη πλευρά, εξαρτάται από το αν οι αρχές διαπιστώνουν πρόθεση ή αμέλεια.
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν διαφωνίες και πιθανές δικαστικές υποθέσεις με τους γείτονες. Αυτό είναι πολύς μπελάς για να είναι πολύ βολικό να βγάζετε ογκώδη απορρίμματα έξω ή να οδηγείτε στη χωματερή.
Αν θέλετε να μάθετε πώς να το κάνετε σωστά, πολλές περιφέρειες και δήμοι παρέχουν πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους σχετικά με τη σωστή και λανθασμένη διάθεση των απορριμμάτων και τις συνέπειες για τους πολίτες.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.